24 Haziran 2011 08:30

AKP kendi değiştirdiği anayasayı bile tanımıyor

Anayasa Referandumu öncesinde AKP, anayasa değişikliğiyle “memurlara toplusözleşme hakkı” verileceğini belirterek, kamu emekçilerinden destek istemişti. Ancak referandumun ardından geçen 9 ayda toplusözleşmeye ilişkin yasal bir düzenleme yapılmadığı gibi, konfederasyonlar “toplugörüşme” masasına çağrıld

AKP kendi değiştirdiği anayasayı bile tanımıyor
Paylaş

Konfederasyonların itirazına rağmen hükümet toplugörüşme ısrarından vazgeçmedi. Konfederasyon temsilcileri, bakanlık bürokratları ve kurum yöneticilerinden oluşan Yüksek İdari Kurul (YİK) geçtiğimiz günlerde toplandı.
Toplantıya hükümeti temsilen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç ve Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan katılırken, kamu emekçilerini temsilen KESK Genel Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri İlhami Şahbaz, Memur-Sen Genel Mevzuat ve TİS Sekreteri Hacı Bayram Tombul ve Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri İsmail Karadavut katıldı.

KONFEDERASYONLAR TOPLUSÖZLEŞME   İSTEDİ

Anayasa değişikliğiyle kamu emekçilerine TİS hakkı tanındığını hatırlatan konfederasyon temsilcileri, toplu görüşme sürecinin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’na göre başlatılmasının yanlış olduğunu vurguladılar.
Konfederasyonlar toplusözleşme yapılması için gerekli adımların bir an önce atılmasını istediler.

BÜROKRATLAR HAK VERDİ AMA...

Bürokratlar ise topu hükümete attılar. Toplantıda konfederasyonların TİS talebini dinleyen bürokratlar, konfederasyonların bu konuda haklı olduklarını ancak TİS sürecinin başlamasında karar verici gücün hükümet olduğunu belirttiler. (Ankara/EVRENSEL)


DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ’

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız KESK Genel Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri İlhami Şahbaz, hükümetin kamu emekçilerinin hak ve çıkarları konusunda tek yanlı tutumunu sürdürdüğünü ifade etti. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasada tanınan toplusözleşme hakkının kullanılmasının önünde bir engel olmadığına dikkat çeken İlhami Şahbaz, önemli olanın hükümetin atacağı adımlar olduğunu söyledi. TİS’in bir an evvel yasal mevzuata kavuşturulması gerektiğini kaydeden Şahbaz, hükümetin emek örgütleriyle birlikte bir düzenleme yapmasının artık bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Şahbaz, toplusözleşme yapmanın en önemli koşulu olan grev hakkını yasaklayan hükümlerin de kaldırılması taleplerini dile getirdi. Emekçilerin birikmiş sorunlarının ancak toplusözleşmeyle mümkün olabileceğini kaydeden Şahbaz, hükümetin toplugörüşmede ısrar etme tutumunu kabul etmeyeceklerini bildirdi.


‘HANGİ MASAYA OTURACAĞIMIZ BELİRSİZ’

Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri İsmail Karadavut da, uzun yıllardır verilen mücadelenin ardından TİS hakkının elde edilmesinin önemli, ancak yeterli olmadığını söyledi.

Karadavut, özellikle Yüksek Hakem Kurulu’nun nasıl şekilleneceğinin çok önemli olduğunu belirtti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi sendikalarının taleplerinin sürekli reddedilmesini örnek gösteren Karadavut, hükümet ve işveren ağırlıklı bir Yüksek Hakem Kurulu’nu kabul etmeyeceklerini vurguladı. Karadavut, konuya ilişkin hazırladıkları kanun taslağının seçim öncesi Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya ilettiklerini ve seçimden sonra ilk gündeme gelecek konular arasında olacağı sözü aldıklarını aktardı. “Bu kanun çıkmazsa 2011’de oturacağımız masanın ne olacağı belirsiz. Bu belirsizlik derhal ortadan kaldırılmalı” diyen Karadavut, hazırlanacak yeni Anayasada kamu emekçilerinin grev hakkının güvence altına alınması için çalışacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kamu-Sen’in 19. kuruluş yıldönümü

SONRAKİ HABER

Bölgede istihdam yok, işsizlik var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa