07 Haziran 2014 15:17

Çevre hakkı mücadeleyle kazanılır

Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) ikincisini düzenlediği “II. Çevre ve Kent Hukuku Kurultayı”nda insan haklarından doğa haklarına “Çevre Hakkı” masaya yatırılıyor.

Çevre hakkı mücadeleyle kazanılır
Paylaş

Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) ikincisini düzenlediği “II. Çevre ve Kent Hukuku Kurultayı”nda insan haklarından doğa haklarına “Çevre Hakkı” masaya yatırılıyor. Sempozyumun ilk oturumunda çevre hakkının anayasa ve uluslararası insan hakları hukuku bağlamında güvenceleri tartışıldı. Sempozyumda, çevre hakkının da diğer haklar gibi mücadeleyle kazanılacağı vurgulandı.

TBB Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan TBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arabacıoğlu, son dönemde mahkeme kararlarına rağmen doğanın, yaşam alanlarının talanının devam edildiğine, mahkemelerin tarafsızlıklarını yitirdiğine dikkat çekti. Mücadelenin önemli olduğunu belirten Arabacıoğlu, çevre katliamı ve kapitalizm arasındaki bağlantıyı görmeden ciddi bir mücadelenin verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

DEVLETLER ÇEVRE HAKKI İÇİN ADIM ATMIYOR

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yasemin Özdek, devletlerin çevre hakkı konusunda hiçbir ciddi adım atmadığını söyledi. Türkiye’de yaşam alanlarına, insan yaşamına yönelik ciddi bir saldırı söz konusu olduğunu söyleyen Özdek, buna karşılık direnişin de eksik olmadığını, son yıllarda çevre hareketlerinin halk hareketlerine dönüştüğünü kaydetti. Özden, hiçbir hakkın tepeden inmediğini, mücadelelerle kazanıldığını, çevre hakkının da halkın aşağıdan mücadelesiyle gelişeceğini vurguladı.

HES’E KARŞI ÇIKANLA MÜCADELE ETME, DESTEK ÇIK

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, anayasada yer alan hak ve özgürlüklerin geriye götürülememesi gerektiğini söyledi.

Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Güneş de devletin HES’lerle mücadele eden halklarla mücadele etmek yerine, doğaya sahip çıkanları desteklemesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amasya’da çiğ köfteli kutlama

SONRAKİ HABER

Mengen sular altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...