03 Haziran 2014 23:09

Esad’ı seçmek için sandığa gittiler

Üç yıldır savaşın yaşandığı Suriye’de halk sandık başına gitti. Yüksek seçim komitesi, katılımın yoğunluğunu gerekçe göstererek Suriye başkanlık seçimlerini gece yarısına kadar uzattı. Middle East İnternet sitesi bu son dakika gelişmesini 'Seçmenler Şam’da oylama merkezlerinin önünde kuyruğa geçti' başlığı ile duyurdu.

Esad’ı seçmek için sandığa gittiler
Paylaş

Ali KARATAŞ

Üç yıldır savaşın yaşandığı Suriye’de halk sandık başına gitti. Yüksek seçim komitesi, katılımın yoğunluğunu gerekçe göstererek Suriye başkanlık seçimlerini gece yarısına kadar uzattı. Middle East İnternet sitesi bu son dakika gelişmesini “Seçmenler Şam’da oylama merkezlerinin önünde kuyruğa geçti” başlığı ile duyurdu.

Televizyonlar gün boyu başta Şam, Halep, Hums, Lazkiye ve Tartus gibi büyük kentlerden canlı yayınlar gerçekleştirdi. Hemen her seçim merkezinin önü elinde Suriye bayrağı ve Beşar Esad posterlerinin bulunduğu kalabalıkların halay çeken görüntüleri yansıdı. Seçim merkezlerinde “Allah, Suriya, Beşar ve bes!(Allah,Suriye, Beşar, Sadece!)” sloganları atıldı. Seçimlerin gerçekleştiği bölgelerde katılımın yüksek olduğu gözlendi. Canlı yayının gerçekleştiği bir diğer nokta askeri bakımdan oldukça stratejik olan ve Suriye ordusunun eline geçen Lübnan sınırındaki Kalamun bölgesi de vardı. Diğer bir canlı yayın noktası ise muhaliflerin saldırısına uğrayan ve sonra tekrar rejimin eline geçen Ermeni nüfusun ağırlıklı yaşadığı Yayladağı sınırındaki Keseb kasabasıydı.

Lübnan sınırında Lübnan’dan gelen binlerce kişi oy kullanmak için toplandı. The Daily Star gazetesi bu gelişmeyi, “Suriyeliler oy kullanmak için Lübnan sınırına akın ediyor”  başlığı ile duyurdu. Haberde; Suriye vatandaşları, Lübnan Hükümetinin kendi ülkelerine dönerlerse kayıtlı mülteci statüsünü iptal edeceği tehditlerine rağmen salı günü oy kullanmak adına sınırı geçmek için kuyruğa geçtiler” ifadeleri yer aldı.

Buna karşılık Suriye muhalefeti boykot çağrısı yaptı. Muhaliflerin elinde bulunan şehir merkezleri dışındaki bölgelerde seçim gerçekleştirilmedi. Rojava’da seçimin gerçekleşmediği bölgeler arasında yerini aldı. Al Arabiya televizyonu uluslararası tepkilerin gölgesinde seçimin gerçekleştiğini söyledi ve “Esad’ın kontrolündeki bölgelerde oynanan tiyatro” olarak nitelendirdi. Şark al Awsat gazetesi “seçimler öncesinde güvenlik uyarısı” manşeti ile seçimi haberleştirdi. Aynı gazete sonuçları belli olan seçimleri “kağıt israfı” olarak nitelendirdi. Buna karşılık Arap basının önemli kalemlerinden Abdulbari Atwan, Esad'ın esas hedefinin gerçekleşen seçimle, ülkenin  yüzde 70'ni kontrol ederken bu bölgelerde halka dayandığını kanıtlamak olduğunu söyledi.  Sonuç itibari ile ekranlara ve haberlere yansıyan gelişmelere Atwan'ın bu tespitini doğruluyor.

 

ÖNCEKİ HABER

‘İnadına edebiyat’

SONRAKİ HABER

Soma\'da işçiler bastırınca T. Maden-İş seçime gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...