12 Haziran 2014 13:41

Brezilya grevlere ev sahipliği yapıyor

2014 Dünya Kupası bugün Brezilya’da başlıyor. Brezilya halkı Kupa’yı grevlerle karşılamıştı. Ülkede yaşananları Sao Paulo’dan Sandino Patriota evrensel için yazdı.

Brezilya grevlere ev sahipliği yapıyor
Paylaş

2014 Dünya Kupası bugün Brezilya’da başlıyor. Brezilya halkı Kupa’yı grevlerle karşılamıştı. Ülkede yaşananları Sao Paulo’dan Sandino Patriota evrensel için yazdı.

Sandino PATRIOTA
Sao Paulo

Dünya Kupası’nı Brezilya’ya getiren hükümet çok para harcadı. 14 milyar dolar yan işler için, başta da organizasyonun güvenliği için harcandı.  Sadece yeni stadyumlar inşa etmenin bedeli 4 milyar dolar oldu. Bütün bunlar derin bir sosyal eşitsizliğin olduğu, eğitim seviyesinin düşük ve kamu sağlık hizmetinin kötü olduğu, 7 milyon ailenin yaşayacak evi bulunmadığı bir ülkede gerçekleşti.

Kongrede genel bir yasa kabul edildi, bu yasayla FIFA’ya ayrıcalıklar tanındı, çeşitli vergilerin ödenmemesi, bazı kentlerde kontrol bölgelerinin oluşturulması,  bu bölgele sadece kendi çıkarlarına uygun elit markaların girebilmesi gibi. Bu yasa Brezilya’nın egemenlik hakkını ciddi şekilde yaraladı.   Tüm bu yaşananlar halk arasında bir isyanın yayılmasına neden oldu. Haziran 2013’ten bu yana önemli sektörlerden işçiler hakları için mücadele veriyorlar. Çıkılan grevlerin sayısı 2010’dan bu yana artıyordu ancak bu yıl rakam çok büyük oldu.  Porto Alegre, Sao Paulo ve Refice’de otobüs şöförleri bu yıla grevlerle girdiler. Ardından Rio de Janeiro’da ve diğer bazı kentlerde Kent Sağlığı çalışanları zaferle biten grevler gerçekleştirdiler. Metal işçileri, öğretmenler ve kamu sektörü çalışanları onları takip etti. Ve şimdi de Sao Paulo metro işçileri en önemli grevi hayata geçirdier, federal hükümet bu grevi büyük bir baskı altına aldı. 42 işçi işten atıldı ve polis çok defa grevcilere saldırdı. Çünkü bu durum, yani metro FIFA Kupası’nın açılışını felç edebilirdi. Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Brasilia'da da havaalanı işçileri de greve hazırlanıyor.

Brezilya halkı, işçiler onurlu yaşama hakkının ancak mücadele ile kazanılabileceğinin farkındalar. FIFA Kupası sadece yeni bir mücadelenin birinci bölümü oldu ve bu etkiyle birlikte önümüzdeki dönemde mücadele daha da büyüyecek.

 

ÖNCEKİ HABER

ABD, Irak\'ın IŞİD\'e karşı yardım talebini reddetmiş

SONRAKİ HABER

Reyhanlı dosyası tekrar Hatay’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...