11 Haziran 2014 10:06

KCK: Gerilla, tüm Kürdistan'ı savunmaya hazır

Irak'ın Musul vilayetini ele geçirip oradan diğer merkezleri kontrol altına almak için harekete geçen Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerine ilişkin dün peşmergeye birlikte savaşma çağrısı yapan YPG'nin ardından KCK Eş Başkanlığı da bugün bir mesaj yayınladı.

KCK: Gerilla, tüm Kürdistan\'ı savunmaya hazır
Paylaş

Irak'ın Musul vilayetini ele geçirip oradan diğer merkezleri kontrol altına almak için harekete geçen Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerine ilişkin dün peşmergeye birlikte savaşma çağrısı yapan YPG'nin ardından KCK Eş Başkanlığı da bugün bir mesaj yayınladı.

Uluslararası ve gerici bölgesel bazı güçlerin desteklediği çapulcu-çete örgütü IŞİD'in saldırılarının Federal Kürdistan'a kadar yayıldığı vurgulanan açıklamada, esas amacı Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü yok etmek olan bu çete örgütünün iki yıl boyunca Rojava'da, halka karşı hunharca katliamlar gerçekleştirdiği hatırlatıldı. Ancak YPG güçlerinin ve Rojava halkının gösterdiği kahramanca direniş karşısında IŞİD'in üst üste darbelenmiş ve tarihi yenilgiler aldığını belirtilen açıklamada, "Rojava Kürdistan'da sonuç alamayınca, Güney Kürdistan'da vahşi katliamlar gerçekleştirmeye başlamıştır. İŞİD bugün yurtsever direnişçi çizgiyle bir savaş halindedir. En son Musul'u işgal etmesinin altında yatan gerçek, Kürt halkının tüm kazanımlarına ve Güney Kürdistan'a yönelmektir" vurgusunda bulunuldu.

ÖZGÜR VE DEMOKRATİK ORTADOĞU ELZEM
KCK açıklamasında, her türlü etnik ve mezhepsel milliyetçilikten, yine ulus-devletçi zihniyetten uzak, halkların demokrasi içinde kardeşçe bir arada yaşayabileceği özgür ve demokratik bir Ortadoğu'nun ezilen ve direnen tüm halklar için elzem olduğunun altı çizildi. Bu doğrultuda da tam bir çapulcu-çete örgütü olan İŞİD'e karşı Kürt, Arap, Asuri, Ermeni, Türkmen ve demokrasiden yana olan tüm halkların ve direnişçi güçlerin bir araya gelip, ortak mücadeleyi geliştirmeleri gerektiği çağrısı yapıldı.

'KÜRDİSTAN GERİLLASI, TÜM KÜRDİSTAN'IN SAVUNMASI VE GÜVENLİĞİ İÇİN HAZIRDIR'
Bu çağrının devamında da dün YPG'den gelen çağrıyı tamamlayan şekilde "Kürdistan'ın kazanımları bugün açık bir tehdit altındadır. Ancak Kürdistan savunmasız değildir. Kürdistan gerillası, başta Şengal ve tehdit altındaki Güney Kürdistan halkımız olmak üzere, tüm Kürdistan'ın savunması ve güvenliği için hazırdır. Kürdistan gerillası, IŞİD çetelerine her şart altında karşılık verecek güçtedir. Gerilla güçlerimiz, halkımızın ve Güney Kürdistan'ın güvenliğini sağlamak için, her türlü desteği vermeye ve peşmerge güçleriyle birlikte aktif bir biçimde savaşmaya hazırdır" denildi.
KCK açıklamasında üzerinde durulan bir diğer önemli nokta da "Rojava ve Güney Kürdistan'da, halkımızın kazanımlarına yönelik yapılan saldırılar bir kez daha göstermiştir ki, halkımız, dört parça Kürdistan'da özgürleşmeden hiçbir parçanın kalıcı ve kesin bir güvencesi yoktur" vurgusu oldu.

'HALKIMIZIN YÜZ YILLIK RÜYASINI GERÇEKLEŞTİRELİM' ÇAĞRISI
Bu nedenle hem Rojava ve Federal Kürdistan'daki halkın kazanımlarını korumak hem de halkın topyekun özgürlüğünü gerçekleştirmek için, Kürt Uusal Birliği'ne şiddetle ihtiyaç bulunduğu kaydedildi. Bu ihtiyaç üzerine de açıklamada şunlar kaydedildi: "Bunun için Kürdistan'ın dört parçasındaki tüm örgüt ve mücadeleci güçleri dar çıkar hesapları bir tarafa bırakarak, Kürt Ulusal Kongresi'ni bir an evvel toplamak için bir araya gelmeye ve halkımızın yüz yıllık rüyası olan Kürt Ulusal Birliği'ni gerçekleştirmeye çağırıyoruz." (DİHA)


YPG, RABİA SINIR KAPISININ KONTROLÜNÜ DENETİMİNE ALDI

IŞİD güçlerinin Musul dahil Ninova vilayetinin tümünü ele geçirmesi üzerine Irak ordusu bölgede denetiminde tuttuğu bir çok noktada güçlerini geri çekti. Irak güçlerinin 9 Haziran akşamı Batı Kürdistan'ın Til Koçer kentinin karşısındaki Rabia Sınır Kapısı'ndaki noktalarını terk etmesi üzerine YPG harekete geçti. Geçen yıldan beri YPG'nin denetiminde olan Til Koçer (El Yarubiye) Sınır Kapısı ile karşısındaki Rabia Sınır Kapısı'nın mevcut durumda YPG ile Peşmerge güçlerinin denetiminde olduğu öğrenildi.

Daha önce IŞİD'in elinde bulunan Rabia ve Til Koçer bir saldırı merkezi olarak kullanılıyordu. Ancak YPG'nin operasyonları sonucu 26 Ekim 2013'te Til Koçer kurtarılmış, karşıdaki Rabia Sınır Kapısı ise Irak ordusunun eline geçmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yatağan işçilerinin Türk-İş eylemi büyüyor

SONRAKİ HABER

Brezilya\'da FIFA\'ya alternatif kongre düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...