09 Haziran 2014 17:56

Gelire göre mi öğrenci yerleşecek?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Orta Öğretim Kurumları’na yerleştirme işlemlerinde ailenin gelir durumu, kardeş sayısı gibi sorulara yer vermesi eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim Sen yaptığı açıklamada, Bakanlığın bu işleri TÜİK'e bırakarak, eğitimin acil sorunlarına el atması gerektiğini ifade etti.

Gelire göre mi öğrenci yerleşecek?
Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Orta Öğretim Kurumları’na yerleştirme işlemlerinde ailenin gelir durumu, kardeş sayısı gibi sorulara yer vermesi eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim Sen yaptığı açıklamada, Bakanlığın bu işleri TÜİK'e bırakarak, eğitimin acil sorunlarına el atması gerektiğini ifade etti.

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) Sınavları sonrasında Orta Öğretim Kurumları’na yerleştirme işlemlerinde öğrencilerin e-okul bilgilerini yenileyeceğini açıklamasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “E-okul verilerinin güncellenmesi bahanesiyle öğrencilerin aile bilgilerinin toplanması ve öğretmenlere yeni angaryalar yüklenmesi kabul edilemez” denildi.

NASIL BİR BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK?

Öğrencilerin anne-baba öğrenim durumu, kardeş sayısı, ailenin gelir durumu ile ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri arasında nasıl bir bağlantı olduğuna ilişkin Bakanlıktan cevap istenilen açıklamada, “Öğrencilere ait bazı bilgilerin eğitim-öğretim sürecinde öğretmenler tarafından bilinmesinin elbette önemi vardır. Zaten çok sayıda öğretmen bu veriler ışığında öğrencileri ile ilgili dosyalar hazırlayarak, okul rehberlik servisi ve aileler ile ortak çalışmalar yürütmektedir” denildi. Açıklamada, Bakanlığın eğitimin acil çözüm bekleyen sorunları ile uğraşması ve öğrencilerin aileleri ile ilgili araştırmaları TÜİK’e bırakması gerektiği ifade edildi.

MEB'İN CEVAPLAMASI GEREKEN SORULAR
Açıklamada, velilerin gelir durumunun belirlenmesi konusunda bakanlığa şu sorular yöneltildi;

* Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğrencilerin “Haneye giren aylık toplam gelir” ve “Hanede yaşayan kişi sayısı” ile ilgili istatistiki bilgilerine ulaşmak istemesindeki gerçek amaç nedir ve bu verilerin gizliliği nasıl sağlanacaktır?
* Bu bilgileri öğretmenler dışında kimler görebilecektir? Geçmişte e-okul üzerinden öğrenciler ile ilgili bilgilerin sızdırıldığı dikkate alındığında bu konuda herhangi bir önlem alınmış mıdır?
* Türkiye’nin dört bir yanında kalabalık sınıflarda görev yapan öğretmenlerin, her geçen gün MEB tarafından çeşitli adlar altında angarya çalışmaya zorlandığı bilinmektedir. Bugüne kadar sayısız örnekte görüldüğü gibi MEB tarafından öğretmenlerin TÜİK anketörleri gibi görülerek, eğitim-öğretim ile ilgili olmayan her bilgiyi e-okul sistemine girmek istemesi yeni bir angarya değil midir?
* Geçtiğimiz yıllarda öğretmenlerin ve velilerin bilgilerinin yeterince korunamadığı için Bakanlığa ait elektronik sistem üzerinden ele geçirildiği hatırlanacaktır. Yıllardır e-okul sistemi üzerinden öğrencilerin aile bilgilerini toplayan MEB bu bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından kullanılmaması için gerekli tedbirleri almış mıdır?
(Ankara/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Lice katliamı protesto edildi

SONRAKİ HABER

TÜRK-İŞ’ten Soma’ya 812 bin TL yardım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...