08 Haziran 2014 18:05

10 bisikletli Boğaziçi Köprüsü'nden geçti

"Birinci Uluslararası Bisiklet Festivali"nin son gününde yaklaşık 10 bin bisikletli Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek kıtalar arasında pedal çevirdi.

10 bisikletli Boğaziçi Köprüsü\'nden geçti
Paylaş

"Birinci Uluslararası Bisiklet Festivali"nin son gününde yaklaşık 10 bin bisikletli Boğaziçi  Köprüsü'nden geçerek kıtalar arasında pedal çevirdi.

Bisikletliler Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Bisiklet Festivali, "Kıtalararası Bisiklet Gezisi" etkinliği ile sona erdi. 6-7-8 Haziran tarihlerde yapılan festivalin son etkinliği için bisikletçiler Harbiye'deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin önünde buluştu. Saat 11.30 sıralarında buradan verilen start ile yola çıkan bisikletçiler, Mecidiyeköy, Beşiktaş Balmumcu'yu geçtikten sonra Boğaziçi köprüsü yoluna girdi. Etkinliğe çocuğu ve köpekleriyle katılan bisiklet sürücüleri dikkat çekti. Etkinliğe katılan  Macar bir aile renkli görüntüler oluşturdu. Macar annenin bisikletin önüne oturttuğu çocuğunun bisiklet sürüşü sırasında uyuduğu görüldü. Yaklaşık 10 bin bisikletli yaklaşık 1 buçuk saatte 18 km pedal çevirerek köprüyü geçip Üsküdar Harem'de bulunan toplanma yerine geldi. Etkinlik dolayısıyla Boğaziçi Köprüsü'nün bir şeridi bisikletlilere ayrıldı. Bisikletliler köprüden geçerken "Arabadan in bisiklete bin" şeklinde sloganlar attı.

'TAKSİM'DEN HAREM'E OTOMOBİLLE GELEMEDİĞİMİZ SÜREDE, GEZEREK GELDİK'

Bisikletliler Derneği Yönetim Kurlu Başkanı Murat Suyabatmaz,  etkinlik hakkında bilgi verirken, şunları söyledi: "Bisiklet turumuz Uluslararası Bisiklet Festivalimizin bir parçasıydı. Geleneksel bir etkinlikti, aslında festivalle birleştirdik. Bu festivalle 12 bin kadar bisikletli Taksim'den Harem'e geleneksel turumuzu yaptık. Bugün 12 bin bisikletçi ve çevreci pedal çevirerek, iklim değişikliği için karbon salmayarak, İstanbul ve dünya için kirlilik yaratmayarak ve gürültü yaratmayarak hem de para harcamayarak sağlıklı çevreci ekonomik bir etkinlik yaptık. İstanbul'un bisikletle ne kadar kolay kat edilebildiğini ispatlamış olduk. Alternatif ve çevreci bir taşıtımız var. Bu çevreci taşıtımızı bir kez daha kullandık. Taksim'den Harem'e otomobille gelemediğimiz sürede, gezerek geldik."

'DÜNYADAKİ 80 ASMA KÖPRÜDEN 78'İNDE BİSİKLETLE GEÇMEK SERBEST'

Dünyada benzer asma köprülerden 80 adet olduğunu tespit ettiklerinin altını çizen Suyabatmaz, "Bunlardan 78'inde bisikletle geçmek serbest. Ama ülkemizdeki asma köprülerde maalesef geçilmiyor. Güvenlik gerekçesiyle geçişlerin yasaklandığını biliyoruz. Bisiklet kullananlar için önemli bir arternatif olacağını, İstanbul'un trafiğine nefes aldıracak kadar fark yaratacağını biliyoruz. Dünyada köprülerde bisiklet kullanım oranlarında ciddi bir rakam var. Turizm amaçlı da kullanılabiliyor. Dünyadaki köprülerden geçiş ücretsiz. Umarım biz de de bisikletli geçiş ücretsiz olur" şeklinde konuştu. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunuslar kıyıya kadar geldi

SONRAKİ HABER

Parkta elektrik akımına kapıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...