05 Haziran 2014 18:11

'Çevreye gününü gösterdiler' manşeti Meclis kürsüsünde

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, hükümetin 'ülkeyi ve şehri güzelleştirme' adı altında yaptığı doğa talanını gazetemizin manşetiyle meclis kürsüsüne taşıdı.

\'Çevreye gününü gösterdiler\' manşeti Meclis kürsüsünde
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, hükümetin 'ülkeyi ve şehri güzelleştirme' adı altında yaptığı doğa talanını gazetemizin manşetiyle meclis kürsüsüne taşıdı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde mecliste konuşan Tüzel CHP'nin Niğde Akkaya Baraj Gölü'ne ilişkin verdiği önerge üzerine yaptığı konuşmada, evrensel’in 'Çevreye gününü gösterdiler'  manşetini Meclis kürsüsünden gösterdi. CHP’nin teklifini desteklediğini belirten Tüzel “Memleketimizin çevre manzaralarını ele almak açısından son derece yerinde bir teklif olmuştur” diye konuştu. Maden sahalarından, siyanürle aramalara, kirletilen nehirlerden, hidroelektrik santrallere kadar yapılan ısrarcı çevre tahribatına değinen Tüzel, Dilovası'ndan Şırnak'a kadar memleketin her karışının adeta kapitalist firmalar, sermaye şirketleri tarafından ağır bir şekilde kirletildiğini söyledi.

TÜZEL: 'ENERJİ İHTİYACI KOCA BİR YALAN'

Tüzel, Elazığ Karakoçan Peri Vadisi'nde peri suyu üzerine Limak İnşaat tarafından yapılan HES'e karşı direnen insanların, mücadele etmeleri sebebiyle bugün Karakoçan Asliye Ceza Mahkemesi'nde para ve hapis cezası ile yargılandıklarını söyledi. Tüzel “Nasıl bir siyasi iradedir ki bu Limak gibi müteahhit firmalar bastırıyor, Bakanlar Kurulundan kararlar alınıyor, milyonlarca halk karşısına alınıyor ve bu şekilde doğa, çevre, sular, havamız, toprağımız, tarım alanları kirletiliyor? Acısı nereden çıktı? Soma'dan çıktı. Soma'daki üretilen kömürler... Neymiş, enerji ihtiyacı mı? Koca bir yalan. Bu, doğayı, çevreyi, tarımı, toprağı kirleten termik santrallerin ihtiyacı için buralar peşkeş çekiliyor. Sonunda Soma'da olduğu gibi maden kazalarıyla karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerle Hükümetin kuzey ormanlarını mahvetmek istediğini söyleyen Tüzel “Buna karşı da çevreciler, ormanını -tıpkı Gezi Parkı'nda olduğu gibi- savunan insanlarımız etkinlik yapacaklar” dedi.

'MEDYA SORUNLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR'

Levent Tüzel konuşmasına “Bakın, bugünkü Evrensel gazetesi; âdeta nazire yaparcasına ‘Çevreye gününü gösterdiler’ diyor ama başka bir haber var, kanallar açılıyor. ‘Bu Üçüncü Havaalanı Projesi kapsamında bölgedeki 70 gölün suyunun kanal açılarak Karadeniz'e boşaltılma süreci başladı. İş makineleri göllerin kenarında yoğun bir kanal açma sürdürüyor ve çalışmalar 7 Haziran’da Sayın Başbakanın katılacağı temel atma töreni öncesinde hız kazandı’. Yine, üçüncü köprüyle birlikte ele alınan projede tam 2,5 milyon ağaç kesilecek” diye devam etti. Bu haberlerin benzer gazetelerde de yer aldığını belirten Tüzel, halkın bütün kaynaklarının, suya erişiminin önünü kesen  müteahhit firmaların aldıkları talimatlarla, buralardan edindikleri haksız servetlerin âdeta komisyonunu ödercesine medya satın almaya giriştiklerinin altını çizdi. Medyanın 77 milyon nüfusun karşı karşıya kaldığı sorunları görmezden geldiğini ve bunun üstünü örtercesine bir yayıncılık yaptığını kaydeden Tüzel, “Dolayısıyla, mahkeme kararlarını dinlemeyen, basını, medyayı susturan, direnen köylüsünü, Ergene'den İkizdere'ye, Şırnak Hasankeyf'ten Soma halkına bütün bu direnişçi yurttaşları bastırmaya çalışan bir iktidarın çevreye saygılı olması düşünülemez” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


 

 

ÖNCEKİ HABER

Lice’de çatışmalar sürüyor yaralılar var

SONRAKİ HABER

Yatağan\'da İşçiler Cumhurbaşkanı\'nın yolunu kesti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...