10 Haziran 2014 06:00

Senegal'in ayaklı gazetecileri

Gazete büfesi ve oturmuş bir gazete dağıtım sisteminin olmadığı Senegal’de vatandaşlar, gündemi sabahın erken saatlerinde ağaç ve panolara asılan gazetelerden öğreniyor. Senegalliler, haber hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterse gazeteyi satın alıyor.

Senegal\'in ayaklı gazetecileri
Paylaş

Gazete büfesi ve oturmuş bir gazete dağıtım sisteminin olmadığı Senegal’de vatandaşlar, gündemi sabahın erken saatlerinde ağaç ve panolara asılan gazetelerden öğreniyor.
Senegalliler, haber hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterse gazeteyi satın alıyor.

Ülkenin çoğu yerinde asılan gazetelerin genelde ilk sayfasının okunmasına izin verilirken, bazı yerlerde tamamı okunabiliyor. Gazeteyi satın alanlar, okuduktan sonra diğer okuyucularla da paylaşabiliyor.

Senegal’de gazeteleri ağaç ve panolara asanlar yanında öğleden sonra sokaklarda gezerek satanları da görmek alışılmış bir görüntü.

Adama Ndir, “Televizyon yerine gündemi gazetelerden takip ediyoruz. Bu şekilde haberleri birden fazla kaynaktan takip etmiş oluyoruz” diye konuşuyor.

Atou Dieuf, “Herkesin okuduğu veya takip ettiği bir gazete var. Her gazete bir konuda uzmanlaşıyor. Ben genelde spor haberlerini takip ediyorum” diyor.

Gazete okuma oranının düşük olduğu Senegal’de matbaalar zor koşullar altında faaliyetlerini sürdürüyor. Basılan gazete sayısının 10 civarında olduğu ülkede en çok satan gazetenin tirajı 15 bin.

Gazetelerde manşetler genelde siyaset, ekonomi, ve sporla ilgili olurken ağırlıklı olarak magazin haberleri ilgi görüyor. (DAKAR)

ÖNCEKİ HABER

Soysuzlaşan sendikacılık

SONRAKİ HABER

Telefon kapalı olduğu halde kontrol edilebilir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa