07 Haziran 2014 17:57

Biz dayanışmayı iyi biliriz!

Gülsuyu mahallesi... Köyden kente göçün oluşturduğu, 1960’dan günümüze kadar emekçilerin alın teriyle, emeğiyle, dişi ve tırnağıyla oluşturulan, yoksulluğuyla gecekondusuyla, altyapı yetersizliğiyle ve her dönem devletin ayrımcı politikalarıyla karşı karşıya gelmiş bir mahalle...

Biz dayanışmayı iyi biliriz!
Paylaş

Sevgi Delibaş- Ebru Ünal

Gülsuyu mahallesi... Köyden kente göçün oluşturduğu, 1960’dan günümüze kadar emekçilerin alın teriyle, emeğiyle, dişi ve tırnağıyla oluşturulan, yoksulluğuyla gecekondusuyla, altyapı yetersizliğiyle ve her dönem devletin ayrımcı politikalarıyla karşı karşıya gelmiş bir mahalle.
Tüm bu problemlere canı pahasına katlanan mahalle halkının başına son on yıldır bir de kentsel dönüşüm belası sarıldı. 2004’te başlayan kentsel dönüşüm meselesine dair birçok eylemler gerçekleştirildi. İmza kampanyasından halk toplantılarına, basın açıklamalarından yürüyüşlere kadar mahalle halkı birlikte olmanın gücüyle kendi geleceğine ve barınma hakkına sahip çıktı. Tüm bu saldırılara rağmen halkın birlikteliğini bölemeyen güçler, uyuşturucu ve çeteleşmeyle halkı sindirmek, pasifize etmek, yozlaştırmak üzere başka bir oyunun parçası haline getirildi. Kadınlar mücadeleye el atıyor!
2013’ün yaz aylarında şiddetlenen çete saldırıları onlarca gencimizin yaralanmasına ve bir gencimizin, Hasan Ferit Gedik'in katledilmesine kadar vardırıldı. Yaşanan bu gelişmelere biz kadınların duyarsız kalması beklenemezdi. Böylelikle bu sorunlardan rahatsız olan kadınlar olarak duyarlılığımızla bir araya geldik. Mahallede kadın komisyonu oluşturduk ve neler yapabileceğimizi tartışmaya başladık. Kadın komisyonu olarak uyuşturucu ile ilgili anne ve çocukları bilgilendirmek üzere bir bildiri kaleme aldık. Okul önlerinde velilere dağıttık. Okul müdürleri ve öğretmenlerle bu konu hakkında görüşmeler yaptık. Uyuşturucu ve çeteleşmeye, polisin mahalleyi abluka altına alması ve gözaltılara karşı başlatılan imza kampanyası kadınların özverili çabasıyla yapıldı. Toplanan imzalar meclise gönderildi ve basına duyuruldu.

YERELE MÜDAHALE ZAMANI!
Seçimlerin gündeme gelmesiyle birlikte yaşanan onca soruna müdahale edebilmek için kadınlar olarak bir araya gelip yerel seçimlerde muhtar adayı çıkarmaya karar verdik. Muhtarlık çalışması boyunca ruhuna dokunduğumuz tüm kadınlar karşılarındakinin kadın olmasının rahatlığıyla dertlerini, sıkıntılarını dile getirdiler. Özellikle kadınların hayatını kolaylaştıracak somut talepler olan kreş, etüt merkezi, yaşlı bakım evleriyle birlikte kadınların dört duvar arasından kurtulması, kendine zaman ayırabilmesi için, nefes alabilecek sosyal kültürel alanların açılması ve dayanışmayı büyütebilecekleri alanları yaratma ihtiyacını duyduk.

İLK ADIM: KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ
Bu doğrultuda bir araya geldiğimiz kadınlarla, kadın dayanışma merkezi açmak üzere toplandık. İlk etapta fikrimizi daha geniş kesimlere ulaştırmak için bir broşür hazırlayıp sokak sokak ev toplantıları yapmaya karar verdik.
Şimdi dişimizle tırnağımızla çalışma zamanı!
Kentsel Dönüşüm saldırısı ile evlerimizin elimizden alınması, uyuşturucu ve çeteleşmeyle gençlerimizin yozlaşması, yaşanan onca kadın cinayeti kaderimiz değil. Bunu değiştirecek güce ve birikime sahibiz. Bu yüzden diyoruz ki ''kadınlar el ele verecek dünya değişecek''.

ÖNCEKİ HABER

Madenci heykeline çevre düzenlemesi

SONRAKİ HABER

Kadın eşittir insan bunu öğretelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...