06 Haziran 2014 06:00

Yeşil binaya sıkı sorular

TBMM’nin yeni halkla ilişkiler binasına ilişkin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle, soru önergesi verildi.

Yeşil binaya sıkı sorular
Paylaş

TBMM’nin yeni halkla ilişkiler binasına ilişkin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle, soru önergesi verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran tarafından verilen önergede, 130 milyon TL’ye malolduğu belirtilen TBMM’nin yeni halkla ilişkiler binasında engellilere yönelik hiçbir düzenleme yapılmaması eleştirildi. Binanın neden engelsiz erişim ve “Yeşil Bina” kriterlerine uygun biçimde inşa edilmediği sorgulandı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR


Cemil Çiçek’in yanıtını bekleyen sorular şunlar:

* Kullanıma açılan ve 130 milyon TL’ye malolduğu belirtilen TBMM Yeni Halkla İlişkiler  Binasında engelli yurttaşlar için sadece zemin katta bir tek WC bulunduğu bilgisi doğru mudur?
*Neden en azından her katta olacak biçimde engelli yurttaşlar için bu düzenleme yapılmadı?
* TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binası neden tam olarak engelsiz erişimli bina haline getirilmedi?
* Otopark bölümü hariç toplam 8 katı ziyaretçi ve personelin kullanıma açık olan yeni binada engellilerin rahatça ve tek başına kullanımına uygun hiçbir düzenleme neden yapılmadı?
* Yeni binada görme engellerin sopalarıyla yön bulmalarını sağlayacak zemin işaretleri, durma noktaları ve Brel (Braille) alfabeli yerleşim planını gösteren tabelalar neden yok?
* Görme engelliler asansörleri nasıl kullanacak, kat düğmelerinde neden özel kabartma işaretler yok, bu vatandaşlarız için asansör içinde kat anonsları yapılacak mı?
* Binlerce yurttaşın geldiği TBMM kampüsünde işitme engelli yurttaşlarımıza hizmet verecek işaret dili bilen personel var mı, bunların sayıları kaçtır ve hangi birimde istihdam edilmektedir?
* Danışmada görevli personelinizden kaçı işaret dili bilmektedir?

SERTİFİKA VAR MI?

Yeni halkla ilişkiler binasının tasarımında herhangi bir şekilde ‘Yeşil Bina’ kriterlerinin esas alınıp alınmadığı, yeni binanın LEED  sertifikası olup olmadığının sorgulandığı önergede ayrıca şu sorular yer aldı:

* Yeni binada en azından her bankoda birer adet atık pil kumbarası konulmamasının gerekçesi nedir?
* Kaç litre atık yemeklik yağ çıkıyor?
* TBMM lokantası ve mutfağında günlük olarak kaç litre atık yemek yağı çıkmaktadır? Bu atık bitkisel yağın bertarafı nasıl sağlanmaktadır, kimlere hangi koşullarda teslim edilmektedir? TBMM’den çıkan atık yağlar kanalizasyona mı dökülmektedir?

MALİYET SORUSU

Umut Oran önergesinde ayrıca binanın maliyetini de gündeme getirdi. “Yeni Halkla İlişkiler Binası her türlü hak ediş ve ödeme dahil olmak üzere toplam kaç TL’ye mal oldu? Bina için 130 milyon TL harcandığı bilgisi doğru mudur?​” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Röntgen çekemeyen ‘5 yıldızlı’ hastane

SONRAKİ HABER

Piyasaya Gezi incelemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...