Canlarını dişlerine takıyorlar!
Yağız SENEM
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, kurulduğundan bu yana yaşanan sorunlarla gündemden düşmüyor. Fakültede eğitim alan öğrenciler sorunları gazetemizle paylaştı.
Stajyer öğrencilerin birer hekim adayı olarak değil, “öğretim üyelerine para kazandıran, hizmet eden, bütün hakları alınmış, istenildiği zaman sınıfta bırakmayla tehdit edilebilen, ucuz iş gücü” olarak görüldüğünü söyleyen öğrenciler, verdikleri emeğin karşılığını alamamakla birlikte sistemin yürümesi için gereken araçların maliyetini de ceplerinden karşılıyorlar.
Sorunları Türk Diş Hekimleri Birliği dergisinde dile getiren bir stajyer öğrenci, devamsızlık sorunu bahane edilerek 8 arkadaşıyla birlikte sınıfta bırakılmış. Gazetemize gelen öğrenciler, bu baskılar yüzünden isimlerini açıklamamayı tercih ediyorlar.
Öğrencilerin Diş Hekimliği Fakültesi ile aktardıklarına göre; öğrencilerin muayene ettikleri hasta başına döner sermaye alan fakülte yönetimi, öğrencilerden daha çok hasta bakmalarını istiyor. Üniversite hocalarının belirlediği ‘hasta bakma barajı’nı geçmek zorunda bırakılan öğrenciler yarışa sokuluyor. Barajı geçmelerine rağmen sözlü sınavda başarısız olan öğrencilerden bütünleme staj uygulamasında hiç hasta bakılmamış gibi, tekrardan hasta baktırılmaya zorlanıyor.
Öğrencilerin en çarpıcı iddialarından birisi de yazın döner sermayeye para kazandırmak adına belli stajlarda koltuk sayısı kadar öğrencinin yazın tekrar çalışması için çeşitli nedenlerle yaz stajına bırakılıyor olması. SGK sisteminde hastayla veya sistemle ilgili sıkıntılardan dolayı işlenemeyen tedaviler ise stajyer tarafından yapılmamış sayılıyor.
Aynı şekilde hiçbir sınav programı veya sınav sonucu 15 günlük yasal sürede açıklanmıyor. Yılın başında yapılan sınavlar, yılın sonunda açıklanıyor. Tüm fakültenin döner sermayesine hiçbir fakülte öğrencisinin bulunmadığı kadar katkıda bulunduklarını savunan Diş Hekimliği öğrencilerinin hocalarından gördükleri muameleden de şikayetçi. Sınıfta bırakılma korkusuyla sindirilen stajyerler, hastalarının önünde kişisel hakarete varan sözlerle aşağılanabiliyor.
MALZEMELERİ BİLE ÖĞRENCİLER SAĞLIYOR
Hastalar için kullanılan malzemeleri öğrencilerden temin eden yönetim, malzeme eksikliğini bahane ederek sınıftan ve klinikten de atabiliyor. Gücü yetmeyen birçok öğrenci, devamsızlık sorunundan dolayı sınıfta kalmakla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca malzemeleri stajyerler kısıtlı imkanlarıyla karşıladıkları için fakülteye gelen hastalarda kullanılan malzemeler de piyasadaki en ucuz malzemeler oluyor.
‘ÖĞRENCİLER GÖNÜLLÜ HASTA BAKIYOR’!
Öğrencilerin aktardıklarını sorduğumuz Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ülkem Cilasun ise iddiaları yalanladı. “Her stajın belirli planlama kriteri var. Staj durumlarının hiçbiri yönetmeliğe aykırı değil. Kalitesi ve zorluğuna göre puanlandırılıyor” diyen Cilasun şunları söyledi: “Barajını tamamlayan öğrenci hasta bakmak zorunda değil. Hatta öğrenciler gönüllü olarak hasta bakıyor. Stajlarda SGK ya işlenmeyen tedavi yok. Öğrenciler dilekçe ile öğrenci işlerine başvurarak devamsızlık durumlarını öğrenebilirler. Bazı durumlarda öğrenciler hocanın bilgisi dâhilinde izinli kabul edilebiliyor. 150 koltuk var ancak 150 öğrenci yaz stajına bırakılmıyor. Sadece puanı dolmayan öğrenciler yaz stajına bırakılıyor. Öğrencilere staj başlarında yetecek kadar malzeme teslim ediliyor. Kaybederlerse ya da sorumsuzca kullanırlarsa yeni malzemeleri kendileri alıyorlar. Genel gider malzemeleri ise sürekli temin ediliyor. TDB dergisinde yayımlanan yazıda doğru olmayan yerler vardı, bütün sınıfa soruldu sınıf aynı şekilde düşünmediğini ifade etti. Öğretim üyelerinin tamamı gözlenemez ancak kadromuz öğrencilere karşı kesinlikle kötü davranışta bulunmaz.”
ÖĞRENCİLERİN CEVABI
Dekan Yardımcısı Cilasun’un ifadelerini değerlendiren öğrenciler ise gönüllü hasta bakmadıklarını, buna zorunda bırakıldıklarını ifade ettiler. Diş Hekimleri Klinik Yönetmeliğine uyulmadığını, kışın hiç hasta bakmamış gibi randevu defterine ne kadar hasta yazıldıysa o kadar hastaya baktıklarını söylediler. SGK’ye işlenmeyen tedavilerin olmadığını fakat çok nadiren işlenemediğini, bunun takibini de kendilerinin yaptığını ifade ettiler. İşte öğrencilerin Cilasun’a yanıtı: “Protez Ana Bilim Dalına ait derslerin hiç birinin devamsızlık durumu öğrenilemiyor. ‘150 koltuk var öğrenci kalmıyor’ mantığı düz bir mantık. Mesela Cerrahi ve Radyoloji Bölümünde yapılacak tedavileri öğrenciler yapamıyor, dolayısıyla staja öğrencileri bırakmaları imkansız. Ama Pedodonti Bölümünde kesinlikle koltuk sayısı kadar öğrenci bırakılıyor staja. Demirbaş malzemeyi zaten biz alıyoruz. Sarf malzemeler de çoğu klinikte verilmiyor. Cerrahi Kliniğinde tüm malzemeler veriliyor. Protez Bölümünde de kısmen verildiği söylenebilir. Ama diğer kliniklerde aynı durum yok, hastanın peçetesini bile öğrenci alıyor. Şu an öğrenci arkadaşlarımızdan birçoğu diş depolarına borcu var.”
Evrensel'i Takip Et