04 Haziran 2014 16:26

Marksizm ile Soma arasındaki bağ nedir?

Soma’daki maden katliamı Maltepe Üniversitesinden sonra İstanbul Üniversitesinde yapılan sınavda yer aldı. Doç. Dr. Sevtap Metin, öğrencilerden Soma’yla Marksizm arasındaki bağı sordu.

Marksizm ile Soma arasındaki bağ nedir?
Paylaş

Duygu YALÇINER
İstanbul

Soma'daki maden katliamı Maltepe Üniversitesinden sonra İstanbul Üniversitesinde yapılan sınavda yer aldı. Doç. Dr. Sevtap Metin, öğrencilerden Soma’yla Marksizm arasındaki bağı sordu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü öğrencileri, Hukuk Felsefesi Sosyolojisi dersinin sınavında, 301 madencinin katledildiği Soma faciasıyla ilgili bir soruyla karşılaştı. Maden sahibi Alp Gürkan’nın “TKİ, Soma’da kömürü çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip tonunu rödovans payı dahil 23.8 dolara çıkarma taahhüdü verdik” sözlerini hatırlatan Doç. Dr. Sevtap Metin öğrencilere şu soruyu yöneltti: “Soma Madenciliğin sahibinin bu ifadesiyle Marksizm’in artı değer kavramı arasında nasıl bir bağ kurulabilir? Marx’ın sömürü, yabancılaşma kavramlarıyla kapitalist sisteme yönelik eleştirilerini açıklayınız. Bu bağlamda hukuk ve devletin rolünü belirtiniz.”

ÖNCEKİ HABER

Gaziosmanpaşa\'da ikinci ırkçı saldırı girişimi

SONRAKİ HABER

‘Soruşturmada delil karartılıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...