15 Haziran 2014 19:42

Taşeron işçi dert küpü!

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan 9-10 yıllık taşeron işçiler giriş-çıkış yaptırıldığı için hiçbir hak elde edemiyor. Bu yıl 3 yıllık sözleşme yapıldığı için az da olsa bir kazanım elde ettiklerini söyleyen işçiler daha önce çalıştıkları yıllara dönük hak talep edemediklerini söylüyorlar.

Taşeron işçi dert küpü!
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 9-10 yıllık taşeron işçiler giriş-çıkış yaptırıldığı için hiçbir hak elde edemiyor. Bu yıl 3 yıllık sözleşme yapıldığı için az da olsa bir kazanım elde ettiklerini söyleyen işçiler daha  önce çalıştıkları yıllara dönük hak talep edemediklerini söylüyorlar.

Taşeron firmaya hak edişlerin 5’inde verilmesine rağmen ücretlerinin 15’inde yatırıldığı bilgisini veren işçiler, firmanın 10 günlük sürede parayı işlettiğini iddia ettiler. 9 yıldır çalışan 2 çocuk annesi bir işçi, “Yıl sonunda giriş çıkışlar yapıldığı için 9 yıl hiç çalışmamış gibi görünüyorum. Hiçbir şey talep edemiyorum. Ancak mahkeme yoluyla. O da kazanabilir miyim meçhul. 990 lira maaş alıyoruz. Yol parası ve asgari geçim indirimi ile birlikte 1080 lira ücret alıyoruz. Emekli olsak toplu para alamıyoruz” dedi.

YASADAN BEKLENTİM YOK

Meclisteki torba yasadan da beklentisinin olmadığını anlatan işçi, “Ben 9 yıl önce işe başladığım zaman 1500 lira maaş alıyordum. Daha sonra bir kanunla bu ücretlerimiz düşürüldü. Yılda 40 lira zam alıyoruz. Biz devlette çalışmak istiyoruz taşeron da değil” diye konuştu.

4 yıllık işletme mezunu olan ve 10 yıldır çalışan diğer bir işçi de memurlarla aynı işi yapmalarına rağmen asgari ücretle çalıştırılmasına ve hiçbir güvencesinin olmamasına tepkili. “Çalışma konusunda aynı seviyede tutuyorlar ancak maaş konusunda aynı tutmuyorlar” diyen işçinin çalıştığı bölümdekilerin yarısı taşeron, yarısı kadrolu. Bazı bölümlerde taşeron çalışan sayısı kadrolu işçi sayını geçmiş. 4 yıllık mezun olduğu için 50-60 liralık bir fark alıyor yalnızca. Aylık AKBİL dolumu yeni zamla 170 TL olmasına rağmen onlara 85 TL yol ücreti veriliyor. Düşük ücret almanın birçok şeyi yapmasını kısıtladığını söyleyen işçi, “Bir arkadaşımızla dışarı çıksak hesap yapıyoruz. Nerede ne yiyelim. Ne kadar yiyelim. Yemek yemeyelim de kahve içelim” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Soma bir daha yaşanmasın diye…

SONRAKİ HABER

İsviçre uzatmalarda kazandı 2-1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...