04 Haziran 2014 13:17

İspanya başkaldırdı: Halk cumhuriyeti istiyoruz

Puerta del Sol Meydanı’ndaki buluşmadan sonra, yeni bir devlet modeli için referandum isteyen vatandaşlar meydana geri döndü. Yüzlerci kişi, tıpkı 15-M eylemlerinde olduğu gibi forum için toplandı ve anayasal bir sürecin başlatılması hedefinde ortaklaştı.

İspanya başkaldırdı: Halk cumhuriyeti istiyoruz
Paylaş

Puerta del Sol Meydanı’ndaki buluşmadan sonra, yeni bir devlet modeli için referandum isteyen vatandaşlar meydana geri döndü. Yüzlerci kişi, tıpkı 15-M* eylemlerinde olduğu gibi forum için toplandı ve anayasal bir sürecin başlatılması hedefinde ortaklaştı.
Puerta del Sol kırmızı, sarı ve mor renklere bürünmüş. Yüzlerce kişi “emekçiler için bir halk cumhuriyeti” şiarıyla, bir referandum yapılması amacıyla ikinci kez buluşmuş.
Katılımcılar forumun biçimini değiştiriyorlar: Önceki gün görülen duygusal tepkiyle toplanmış bir kalabalıktı, bugün taleplerin konuşulacağı bir meclis toplanıyor ve toplantı gece meydanda kalınması kararıyla devam ediyor.
Yapılan forum 15-M eylemlerinin canlı günlerini hatırlatıyor. Büyük bir çember oluşturan inanlar söyleyeceği olanları dikkatle dinliyor. Cumhuriyet talep edenlerin bunu başarmak için izledikleri yol bu.

ANAYASAL SÜREÇ
“Herşeyden önce, anayasal bir süreci başlatmak için mahallelerde ve köylerde meclisler oluşturmalıyız. Böyle bir süreç olmadan, hiçbir referandum birleştirici olmayacaktır” diyor 50 yaşlarında bir kadın, söyledikleri kalabalığın da onayını alıyor.
Bu fikir forumda en çok tekrar edilen fikir oluyor. Katılımcılar mahallelerinde, tartışabilecekleri ve kesin talepler belirleyebilecekleri ve böylece referanduma hazırlanabilecekleri küçük meclislerin kurulmasınıtalep ediyor. Önümüzdeki haftadan başlayarak her Salı akşamı 20.00’de de Puerta del Sol meydanında genel meclisler toplama kararı alınıyor.
Fakat öncelikli talepler için beklemeye gerek yok. İlk Cumhuriyetçi Meclis 6 karar alınıyor: Tüm ülkede bir halk referandumu, anayasal süreç başlatılması, imza kampanyası başlatılması, 15-M modelini takip ederek mahalle/köyle meclislerinin kurulması, 7 Haziran cumartesi günü Cumhuriyet talebiple yürüyüş yapılması ve PSOE’ye (Sosyalist İşçi Partisi) Cumhuriyeti desteklemesi için baskı yapılması.
Sonuncu karar en az destek alan oluyor. “PSOE militanları cumhuriyetçi olmaya devam ediyor ama yöneticileri değil. Eğer Pablo Iglesias** yaşasaydı bütün aptalları atardı (Ferraz yönetimindeki parti yöneticileri)” diyor gülüşmeler ve alkışlar arasında yaşlı bir erkek. Ardından söz alan bir genç, “PSOE ulusal ekonomik oligarşinin bir parçasıdır. Neoliberal iki partili monarşiyi artık bitirmeliyiz” diyor
Sözler dönüyor dolaşıyor, tartışmanın merkezi İspanya’da nasıl bir cumhuriyet istendiğinde odaklanıyor. “ABD’deki ya da Fransa’daki gibi bir cumhuriyet istemiyoruz, emekçiler için bir halk cumhuriyeti istiyoruz, yoksa hiçbir anlamı olmaz” diyor orta yaşlı bir erkek, alkış alıyor.
Bazıları ise sorunu ve çözümü farklı değerlendiriyor. “Kurtuluşun yolu avro’dan çıkmak. Borçlar ödenmesin. Egemenliğimizi yeniden kurmalıyız” diye bağırıyor seksenine dayanmış bir ses.
Katılımcılar referandum talebine geri dönüyorlar: “Cumhuriyet mi monarşi mi istediğimize karar verme hakkımız var, ve biz cumhuriyeti seçiyoruz!” diyor ve sloganlarla toplantıyı sona erdiriyorlar: “Yaşasın sınıf mücadelesi! Yaşasın gençlik! Yaşasın Cumhuriyet!”

*15-M; 15 Mayıs 2011’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan büyük halk eylemleri süreci kastediliyor.
**Pablo Iglesias, İspanyol Marksist, İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucusu
***Publico.es’den çeviren Elif Görgü

ÖNCEKİ HABER

MT Reklam işçileri patronu uyardı

SONRAKİ HABER

Soma\'da savcılık kamu görevlileri için \'soruşturma izni\' istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...