09 Haziran 2014 06:00

Bilgi edinmek 48 bin 50 TL

Türkiye Barolar Birliği’nde (TTB) düzenlenen 2. Çevre ve Kent Hukuku Kurultayı’nın 2. gününde halkın çevre ile ilgili alınan kararlara katılım hakkı tartışıldı.

Bilgi edinmek 48 bin 50 TL
Paylaş

Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) düzenlenen 2. Çevre ve Kent Hukuku Kurultayı’nın 2. gününde halkın çevre ile ilgili alınan kararlara katılım hakkı tartışıldı. Türkiye’de bu hakkın kullanımının çok zor olduğunu ifade eden Ekoloji Kolektifi, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları’ndan  (ÇEHAV) Cömert Uygar Erdem, vatandaşların çevre kararları hakkında bilgi bile edinemediğini örnek vererek açıkladı. ODTÜ’de yapılacak yol hakkında bilgi edinmek için başvurduklarında kendilerine verilen yanıtı aktaran Erdem “ODTÜ yolunun planını istediğimizde bile bize planı vermek için 48 bin 50 TL istediler” dedi.

TTB’nin Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği kurultayın dünkü gündemi vatandaşların çevreyle ilgili alınan kararları katılım süreciydi. Halkın çevresel yönetime katılımını ve ÇED raporlarında halkın görüşünün alınmasını değerlendiren ÇEHAV’dan Cömert Uygar Erdem, Türkiye’de çevreyle ilgili kararlarda halkın görüşünü belirtmesi için önüne engeller konulduğunu ifade etti. Durumu örnekler vererek anlatan Erdem, “ODTÜ ormanına yapılacak yol hakkında bilgi edinme kanunu çerçevesinde başvuruda bulunduk. Metrelerce mozalitler bile 200 TL’ye yapılabilirken, yolun planının yer aldığı 150 tane pasta için bizden 48 bin 50 TL istediler” dedi.

POLİS ABLUKASINDA VATANDAŞ GÖRÜŞÜ

Türkiye’de vatandaşların çevre kararlarına katılımlarının da göstermelik yapıldığına işaret eden Erdem, “Yasaya göre ÇED raporları hazırlanırken o bölgede yaşayanlardan görüş alınır. Ancak uygulamada bu barikatlar ve polislerle çevrilmiş salonlarda yapılıyor” diye konuştu.

Vatandaşların ancak seslerini duyurabilmek için eylem yoluna başvurduğunu altını çizen Erdem, bu durumda bile çevreyle ilgili alınacak kararlarda vatandaşların engellendiğini belirtti. Erdem, “Katılım hakkınızı engellemek için yaptığınız protestolar sonucu sizin hakkınızda bir sürü soruşturma açıyorlar. Buna en güzel örnek termik santral yapılmasını istemeyen Gerze halkına açılan soruşturmalardır” diye vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da havaalanına silahlı saldırı: En az 23 ölü

SONRAKİ HABER

Lice’de katliam var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa