04 Haziran 2014 21:48

‘Gazetecilere saldıran polisleri soruşturun’

31 Mayıs’ta gazetecilerin uğradığı polis şiddetine tepki gösteren RSF yetkilileri gazetecilere şiddete son vermeye, kışkırtıcı söylemlerden vazgeçmeye ve şiddet faillerini cezalandırmaya çağırdı.

‘Gazetecilere saldıran polisleri soruşturun’
Paylaş

31 Mayıs’ta gazetecilerin uğradığı polis şiddetine tepki gösteren RSF yetkilileri gazetecilere şiddete son vermeye, kışkırtıcı söylemlerden vazgeçmeye ve şiddet faillerini cezalandırmaya çağırdı.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gezi direnişinin yıl dönümü olan 31 Mayıs’ta görev yapan Türkiyeli ve uluslararası medya çalışanlarına yönelik polisin şiddetini protesto etti.

RSF Avrupa ve Orta Asya Masası sorumlusu Johann Bihr, yetkilileri gazetecilere şiddete son vermeye, kışkırtıcı söylemlerden vazgeçmeye ve şiddet faillerini cezalandırmaya çağırdı.
Saldırıları “kararlı şekilde” kınadıklarını söyleyen Bihr şunları ifade etti:
“Güvenlik kuvvetleri, Gezi’den bir yıl sonra, eylemleri izleyen habercilere karşı yersiz şekilde şiddet uygulamaya devam ediyorlar. Geçen yıl işlenen ihlallerin cezasız bırakılması sorumlular üzerinde, aynı ihlalleri sürdürmeleri konusunda ancak cesaretlendirici etki yapabilir.”

EN AZ 10 HABERCİYE SALDIRI, CNN’E GÖZALTI

RSF en az 10 habercinin saldırıya uğradığını açıkladı:

İSTANBUL

* Eylemleri izlemeye çalışan dokuz8haber.com Muhabiri Gökhan Biçici, ANF muhabiri Zeynep Kuray ve Gazeteci Berna Şahin polisçe darp edildi.
* bianet Muhabiri Elif Akgül plastik mermiyle yaralandı.
* Günlük Evrensel Gazetesi Muhabiri Erdal İmrek’in yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldı; Aynı gazeteden Duygu Ayber’e basın kimlik kartı kontrol edildikten sonra saldırıldı.
* bianet Muhabiri Ekin Karaca, “güven timleri”nin coplu saldırısına uğradı.
* Günlük Evrensel’den Sinem Uğurlu da tehdit edildi.
* Gezi’nin yıl dönümünde Taksim Meydanı’ndan canlı yayın gerçekleştiren CNN International kanalının bir ekibi bir polis amirinin emriyle gözaltına alındı. Yayında Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün verdiği basın kartını gösteren Kanalın Muhabiri Ivan Watson, “Basın kartı sahte olabileceği ve pasaportunu göstermesi gerektiği” gerekçesiyle gözaltına alındı. Watson pasaportunu getirtene kadar ekibi gözaltında tutuldu. Gözaltına alınırken Watson arkadan tekmelendi.

ANKARA

* İtalyalı Serbest Gazeteci Piero Castellano, Ziya Gökalp Caddesi’nde göğsüne gaz kapsülü isabet etmesi sonucu yaralandı.
Tedavi altında alınan gazetecinin sağlık durumu iyi.
Aynı sıralarda polis, olayları görüntülemeye çalışan gazetecileri copla hedef aldı.


153 GAZETECİYE SALDIRIYA NE OLDU?

“Gezi’de 153 haberciye saldırıya ne oldu?​” diye soran RSF Gezi direnişi sırasında en az 153 gazetecinin saldırıya uğradığını, 39 gazetecinin gözaltına alındığını hatırlatarak “Eylemlere katıldıkları iddiasıyla birçok kişiye dava çoktan açılmışken polis şiddetiyle ilgili soruşturma hâlâ sürüyor. Hükümetse, açıklamalarıyla, kendisine komplo kurmakla ve terör gruplarını cesaretlendirmekle suçladığı uluslararası medya ve Türkiye bağımsız medyasını hedef almayı sürdürüyor” dedi.
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova tarafından, “Başbakan Erdoğan’ın sözleri, gazeteciler için gerçek bir risk yaratıyor olmasa, bu sözler bir paranoyanın dışa vurumu olarak çok komik karşılanabilirdi” değerlendirilmesi yapıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin grup toplantısındaki “CNN International dalkavuğu, ajan görevi icra ediyor” sözlerine Gazetecileri Koruma Komitesi yaptığı açıklamada Erdoğan’ın gazetecileri karalayan sözlerini sert bir dille eleştirdi.
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova tarafından, “Başbakan Erdoğan’ın sözleri, gazeteciler için gerçek bir risk yaratıyor olmasa, bu sözler bir paranoyanın dışa vurumu olarak çok komik karşılanabilirdi” değerlendirilmesi yapıldı. Ognianova, “Biz, Başbakan ve tüm Türk yetkilileri, medya düşmanlarını cesaretlendiren ve basın özgürlüğü konusunda tüyler ürperten sorumsuz ifadelerden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Kolluk kuvvetlerinden de gazetecilere karşı şiddet kullanmayı durdurmalarını isteyen Oganiova, gazetecilerin şiddet ve tacize maruz kalmadan yapabilmelerinin basın özgürlüğünün temellerinden biri olduğunu vurguladı.

ABD’DEN DE TEPKİ

Başbakan Erdoğan’ın, Taksim’de Gezi’nin yıl dönümünü izlerken gözaltına alınan CNN International İstanbul muhabiri Ivan Watson’a yönelik sözlerine ABD’den de tepki geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, Başbakan Erdoğan’ın, CNN muhabiri Watson’ın ajan olduğu yönündeki sözlerini, ‘gülünç ve saçma’ olarak değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, günlük basın toplantısında bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Ivan Watson’ın habercilik yapabilmesi de içinde olmak üzere Türkiye’de basın özgürlüğünü desteklediklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini belirtirken, bu konudaki kaygılarını Türk yetkililere ilettiklerini de belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tonguç Ok ve Mülkiye Demir Kılınç\'a özel ödül

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da sıradan bir gün; yine kara ile deniz birbirine karıştı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...