05 Haziran 2014 19:40

Tüzel Tonguç Ok için başlatılan kampanyayı Meclis kürsüsüne taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel 17 yıldır cezaevinde olan Tonguç Ok'u özgürlüğüne kavuşturmak için başlatılan kampanyayı Meclis kürsüsüne taşıdı.

 Tüzel Tonguç Ok için başlatılan kampanyayı Meclis kürsüsüne taşıdı
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel 17 yıldır cezaevinde olan Tonguç Ok'u özgürlüğüne kavuşturmak için başlatılan kampanyayı Meclis kürsüsüne taşıdı.

Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 8.  maddesi  üzerine konuşan Tüzel AKP’nin getirdiği yargı paketinin yetersiz olduğun belirterek; “Bu yargı paketiyle ilgili önce sizlere şu soruya sormak istiyorum: Hırsızlığı cezasını artırarak önleyebilir misiniz? Önlenemeyeceği yıllardır görülmekte. Yani, toplumda eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik olduğu sürece insanlar hayatlarını sürdürmek için ne yazık ki bu türden yollara başvurmaya devam edecek. Bu yasanın, bu yargı paketinin mantığında dezavantajlı çocukların, kadınların ve gençlerin korunmasının gözetildiği söyleniyor çocukları, kadınları, gençleri, şiddetten, cinsel istismardan, uyuşturucudan korumaya dönük. Ancak, toplumu yöneten zihniyet ha bire cinsel ayrımcılıktan, bilim dışı söylemden, nefret söyleminden, erkek egemen dilden, transfobik yaklaşımlardan ve bütün bunları eğitim kurumlarında bilim dışı bir şekilde kışlalarda, kültürün üretildiği alanlarda sürdürdüğü sürece elbette ne çocuklara karşı ne kadınlara karşı taciz, şiddet, cinsel suçlar önlenebilir ne de çocukları ve gençleri kuşatmış olan uyuşturucu belasından kurtulmak mümkün olabilir. Önce bunları hatırlatmak istedim” dedi.

İdare mahkemelerinin, Danıştayların verdikleri kararların, uygulanmadığını belirten Tüzel; “İşte Atatürk Orman Çiftliğinde yapılan "Aksaray"ın durdurulmasına dönük kararların uygulanmaması dahi önümüzde gözüküyor. Bu yasa mantığı diğer öncekilerde olduğu gibi hep düzenin, sermaye sisteminin ihtiyaçları doğrultusunda yapılıyor. İşte, ivedi yargılama usulü hangi işlerde getirilmiş? İhalelerde, acele kamulaştırma, özelleştirme uygulamaları, turizm teşvik, ÇED'ler, afet riski. Baktığınızda hep aslında siyasi istismar, nüfuz, kayırma, gözetmenin ve hep arkasında yanlışlıkların, hukuksuzlukların olduğu işlemler. Ama toplumun bütününe bakıldığında, halkın ihtiyaçlarına bakıldığında, "Bir an önce çözülsün." dendiğinde işte, toplantı gösteri yürüyüşlerine dair yasaklar, işte, sınav usulsüzlükleri, işte, atama, sürgün, benzeri türdeki talepler var. Neden bunlarla ilgili ivedi yargılamayı düşünmezsiniz de "İhaleler, ÇED'ler, özelleştirmeler, benzeri şeylerde hemen onu derdest edelim ve bir an önce yol yürümeye bakalım." diye düşünürsünüz? Bu soru topluma, düzene ve sorunlara hangi cepheden baktığınızla ilgilidir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Hasta tutuklular, hasta mahkûmların yüzlercesinin hâlâ beklediğini ve bu konuda ciddi bir adım atılmadığına vurgu yapan Tüzel;  “Ama 12 Eylül düzeninin devamı, terörle mücadele anlayışının devamı, düşünce özgürlüğünü suç sayan anlayışın devamı... Birçok siyasi mahkûm var, onlardan bir tanesinden söz etmek istiyorum bu vesileyle. Kocaeli Kandıra Cezaevinde yatan müebbet mahpus Tonguç Ok: Sosyalist bir kişiliği var, çevirmen, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kürtçe çevirme yapmış, sayısız kitaplar kazandırmış ve bu yıl Türkiye Yazarlar Birliğinin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü kazanmış. On yedi yıldır cezaevinde olan Tonguç Ok'u özgürlüğüne kavuşturmak için yazar arkadaşları, yazarlar örgütleri harekete geçti, Cumhurbaşkanlığına çağrı yapıyorlar, bakanlığa çağrı yapıyorlar, Meclise çağrı yapıyorlar. Biz de bu özgürlük kampanyasına buradan yüreğimizi, gönlümüzü veriyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amasya\'da \'yeşil nöbeti\' 3\'üncü gününde

SONRAKİ HABER

Asker bir Rojavalıyı daha öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...