12 Haziran 2014 14:37

Yatağan Termik Santrali ihalesini Elsan Elektrik kazandı

Yatağan işçilerinin aylardır Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde eylem yaparak özelleştirilmesine karşı çıktıkları Yatağan Termik Santrali ihalesini elsan Elektrik kazandı.

 Yatağan Termik Santrali ihalesini Elsan Elektrik kazandı
Paylaş

Yatağan işçilerinin aylardır Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde eylem yaparak özelleştirilmesine karşı çıktıkları Yatağan Termik Santrali ihalesini elsan Elektrik kazandı.

Başbakanlık Özelleştirme Dairesi'nin, Cuma günü yapması beklenen ihaleyi bugün saat 16:30'da yapacağını duyurdu ve ihale gerçekleştirildi.

Yapılan ihaledi Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesini 1 milyar 91 milyon dolarla elsan Elektrik kazandı.

İhaleye teklif veren 6 firma şöyle: Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak, Ic İçtaş, Konya Şeker ve Çelikler Taahhüt

6 firmanın katıldığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 500 milyon dolar oldu. Elemeli ilk turda fiyat 799 milyon dolara çıktı ve IC İçtaş elendi. Elemeli ikinci turda fiyat 928 milyon dolara çıktı. Ancak en düşük fiyatlar eşit olduğu için ikinci tur tekrar yapıldı. Elemeli ikinci tur için yeni fiyat teklifleri hazırlandı ve Limak İnşaat ihale dışı kaldı, fiyat 982 milyon dolara çıktı. 3. Elemeli turda Çelikler İnşaat elendi. Açık artırma 1 milyar 82 milyon dolarla başladı.
Açık artırmaya Elsan Elektrik, Alsim Alarko ve Konya Şeker katıldı. Açık artırmada Alsim Alarko fiyatı 1 milyar 84 milyon dolara çekti, Konya Şeker ihaleden çekildi. Alsim Alarko da ihaleden çekildi ve İhaleyi 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik kazandı

BEREKET, AYDEMİ DE ALDI

İhaleyi kazanan Elsan Elektrik, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesinde bulunuyor. Bereket Enerji’de en son Aydın, Denizli ve Muğla’nın elektrik dağıtımını yapan Aydem Elektrik Dağıtım’ın özelleştirmesini kazanmıştı. Merkezi Denizli’de bulunan 18 yıllık şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı ile dikkat çekiyor. Bereket, ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs'ın enerji şirketi Cogentrix Energy'nin sahip olduğu 2’si faaliyette 5 HES projesini satın almıştı. Bereket Enerji 1995'te kurulmuştu.

İŞÇİLERE POLİS SALDIRDI

Özelleştirme Dairesi Başkanlığı'nın ihaleyi bugün saat 16:30'a aldığını öğrenen Yatağan işçileri ise sendikalarının Başkanlar Kurulu toplantısından özelleştirmeye karşı çıkacak kararını bekledi. İşçiler özelleştirmenin iptali için ihalenin yapılacağı saatte Özelleştirme Dairesi Binası'na yürüyüş geçince polis işçilere saldırdı

YATAĞAN'DA İŞÇİLER YOL KAPATTI

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, özelleştirme karşıtı eylemler yapan işçiler, Yatağan Termik Santrali ve bu santrale kömür temin eden linyit sahalarının özelleştirme tarihinin açıklanması üzerine Yatağan- Milas karayolunu 10 dakikalığına ulaşıma kapattı. Ardından işçiler, termik santral ve kömür işletmelerinin girişine iş makineleri ile barikat kurup beklemeye başladı.

Özelleştirme karşıtı eylemler yapan Yeniköy ve Yatağan Termik santrallerinde çalışan yaklaşık 200 işçi, Yatağan Termik Santrali ve bu santrale kömür temin eden linyit sahalarının özelleştirme tarihinin açıklanması üzerine, bugün saat 11.30 sıralarında, termik santral önünde toplandı. Yatağan- Milas karayolunu ulaşıma kapatan işçiler, 'KİT'ler vatandır vatan satılmaz', 'Yatağan Soma olmayacak' ve 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı. Yaklaşık 10 dakika sonra yolu ulaşıma açan işçiler, ardından termik santral ile kömür işletmelerinin girişine yöneldi. Girişlere iş makineleri ile barikat kuran işçiler beklemeye başladı. Olası bir olumsuzluğa karşı bölgeye sevk edilen jandarma ekiplerinin işçileri uzaktan izlediği görüldü.

İKİNCİ KEZ YOL KAPATTILAR

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, özelleştirme karşıtı eylemler yapan işçiler, termik santral ve kömür işletmelerinin girişindeki bekleyişine son verdi. Harekete geçen yaklaşık 200 işçi, yürüyerek geldikleri Yatağan- Milas karayolunu ikinci kez ulaşıma kapadı. Sloganlar eşliğinde yaklaşık 30 dakika boyunca her iki yöne kapanan yolda, 5 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Jandarmanın yolu açmaları için uyarıda bulunduğu işçiler, ihalenin iptal edilme kararını duyana kadar yolu ulaşıma açmayacaklarını söyledi.

MİLAS'TAKİ İŞÇİLERDEN DESTEK GELDİ

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki eyleme Milas'taki Güney Linyit Sahası Türkiye Kömür İşletmeleri, Yeniköy ve Kemerköy elektrik üretim santralleri işçilerin de destek geldi. Yatağan Termik Santrali ve bu santrale kömür temin eden linyit sahalarının özelleştirme tarihinin açıklanmasını protesto etmek için eşleri ve çocukları ile Milas- Ören karayolunun 22'inci kilometresinde bulunan Yeniköy Termik Santrali'nin önünde gelen yaklaşık 200 kişi, giriş çıkışları engelledi.

İşçilerden 50 yaşındaki İsmail Demir de giriş kapısına kendini zincirledi. Elindeki bir bidon benzin ile güvenlik güçlerinin yaklaşmamasını isteyen Demir, "Hükümet özelleştirmeler konusunda geri adım atmalı. Bu ihalelere giren firmalarda biran önce vazgeçmeli. İhaleyi alan firma yetkileri buraya geldiği zaman kendimi yakarım. Bir kişi bu yolda can verecekse o kişi ben olmaya hazırım" dedi.

KARAYOLU ULAŞIMA KAPATILDI


Santralin 50 metre ilersinde bulunan Milas- Ören karayoluna giden bir grup, yolu her iki yöne ulaşıma kapadı. 'Yatağan Soma olmayacak', 'KİT'ler vatandır satılamaz', 'Direne direne kazanacağız', 'AKP halka hesap verecek' sloganları atıldı. Yolda araç kuyruğu oluştu. Sürücüler yolu açması için işçilerle tartıştı. Jandarma ekiplerinin bölgede beklediği, işçileri uzaktan takip ettiği görüldü.

YATAĞAN VE MİLAS'TAKİ EYLEMLER SON BULDU


Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, özelleştirme karşıtı eylemler yapan işçiler, ikinci kez kapattıkları Yatağan- Milas karayolu'nu 2 saat sonra ulaşıma açtı. Yaklaşık 200 işçi, Yatağan Termik Santrali önündeki direniş çadırlarına döndü.

Yatağan'daki işçilere destek olmak için Yeniköy Termik Santrali'ne giden ve Milas- Ören Karayolu'nun trafiğe kapatan Güney Linyit Sahası Türkiye Kömür İşletmeleri, Yeniköy ve Kemerköy elektrik üretim santralleri işçileri de yaklaşık 45 dakika sonra, yolu tekrar ulaşıma açtı. Buradaki işçiler, ardından sessizce dağıldı. (MUĞLA)
 

ÖNCEKİ HABER

İşçiler Türk-İş\'i silkeliyor: Uyan artık

SONRAKİ HABER

\'Bayrak indirme\' soruşturmasında 3 polis müdürü açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...