12 Haziran 2014 13:28

ABD, Irak'ın IŞİD'e karşı yardım talebini reddetmiş

Irak'ta hükümete yakın yayınlar, IŞİD tehlikesini baştan beri ciddiye alan ve ABD'den gizli yardım isteyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin tüm taleplerinin geri çevrildiğini yazdı. Öte yandan IŞİD bu sabah yayımlanan 17 dakikalık ses kaydında örgüte Bağdat'a yürüme emri verdi ve Maliki'ye de 'iç çamaşırı satıcısı' diye seslendi.

ABD, Irak\'ın IŞİD\'e karşı yardım talebini reddetmiş
Paylaş

Musul'un ardından Bağdat'a yürüdüğünü duyuran IŞİD saldırısı karşısında başta ABD olmak üzere tüm dünya liderleri 'şok' demeçleri verirken, Irak hükümeti de kendini aklama peşinde. Bugün Irak hükümet yanlısı basında yayınlanan haberlerde aslında Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin IŞİD tehlikesi konusunda defalarca ABD'yi uyardığı ve gizli bir başvuru ile destek istediği, bununla da yetinmeyip, ABD'ye ülkesinde IŞİD üslerine saldırı izni vermeye hazır olduğu bilgileri yer aldı. Açıklamalarda gizli olarak yapılan talebin defalarca tekrar edildiği ancak ABD'nin yardıma yanaşmadığı vurgulandı.

'GİZLİ HAVA SALDIRI DESTEĞİ VERMEDİ'
IraqiNews'de verilen habere göre, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki bir ay önce ABD'den IŞİD saldırılarına karşı hava saldırı desteği için gizli bir başvuru yaptı. Talep, Obama yönetimi tarafından "ABD'nin Irak'ta açıktan güç kullanmasının sınırlandırılmasını tercih ettiği" gerekçesi ile reddedildi.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de 2013'de, ABD'den güçlendirilmiş hava saldırı uçakları istediğini yinelediği, ancak talebin Maliki tarafından yapılmadığı gerekçesi ile reddedildiği ifade edilen haberde, Mart ayında yapılan bir başka talep de yer aldı. Bu talep de ABD yetkilileri Irak'ı ziyaret ettiklerinde yapıldı. Iraklı yetkililer ziyaret sırasında gelen heyete, IŞİD'in eğitim yerlerini imha etmek ve Suriye'den Irak'a girmelerini engellemek için tüm Irak liderlerinin ABD'den yardım gelmesini umdukları söylendi. Eski CİA analisti ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Kenneth M. Pollack, dikkate alınmayan talebin geldiğini doğruladı.

MALİKİ'DEN ABD'YE: IŞİD'İ VUR 'RİCASI'
11 Mayıs'ta ABD diplomatları ile yapılan toplantıda bu kez yine Maliki, ABD'den IŞİD'i imha etmek için hava desteği talebini tekrarladı. ABD'nin hava desteğine gönülsüz olması durumunda Maliki, ABD'ye kendi bölgesinde IŞİD güçlerini vurmak için hava saldırısı düzenleme izni vermeye hazır olduklarını söyledi. 16 Mayıs'ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Maliki arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde tekrarlanan talebin ardından, bir süre sonra yapılan aynı konulu yazılı talepte aynı isteklerin geçerli olduğu bildirildi.
Tüm bu taleplere karşın, ABD uzmanlarından ise ABD'nin yardımlarının ancak Maliki'nin Irak politikasında gerçekleştireceği değişikliklerle, Sunni toplumu başta olmak üzere daha kapsayıcı olması, yönetimi paylaşması ve Irak güvenlik güçlerini daha profesyonel ve etkili yapacak reforma gitmesi durumunda söz konusu olacağı değerlendirmeleri geldi.
Bu zamana kadar doğrudan rol oynamaya istekli olmadığını her fırsatta gösteren ABD, dün (Çarşamba) Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Susan E. Rice, ABD'nin Irak halkına ve yönetimine gerekli desteği sağlamak için hızla hareket edeceğini söyledi. ABD bu güne kadar içinde F-16 savaş jetleri, Apaçi helikopterleri ve M-16 silahlarının da olduğu 14 milyar Dolarlık askeri yardım paketi sağladı ve yüzlerce gelişmiş füze ve keşif aracı gönderdi.

IŞİD'DEN MALİKİ'YE: İÇ ÇAMAŞIRI SATICISI
IŞİD bu sabah yayımlanan 17 dakikalık ses kaydında örgüte Bağdat'a yürüme emri verdi ve Maliki'ye de 'iç çamaşırı satıcısı' diye seslendi. Örgüt sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani'nin olduğu iddia edilen ses kaydında, aynı zamanda aptallıkla ithaf edilen Maliki'ye hitaben; "Politika, liderlik ve askeri komuta hakkında hiçbir şey bilmiyorsun. Irak'ı kontrol etmek konusunda tarihi bir fırsatı kaçırdın. Şiiler yaşadıkları sürece arkandan küfredecek. Seninle görülecek hesabımız var" denildi. Kayıtta; "Kemerlerinizi bağlayın ve hazırlanın. Asıl savaş daha başlamadı; yürüyüşünüzü sürdürün. Savaş Bağdat ve Kerbela'da başlayacak. Buna hazırlıklı olun" ifadesi kullanıldı.

IŞİD SAMARRA'YI GEÇEMEDİ
IŞİD'e bağlı güçler önceki gün Musul'u ele geçirdikten sonra Suriye'nin Rakka şehrinden Irak'ın Tıkrit şehrine kadar hakimiyet sağlamış durumda. Sünni örgütün, Şiilerin kutsal kentlerinden biri olan ve Bağdat yoluna bulunan Samarra kentini geçemediği belirtildi.

Maliki ise, "Musul'da olanlar, elimize ulaşan istihbarata göre bir komplodan ibaret. Komplonun içine girmek istemiyoruz ancak güvenliği sağlama yollarını arıyoruz" açıklamasını yaparken, Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı İskender Vetut da Ninova, Selahaddin ve Diyala'dan çekilen askeri birlikleri yeniden yapılandırması çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP, Cumhurbaşkanlığı seçimi için HDP\'yle görüştü

SONRAKİ HABER

Brezilya grevlere ev sahipliği yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...