08 Haziran 2014 17:04

Soma'da ilk tazminat davası açıldı

Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür ocağı faciasının acısı tazeliğini koruruken, mağdur madenci ailelerinden biri ilk tazminat davasını açtı.

Soma\'da ilk tazminat davası açıldı
Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür ocağı faciasının acısı tazeliğini koruruken, mağdur madenci ailelerinden biri ilk tazminat davasını açtı. Kömür ocağındaki faciada yaşımını yitiren madencilerden 27 yaşındaki İsmail Değirmen’nin eşi 23 yaşındaki Gamze Değirmen, çocukları 2 yaşındaki Yağmur ve 4 yaşındaki Mehmet Han Değirmen ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açtı. Hukuk mücadelesini sonuna kadar devam ettireceğini belirten Gamze Değirmen, “Açtığım bu davanın diğer ailelere örnek olacağını düşüyorum. Yapanın yanına kâr kalmamalı. Sorumlular her kimse cezasını çekmeli. Benim çocuklarımın günahı ne?​” dedi.

DAVA DİLEKÇESİ

Dava dilekçesinde, facianın yaşandığı ocaktaki yangının, daha öncedeki yıllarda da sıklıkla olduğu gibi, kömürün kendiliğinden kızışması ve yanması ile başladığı belirtilip, “Ocağın projesi, tasarımı, üretim planlaması ve havalandırma sistemleri bilimsel verilere uygun olarak düzenlenmemiş, kullanılan ekipmanlar da uygun niteliklerde seçilmemiştir” dendi.
Ölen madenci İsmail Değirmen’in eşi Gamze Değirmen’e, kaza meydana gelmeden iki ay öncesinden başlamak üzere muhtelif aralıklarla, ocağın çok sıcak, bazı kömür parçalarının kızgın olduğunu, düştüklerinde vücutlarını yakarak yaraladığını ifade ettiği de vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Bütün bu sebeplerle ocakta meydana gelen kömür kızışması ve yangınlar, tüm davalıların yetkili ve görevlileri tarafından da bilinmekte idi. Ancak üretim hedefini gerçekleştirmek ve aşırı kâr elde etmek için, davalılar tarafından üretim durdurulmamış ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmamış, yangın söndürülmemiş ve bu feci kaza meydana gelmiştir.”

TKİ Ege Linyit İşletmeleri ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ arasındaki 27 Temmuz 2006 tarihli maden devir sözleşmesinin muvazaalı (hileli) ve yok hükmünde olduğu tespit edilmesi gerektiği kaydedilen dilekçede, yaşamını yitiren İşçi Değirmen’in TKİ Ege Linyit İşletmeleri işçisi olarak tespit edilip, bu şekilde işlem görmesi gerektiği de ifade edildi. (Balıkesir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

11 yaşındaki kıza cinsel istismarda bulunan 2 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Taşeron sistemine karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...