15 Haziran 2014 16:56

Mühendis ve mimarlar Soma'da yürüdü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da 'Yüreğimiz Soma'da, öfkemiz sokakta' yürüyüşü düzenledi. TMMOB üyesi yaklaşık bin kişi, basın açıklamasının ardından havaya siyah balon bıraktı.

Mühendis ve mimarlar Soma\'da yürüdü
Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da 'Yüreğimiz Soma'da, öfkemiz sokakta' yürüyüşü düzenledi. TMMOB üyesi yaklaşık bin kişi, basın açıklamasının ardından havaya siyah balon bıraktı.

Çeşitli illerden gelip Beşyol Kavşağı'nda toplanan TMMOB üyesi yaklaşık bin kişi, Kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü. 'Yüreğimiz Soma'da, öfkemiz sokakta' yürüyüşü düzenleyen gruptakiler, meydandaki Atatürk Anıtı önüne sarı baret bıraktı. Grup adına basın açıklamasını da Mehmet Soğancı yaptı. 301 maden şehidini unutmamak unutturmamak için yürüyüşü düzenlediklerini dile getiren Soğancı, şunları söyledi; "15 -16 Haziran büyük işçi direnişinin 44. yılında, AKP iktidarının, işçi düşmanı, işçi sağlığı ve iş güvenliğini yok sayan uygulamalarına, daha fazla kar hırsıyla 19. Yüzyıl kölelik düzenini aratan çalışma yaşamı koşullarına, taşeronlaşmaya, esnek çalışmaya 'dur' demek için bugün burada Somadayız. 12 Eylül'ün devamı niteliğindeki AKP iktidarı döneminde de, 2003 yılında iş yasası değişikliği ile başlayan onlarca değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemelerin tamamı sermeye düzenlerinin azami kara, yoğun emek sömürüsüne endeksli çıkarları içindir. AKP iktidarı döneminde taşeronlaşma, esnek güvensiz istihdam biçimleri yaygınlaşmış, işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri piyasaya açılmış, serbestleştirme, kuralsızlaştırma ve kamu denetiminin kaldırılması doğrultusunda önemli, düzenlemeler yapılmıştır. Bir ay önce 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da 5'i mühendis 301 emekçinin ölümüne yol açan katliamın alt yapısı da gerçekte böyle hazırlanmıştır. 13 Mayıs'ta yaşanan bu facianın sebebi, uygulamaya konulan taşeronlaştırma, özelleştirme, rodevans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi, ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonrasında elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılmasıdır."
Yürüyenler, daha sonra havaya siyah balon bırakıp dağıldı. Gruptakilerden bazıları da Madenci Şehitliği'ni ziyaret etti. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Keseb Sınır Kapısı, Suriye ordusunun kontrolünde

SONRAKİ HABER

Star, Akyol ve Laçiner’in yazılarına son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa