04 Haziran 2014 14:47

Soma'da savcılık kamu görevlileri için 'soruşturma izni' istedi

Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından katliamın yaşandığı maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan soruşturma izni istendi.

Soma\'da savcılık kamu görevlileri için \'soruşturma izni\' istedi
Paylaş

Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından katliamın yaşandığı maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan soruşturma izni istendi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma'da maden faciasıyla ilgili adli soruşturma süreci hakkında kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilenmesi için yazılı açıklama yaptı. Soruşturma kapsamında bu zamana kadar 126 kişinin mağdur sıfatıyla, 48 kişinin müşteki sıfatıyla, 220 kişinin de tanık sıfatıyla ifadelerinin alındığını belirten Şahiner, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan kişi sayısının ise 52 olduğu belirtti. Şahiner, şüpheli olarak ifadeleri alınan kişilerden 32'sinin sevk edildikleri nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldığı da belirtti.

İTİRAZ ÜZERİNE 1 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Soruşturmada nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 12 kişi hakkında "adli kontrol" kararı verildiğini ve yine mahkemeye sevk edilen 8 şüpheli hakkında da Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklama kararı verildiğini paylaşan Şahiner, halen soruşturma kapsamında 8 şüpheli tutuklu bulunduğu ve serbest bırakılmasına karar verilen şüpheliler hakkındaki ilgili mahkeme kararına karşı itiraz edildiğini kaydetti.

24 AYRI MERKEZE TALİMAT YAZILDI

Şahiner, bu itiraz sonucunda Soma Asliye Ceza Mahkemesi tarafından daha önce serbest bırakılan bir şüpheli hakkında yeniden tutuklama kararı verildiğini söyledi. Şahiner, soruşturma kapsamında Soma ilçesi mülki sınırlarında bulunmayan mağdur, müşteki ve tanık beyanlarının alınabilmesi için yine 24 ayrı yere talimat yazıldığını paylaştı.

BİRLİRKİŞİ RAPORU HENÜZ DOSYAYA KONULMADI


Yaptığı açıklamada, Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından CMUK maddeleri kapsamında görevlendirilen, usulen yeminleri yaptırılan dört kişilik (Maden Mühendisleri, Elektrik Mühendisi, İşgüvenliği Uzmanlarından) oluşan bilirkişi heyetinin de halen çalışmalarını sürdürdüğü belirten Şahiner, henüz gerekçeli bilirkişi raporunu dosyaya ibraz etmedikleri söyledi. Soruşturmayı yürüten savcıları tarafından olayın meydana gelmesinde sendika yetkililerinin sorumluluğu bulunup, bulunmadığı hususunun araştırıldığı bilgisi de açıklamada yer aldı.

SORUMLU KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN SORUŞTURMA İZNİ İSTENDİ

Şahiner, olayın meydana geldiği maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında ihbar, şikayet, suç duyuruları kapsamına göre 4483 sayılı yasa ile ilgili mevzuat hükümlerine göre, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan soruşturma izni verilmesi talebinde bulunulduğu da belirtti. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İspanya başkaldırdı: Halk cumhuriyeti istiyoruz

SONRAKİ HABER

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...