15 Haziran 2014 00:39

Altıok Şiir Ödülü Gülten Akın’ın oldu

Türkiye’nin yaşayan en önemli şairlerinden Gülten Akın, son şiir kitabı ‘Beni Sorarsan’ ile Metin Altıok Şiir Ödülünü kazandı.

Altıok Şiir Ödülü Gülten Akın’ın oldu
Paylaş

Mısra BELGE
İstanbul


Bu yıl yedincisi düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülünün sahibi yayımlanan son şiir kitabı ‘Beni Sorarsan’ ile Gülten Akın oldu. Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Gülten Akın adına ödülü Yapı Kredi Yayınları’ndan Fahri Güllüoğlu aldı.
Komite başkanlığında Doğan Hızlan’ın bulunduğu, Güven Turan, Talat Sait Halman, Ali Cengizkan, Haydar Ergülen ve Eray Canberk gibi isimlerin yer aldığı törende ödülü, Gülten Akın oy birliğiyle aldı. İlk olarak 2008’de, Metin Altıok’un ailesi tarafından düzenlenen ödül töreni, Fulya Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

‘HEM ÜZGÜN HEM ONURLUYUM’
Metin Altıok’la beraber Sivas Katliamında yitirdiğimiz Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan, törende Gülten Akın’ın mesajını okudu: “Metin Altıok ile Behçet Aysan’ı aynı zamanlarda tanıdım. Sivas’ta merdivendeki fotoğrafları hiçbir zaman belleğimden çıkmadı. O oturuşta direncin, haksızlığa karşı duruşun onurlu tavrı vardı. Sanki bilerek, isteyerek bir ölüm. Metin Altıok’u hastanede tedavi eden bir genç doktorla her gün konuşurdum. Bir kurtuluş mucizesi bekliyordum, ne yazık ki ölüm haberi geldi. Metin Altıok’un Türk Şiirindeki yerini anlatmaya gerek yok. Onun adına bir ödül aldığım için hem üzgünüm hem de onur duyuyorum.”

SAHİCİLİK VE SAMİMİYET
Ödülün gerekçesini açıklamak için kürsüye çıkan Kırmızı Kedi Yayınevi’nden İlknur Özdemir “Gülten Akın ilk şiirini 1951 yılında Son Haber Gazetesinde yayınlamış. O günden bu güne kadar, aradan geçen 63 senede aynı heyecanı sürdürmüş. İlk başlarda şiirlerinin konusu daha ziyade doğa, aşk, ayrılık, özlem gibi konularken, daha sonraları toplumsal sorunlar öne çıkarak yazılmış şiirler oldu. Kendisini tanıtmaya gerek yok, herkes kendisini biliyordur. ‘Beni Sorarsan’da da, şiirinin sahiciliğini, samimiyetini dingin sesiyle sürdürüyor.” diye konuştu.

ÖDÜLÜ ÖDÜLLENDİRMEK
Ödüle ismini veren Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ile bu ödülün kendisi için ne anlam ifade ettiğini konuştuk. Sivas Katliamı gibi derin bir acıyı unutturmamak üzere verilen bu ödülün kendisi için çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirten Altıok, “Bunu gerçekleştirmek çok değerli oldu ancak orada yitirdiğimiz Asım Bezirci, Behçet Aysan, Metin Altıok, Asaf Koçak ve Nesimi Çimen gibi isimler; Sivas Katliamı’nın unutulmaması için sembol isimler. Bu isimlerin de Sivas Katliamını hatırlatmak için bu gibi vesilelerle gündemde olmaları gerekli aslında. Ancak beni rahatsız eden bu isimlerin sadece ve sadece bu kadar kara bir günle ve hazin bir sonla özdeşleştirilmeleri.” dedi. Gülten Akın’ın şiirinin kendisine de büyük bir mücadele gücü verdiğini ifade eden Altıok şunları söyledi: “Biliyorum ki babamın da yakından takip ettiği, çok sevdiği bir şiir. Ama benim için de çok yol açan bir şiir. Türkiye’de benim gibi, hele ki bir mücadele yolunda yalnız bir kadın olmak, Gülten Akın’ın şiirindeki kadınla buluşmak başka bir anlam da taşıyor. Bu büyük şairin bu ödülü almasından ayrıca büyük bir onur duyuyorum. Doğan Hızlan’ın Gülten Akın ve Metin Altıok buluşmasıyla ilgili de söylediği ‘Bir şairi ödülle ödüllendirmek, ödülü ödüllendirmek demektir’ sözlerine çok katılıyorum. Bizim ödülümüz Gülten Akın’la bir kez daha değerlendi, biz ödül aldık aslında diye düşünüyorum.”

ÖNCEKİ HABER

FIFA’yı oyundan atın

SONRAKİ HABER

Tarih boyunca halkın sahneye çıktığı 30 devrim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...