13 Haziran 2014 00:36

İSİG: “Çocuk işçilik yasaklansın”

İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG), çocuk işçiliğinin son bulması ve iş cinayetlerin önlenmesi için basın açıklaması yaptı.

İSİG: “Çocuk işçilik yasaklansın”
Paylaş

İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG), çocuk işçiliğinin son bulması ve iş cinayetlerin önlenmesi için basın açıklaması yaptı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamaya DİSK yöneticileri ve Genel Başkanı Kani BEKO, TTB yöneticileri, HDP Milletvekili Levent Tüzel, HDP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Müftüoğlu’nun da içerisinde olduğu  çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasınad konuşan İstanbul'un Esenyurt İlçesi'nde bulunan Özel Doğa Hastanesi'ne tabela asarken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren 17 yaşındaki Eren Eroğlu’nun Babası Erdinç Eroğlu, “Sermayenin, devletin ortak olduğu bir cinayet sonucu oğlumu kaybettim” dedi.

Bu cinayetlerden sadece patronların sorumlu olmadığını belirten Eroğlu, bu cinayetlerin devletle birlikte işlendiğine dikkat çekti.

“Mevcut yasalar hiçe sayılıyor” diyen Eroğlu, “Oğlumun cinayetinde yaşananlar ortada. Esenyurt belediyesi mevzuata aykırı ruhsat vermiş. İl Sağlık Müdürlüğü mevzuata aykırı ruhsat vermiş” dedi.

ÖLEN 20 İŞÇİDEN 1’İ ÇOCUK


İşçi Sağlığı İş güvenliği Meclisi’nden Neslihan Kocatepe de 2013 yılında yaşamını yitiren 1235 işçinin 59’unun 2014 yılının ilk dört ayında yaşamını yitiren 396 işçinin 17’sinin çocuk işçi olduğuna  dikkat çekti. Her can veren 20 işçiden birisinin yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçiler olduğunu söyleyen Kocatepe, “Yoksulluk koşullarından dolayı çocukların tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde çok daha erken yaşlarda “ekmek parası” için hayata atılıyor. Çocuk işçiler güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağıdır ve çocuk işçi cinayetleri oranının artacağı da aşikârdır.”
Kocatepe, çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenleri şöyle sıraladı; “Ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama, 4+4+4 eğitim sistemi ve sermayeleştirme süreci ile birlikte kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacı olduğunu görürüz”

AHMET YILDIZ, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖZETİ

Çocuk işçiliği ve ölümlerinin yaz aylarında artığının altını çizen Kocatepe, “Bunun nedeni de kalıcı çocuk işçilerin yanına harçlığını çıkarmak için hemen hepimizin çocukluğunda yaz aylarında yaptığı oto kaportacı, berber, inşaat, depo, esnaf vb. yanında çalışma ya da simitçi, boyacı, sucu, mendilci vb. olma hali ile çocuk işçiliğin kat be kat genişlemesidir” dedi.

13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız’ın plastik enjeksiyon makinesine sıkışarak can vermesini hatırlatan Kocatepe, Yıldız’ın, hastaneye trafik kazası geçirdi diye getirilmesi ve işverenine açılan davada 30 bin 40 TL ceza verilmesi, bunun da 24 taksite bölünmesinin Türkiye’de çocuk işçiliğinin özeti olduğunu dile getirdi.
Yapılan açıklamanın ardından İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nde Çocuk İşçiler Konulu Fotoğraf Sergisi, Konuşmalar, Dia Gösterimi yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'da toplu taşımaya zam geldi

SONRAKİ HABER

Sözel şiddetin fotoğrafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...