05 Haziran 2014 06:00

Diyarbakır'dan hükümetin çalıştayına itiraz: Köşk çalıştayı

Bir yılı aşkın süredir devam eden ‘çözüm süreci’ne ilişkin tartışmaların ve endişelerin yoğunlaştığı bu günlerde hükümet kanadı Diyarbakır’da üst düzey katılımla bir çalıştay yapıyor.

Diyarbakır\'dan hükümetin çalıştayına itiraz: Köşk çalıştayı
Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır


Bir yılı aşkın süredir devam eden ‘çözüm süreci’ne ilişkin tartışmaların ve endişelerin yoğunlaştığı bu günlerde hükümet kanadı Diyarbakır’da üst düzey katılımla bir çalıştay yapıyor. ‘Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci’ başlığıyla 6 Haziran Cuma günü Diyarbakır’da düzenlenecek olan çalıştaya, birçok bakanın yanı sıra, akademisyenler, gazeteciler ve Akil İnsanlar heyetinden isimler katılacak. Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) 1 kişinin davet edildiği çalıştaya çözüm sürecinin önemli siyasi aktörlerinden BDP ve HDP ile Diyarbakır’daki kitle örgütlerinin davet edilmemesi dikkat çekti.
Diyarbakır’daki kitle örgütü temsilcilerine çalıştayı ve çözüm sürecindeki gelişmeleri sorduk.

SIKINTILI BİR SÜREÇ

Son süreçte çözüm adına kaygıların arttığını ifade eden İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, sıkıntılı bir dönemin yaşandığını dile getirdi. Hükümetin çözüm konusunda somut bir adımı olmadığını belirten Bilici, “Askeri hareketlilik, korucu kadrolarının genişletilmesi, karakolların ve kalekolların yapımı, devletin Rojava politikası, hasta ve siyasi tutsakların durumu, sayın Öcalan ile görüşmelerin sağlıklı yapılmaması bir bütün olarak çok sıkıntılı bir tablo yaratıyor” şeklinde konuştu.

GÜVENİMİZ YOK

Çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçildiğine dair tartışmaları da değerlendiren Bilici, “Şimdi ikinci aşamadan bahsediyorlar. Açıkçası bizim bir güvenimiz yok. Ancak pratik adımlar atılırsa, gözle görünür gelişmeler olursa o zaman umutlanabiliriz. Fakat bu aşamada Kürtlere yönelik yaklaşımlarda bir değişim yok” dedi.

MUHATAPLAR ÇAĞRILMADI

Diyarbakır’da yarın gerçekleşecek çalıştayla hükümetin amaçladığı şeyden şüphe duyduğunu söyleyen Bilici, “Bu işin içinde olan, mağduru olan, farklı görüş ve önerilerini ortaya koyan sivil toplum örgütleri çağrılmıyor. Bu çalıştayda amaç nedir, ne bekleniyor son derece şüpheliyiz” dedi.

SEÇİM ÖNCESİ GÖZ BOYAMA HAMLESİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret eden Bilici, “Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bir iki tane çalıştay yaparak, gündemde tutarak ‘Bakın biz bu alanda çalışıyoruz, kararlılık gösteriyoruz’ gibi bir görüntü vermeye çalışıyorlar. Öyle görünüyor ki; cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça AKP çeşitli hesaplar yapıyor ve çeşitli rakamları topluyor. Bu aşamada Kürtlere ihtiyacı olmuş. Öyle olmasaydı bu çalıştaya şimdi ne ihtiyaç vardı? Çözüm süreci başlamadan çalıştaylar yapılırdı. Dolayısıyla şimdi yapılacak şeyler bellidir. Müzakereler yasal zeminde sayın Öcalan’ın koşulları düzeltilerek, eşit şartlarda, açık şeffaf bir şekilde yürütülmelidir. Aksi taktirde söylenecek hiçbir şey yeni olmaz” dedi.

SAMİMİYETSİZ BİR ÇALIŞTAY

Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Girişimi Sözcüsü Şemsettin Koç da hükümetin henüz kapsamlı bir çözüm planı olmadığını belirterek, “Elbette hükümet çözüm sürecinin nasıl olması gerektiğini, hangi adımları atması gerektiğini iyi biliyor. Ama bu işine gelmiyor. Günü kurtarmak için farklı gündemler geliştiriyor. Hâlâ çözüm konusunda ciddi olmadıklarını düşünüyorum” dedi. AKP iktidarında tek belirleyicinin Başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen Koç, “Şimdi çözüm süreci var deniliyor ama Başbakanın son grup toplantısındaki sözleri sürece uygun değil” dedi. Bölgedeki kitle örgütlerinin çalıştayda yer almamasının anlaşılmaz olduğunu ifade eden Koç, “Bu örgütlerin elinde çeşitli veriler var. Bunlar kullanılmıyor, dikkate alınmıyorsa bu çalıştayda bir samimiyetsizlik var demektir” dedi.


DİYARBAKIR’DA HDP VE BDP’SİZ ‘ÇÖZÜM’ ÇALIŞTAYI!

AKP Hükümetinin 6 Haziran’da Diyarbakır’da düzenleyeceği ‘Yeni Türkiye’nin açılan kilidi; Çözüm Süreci’ başlıklı çalıştaya HDP ve BDP’yi temsilen kimse davet edilmedi. Demokratik Toplum Kongresi adına Diplomasi Komisyonu Üyesi Seydi Fırat ile Akademisyenler Mithat Sancar, Vahap Coşkun, Gazeteci Yazar Hüseyin Yayman, Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, Gençay Gürsoy ve MAZLUMDER’den Abdurrahim Ay davet edildiği öğrenilen çalıştaya, hükümetten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Başbakanın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu katılacak. Çalıştay öncesi hükümet kanadındaki katılımcıların Diyarbakır’da ‘Çocuklarımızı PKK kaçırdı’ iddiasıyla eylem yapan aileleri ziyaret edeceği belirtiliyor. Çalıştayın sonuç raporu Başbakana sunulacak. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

‘Pazarda bakarak doyuyoruz’

SONRAKİ HABER

Nostalji değil mücadele zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...