24 Haziran 2011 06:45

İşkence afişleri 'polisi aşağılıyor' diye kaldırıldı

İHD Diyarbakır Şubesi ve kentteki 5 kurumun 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü vesilesiyle düzenleyecekleri etkinlikler çerçevesinde kent genelinde asılan afişler, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla toplatıldı. Karara tepki gösteren İHD Diyarbakır Şu Yöneticisi Av. Pınar

İşkence afişleri 'polisi aşağılıyor' diye kaldırıldı
Paylaş


26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü vesilesiyle İHD Diyarbakır Şubesi, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Tabip Odası ve KESK Diyarbakır Şubeler Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Diyarbakır'ın çeşitli yerlerine işkenceyi ve sokaktaki polis şiddetini konu alan afiş ve billboardlar asıldı. Ancak afişler, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla toplatıldı.

TCK'NIN 301/2 MADDESİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

İçeriğinde "İşkenceye sıfır tolerans, orantısız güce sonsuz müsamaha", "İşkence bir insanlık suçudur, sokak işkencesine yasal kılıf: Orantılı güç" yazıları bulunan ve polisin sokakta uyguladığı şiddetin fotoğraflarının yer aldığı afişler, "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" fiilini düzenleyen TCK'nın 301/2 maddesi gerekçe gösterilerek toplatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemi üzerine verilen toplatma kararında şunlar kaydedildi: "İlimizde kurulu bulunan ve faaliyet gösteren İHD, MAZLUMDER, TİHV, KESK, Diyarbakır Tabip Odası ve Baro Başkanlığı'nın amblemleri bulunan ve şehrin muhtelif yerlerinde bulunan Billboardlara asılan afişlerde '26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü' ibaresiyle başlayıp aşağısında toplumsal olaylarda yaşanan bir hadisenin fotoğrafının yer aldığı, fotoğrafın altında ise 'İşkence bir insanlık suçudur, sokak işkencelerine yasal kılıf orantılı güç' yazısının yer aldığı ve TCK'nın 301/2 maddesine muhalefet olarak değerlendirilen bu afişlerin toplatılmasına ve el konulmasına karar verildi."

'İŞKENCEYLE HER GÜN AŞAĞILANAN İNSANLAR NE OLACAK'

Savcılığın talebini olduğu gibi kabul eden mahkemenin kararına tepki gösteren İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve İşkence Haftası etkinliklerinin düzenleyici kurulunda yer alan Av. Pınar Dalkuş, kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Diyarbakır'da bulunan 6 kurumla birlikte bu yıl polisin sokağa kadar taşırdığı işkence temasını işlediklerini belirten Dalkuş, "Biz bu afişlerde kullanmış olduğumuz fotoğrafları bölgemizdeki acı bir gerçeğe dikkat çekmek amacıyla kullandık. Hükümet tarafından 'artık işkence yoktur' denirken, bölgemizdeki insanların her gün maruz kaldığı muameleyi göstermeye çalıştık. Verilen kararda devletin polisini aşağıladığımız gerekçe gösterilmiş, peki her gün sokaklarda aşağılanan işkence gören insanımız ne olacak? Bu fotoğraflarda aşağılanan kim onu sormak gerekir" dedi.

'İŞKENCE BİR İNSANLIK SUÇU DEĞİL Mİ'

Afişlerde "İşkence bir insanlık suçudur" dediklerini kaydeden Dalkuş, "Acaba bu kararı verenler işkenceyi bir insanlık suçu olarak görmüyorlar mı? Yoksa hükümetin yaklaşımıyla meşrulaştırılmaya çalışılan sokak işkenceye yargı mı destek veriyor?" diye konuştu.

Birlikte çalışma yürüttükleri kurumlarla kararı değerlendireceklerini kaydeden Dalkuş, İşkence Haftası ile ilgili çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

18 yıl sonra oğlunun mezarını buldu

SONRAKİ HABER

Nüfus çalışanları haklarını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...