12 Haziran 2014 06:00

İşçilerden Türk-İş'e: Ya mücadele edin ya da yoldan çekilin

Özelleştirmelere karşı direnen Yatağan ve Milas işçilerinin önceki gün Türk-İş binasında başlattığı eyleme dün sabah saatlerinden itibaren başka illerden gelen işçiler de katıldı. İşçilerin özelleştirmeyi geri püskürtecek eylem kararlarının alınmasını istemesi üzerine Türk-İş Başkanlar Kurulunun bugün acil toplanması kararı alındı.

İşçilerden Türk-İş\'e: Ya mücadele edin ya da yoldan çekilin
Paylaş

Özelleştirmelere karşı direnen Yatağan ve Milas işçilerinin önceki gün Türk-İş binasında başlattığı eyleme dün sabah saatlerinden itibaren başka illerden gelen işçiler de katıldı. İşçilerin özelleştirmeyi geri püskürtecek eylem kararlarının alınmasını istemesi üzerine Türk-İş Başkanlar Kurulunun bugün acil toplanması kararı alındı. İşçiler toplantıdan istedikleri sonucun çıkmaması halinde Türk-İş önünü direniş alanına çevireceklerini bildirdi.

Yatağan işçilerinin eylemine destek vermek için Kütahya, Elbistan, Amasya, Konya’dan gelen ve çoğunluğu madenci olan 100’ü aşkın işçi Türk-İş Genel Merkezi’ne geldi. Madenci katliamının yaşandığı Soma’dan işçiler de eyleme katıldı. Soma işçileri, “Yatağan’ın da Soma olmaması için buradayız. Konfederasyonumuzu dürterek uyandırmaya geldik” dediler.

‘AYAĞA KALK’ YAZDILAR

Yatağan Termik Santrali için Cuma günü yapılacak özelleştirme ihalesinin iptalini ve özelleştirmenin durdurulmasını isteyen Yatağan işçileri, Türk- İş’in kendilerine sahip çıkmadığını belirtti. “Türk- İş istifa” sloganıyla yönetimi istifaya davet eden işçiler, Türk- İş’in sarı duvarına, kırmızı renkle “Ayağa kalk” yazdı. İşçiler burada “Türk-İş’in rengi sarı biz de bu sarı renge işçilerin kanını ve mücadelesinin simgesi olan kırmızı boyayla anlatmak istedik. Uyuyan Türk-İş’e dürterek uyan artık dedik” açıklamasını yaptılar.  

Bina çatısında “Özel’leş’tirmeye hayır” yazılı pankart açan işçiler, özelleştirme ihalesi iptal edilene kadar Türk- İş Genel Merkezi’nden çıkmayacaklarını bildirdiler.

HÜKÜMETE VE SENDİKACILARA ÖFKE

Soma’dan Yatağan direnişine destek olmaya gelen ve madenden yaralı olarak kurtulan işçiler AKP’nin kendilerine verdiği hiçbir sözü tutmadığını, tutsa dahi acıları unutturamayacağını söyledi. Beraber yemek yedikleri arkadaşlarının AKP’nin özelleştirme politikaları sonucu öldüğünün farkında olduklarını belirten işçiler, Türk- İş yönetimine de “Bu işi yapamayacaksanız şapkanızı çıkarın gidin. İşçilerin üzerinden rahat yaşamayı bırakın artık” sözleriyle tepki gösterdi. Soma’dan gelen işçiler sendika yönetimiyle, Hükümet arasındaki ilişkileri Soma’da yaşanan katliamdan sonra anladıklarını ifade etti.


TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Eylem üzerine Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, T. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik bir toplantı yaptı.

Toplantıya ilişkin Evrensel’in edindiği biligilere göre işçiler adına Girgin ve Erçelik, Türk-İş’e şu talepleri iletti: “Başbakanlık, Meclis ve  AKP binalarına kitlesel yürüyüşler. Güvenpark’ta işçi, kamu ayırt etmeksizin tüm sendikaların birlikteliğiyle Güvenpark’ta ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde kitlesel mitingler. Yine Soma ve Yatağan özelinde birbirini takip eden kitlesel eylem ve etkinlikler dizini. Türk-İş’in örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakma eylemleri.” Türk-İş yönetiminden bu eylemlerin geniş ve emekten yana tüm kesimlerin katılımıyla yapılması ve genel grev kararının alınması istendi.  Türk-İş yöneticileri ise bu önerilerin Başkanlar Kurulu aracılığıyla tartışılması gerektiğini söyledi ve bugün saat 14.00’te toplanması kararı alındı. Toplantıya Fatih Erçelik ve Süleyman Girgin’in de katılacağı bildirildi.


EMEKTEN YANA KESİMLERE ÇAĞRI

İşçiler Başkanlar Kurulu toplantısının ardından çıkacak sonucunun olumsuz olması halinde Türk-İş önünü direniş alanına çevireceklerini söyledi. Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre, Türk-İş’e bağlı diğer sendikaların da T. Maden-İş ve Tes-İş sendikasına üye işçilerin başlattığı işgal eylemine destek verecek. Eylemdeki işçiler, “Türk-İş’i ayağa kaldırmak isteyen işçileri buraya davet ediyoruz” diyerek de çağrıda bulundular.  (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Masraflar artıyor öğrenciler azalıyor

SONRAKİ HABER

Liceliler: Başbakana güvenmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...