05 Haziran 2014 06:00

Damlaya damlaya çöl olur

Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa talanına Çevre Gününde bir yenisi daha eklendi.

Damlaya damlaya çöl olur
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa talanına Çevre Gününde bir yenisi daha eklendi.

İstanbul’da üçüncü havalimanı projesi kapsamında, bölgedeki 70 gölün suyunun kanal açılarak Karadeniz’e boşaltılması süreci başlatıldı. Çalışmalar, 7 Haziran’da Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı temel atma töreni öncesinde hız kazandı. İstanbul’un kuzeyine yapılacak olan proje kapsamında 2.5 milyon ağacın kesilmesi gündemde. Şimdi de İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan ve Terkos gölünü besleyen 70 gölün suyu boşaltılıyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün arifesinde yaşanan skandalı gazetemize değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, göl sularının  İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Terkos Gölü’nü beslediğini belirterek, “İstanbul’un geniş coğrafyasına su veren bu sulak alanların boşaltılması tam bir facia. Ne akıl ne bilim ne de teknik açıdan açıklanabilir” dedi.

DOĞAYI KATLEDİYORLAR

Göl sularının boşaltılmasının verimli tarım alanlarına sahip olan Trakya’yı da olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan Bozoğlu, tam bir çevre felaketi yaşanacağını söyleyerek şöyle devam ett: “Özellikle suyu boşaltılan göllerden Kulakçayır gölünün  kültürel miras değeri taşıyor. Kulakçayır’da ciddi bir biyosistem var. Bu göller kuşların göç yolları üzerinde. Bu göller yok edilirse orda bulunan kuş türleri de yok olabilir. Canlı çeşitliği yok  olacak.” Dolgu için kullanılacak hafriyatın 2 milyar 500 milyon metreküp olduğuna da dikkat çeken Boğzoğlu, “O dolguyu İstanbul boğazına yapsalar boğaz kapanır” dedi.


HAVALİMANI MI SU SAĞLAYACAK?

ÇED raporuna göre, bölgede yapılacak çalışmalarda önemli miktarda dolguya ihtiyaç olacağı, bu nedenle bölgedeki taş ocakların doldurulmasının yanı sıra su birikintilerinin de ortadan kaldırılması gerektiği ifade ediliyor. İstanbul’un su ihtiyacını karşılayabilecek olan bu göllerin Karadeniz’e boşaltılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Ciddi bir kuraklık problemi yaşanıyor. Yer altı suları kirlenmiş durumda. Böyle bir durum varken, sular Karadeniz’e boşaltılıyor. Dünya Çevre Günü’nde bunun yapılması tüylerimizi diken diken etti. Nereden su temin edeceğiz. Yaptığınız havalimanları su mu besin mi sağlayacak. Burada amaç ne?​” diye sordu. Bozoğlu, İSKİ yetkilileri tarafından göl sularının kullanıma uygun olmadığı yönündeki açıklamaya da tepki göstererek şöyle konuştu: “Kullanıma uygun olmayan su diye bir şey yoktur. Bütün sular arıtılabilir. Yeter ki teknoloji ve para harcansın. Elinizdeki suları arıtıp kullanmak yerine yok ediyorsunuz.”


ÇED RAPORLARINDAKİ GÖL ÇELİŞKİSİ

Hazırlanan 2 ayrı ÇED raporunda yer alan değişiklikler daha önce de dikkat çekmişti. İlk raporda havalimanının yapılacağı alanda 70 göl, gölet ve gölcük olduğu belirtilirken, nihai rapora tüm bu alanlar ‘büyüklü küçüklü su birikintisi’ olarak yansıdı. Nihai ÇED raporunda 70 adet büyüklü küçüklü su birikintisi olduğu, buralardaki suların inşaat aşamasında kullanılacağı, hafriyatın da yine buralara doldurulacağı, bu alanlardaki canlı yaşamlarının da yok olacağı belirtilmişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Adım adım çevre katliamı

SONRAKİ HABER

\'Terör\' maskesinin altında rant var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...