03 Haziran 2014 13:58

Şırnak'ta kömür madeni göçtü: 1 madenci öldü

Şırnak'ta kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti. Zonguldak’ta TTK'nin maden ocağında 1 işçi göçükten sağ olarak çıkarıldı. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları içinde kaldırımda yürürken oluşan çökme nedeniyle bir işçi yaralandı. Erzurum'da ise bir apartmanın dış duvarı çökünce işçilerden biri toprak altında kaldı.

Şırnak\'ta kömür madeni göçtü: 1 madenci öldü
Paylaş

Şırnak'ta kömür madeni ocağında meydana gelen göçük altında kalan İbrahim Sağnak (30), yaşamını yitirdi. Sağnak'ın cenazesi, arkadaşları tarafından maden ocağından battaniyeye sarılı bir şekilde bidon ile çıkarıldı.

Şırnak merkeze bağlı Toptepe (Avka Masiya) köyü Cudi Dağı eteklerinde bulunan 1 nolu kömür ocağında saat 12.30 sularında yerin 100 metre altında meydana gelen göçükte son kalan işçi İbrahim Sağnak'ın (30) cansız bedenine ulaşıldı. Arkadaşları tarafından maden ocağından 2 buçuk saat sonra battaniyeye sarılı bidon içerisine konulmuş bir şekilde çıkarılan İbrahim Sağnak'ın (30) cenazesi ambulans ile hastaneye götürüldü.

Göçüğün meydana geldiği sırada madende bulunan 8 işçiden 7'si yaşanan göçükten yara almadan kurtulmayı başarırken, haber verilen arama kurtarma ekiplerinin olay yerine geç gelmesi üzerine kendi çabalarıyla madene inen işçiler, arama-kurtarma çalışmaları yürüttü.

VALİ: GÜVENLİK TEDBİRLERİNE RAĞMEN KAÇAK ÇALIŞTIRILDI!

Göçük'ün yaşandığı maden ocağına giden Şırnak Valisi Hasan İpek ise, ocağın kaçak olduğunu belirterek, alınan güvenlik tedbirlerine rağmen çalıştırıldığını ileri sürdü. İpek, maden ocağı hakkında daha önce cezai uygulamalara gidilmesine karşın ocağın kaçak olarak çalıştırıldığını ifade etti. Yaklaşık 140 metre derinliğe sahip olduğu belirtilen kömür ocağında geçen sene de bir işçi göçük altında kalarak yaşamını yitirmişti.

ZONGULDAK'TA DA MADEN ÇÖKTÜ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki maden ocağında da 1 işçi göçük içinde kaldı. Olay, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi -500 kodunda meydana geldi. Göçükte mahsur kalan Halim Akdeniz isimli madencinin sağ olduğu ve tavan çökmesi sonucu beline kadar enkaza gömüldüğü öğrenildi. Halim Akdeniz, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

ERDEMİR'DE KALDIRIM ÇÖKTÜ
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ndeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları içinde kaldırımda yürürken oluşan çökme nedeniyle yaralanan işçi 44 yaşındaki Yüksel Göktekin hastaneye kaldırıldı.
Sabah 08.30'da işten çıkan Yüksel Göktekin, yürüyerek fabrikadan çıkmak isterken kaldırım çökmesi sonucu oluşan yaklaşık 1.5 metrelik çukura düştü. Göktekin, arkadaşları tarafından çukurdan çıkarıldı. Hafif yaralanan Göktekin, haber verilmesiyle gelen 112 Acil Servis ambulansı ile Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Göktekin, tedavisinin ardından taburcu edildi.

APARTMAN DUVARI GÖÇTÜ
Erzurum'da ise bir apartmanın dış duvarı kenarında su sızan boruya ulaşmak için kazı yapan işçilerden 26 yaşındaki Zekeriya Güngör meydana gelen göçükte toprak altında kaldı. Can pazarının yaşandığı olayda kazma kürekle göçük temizlendi ve Güngör'ün önce başı sonra da vücudu toprak altında çıkarıldı.

Olay bugün saat 10.15'te merkez Yakutiye İlçesi'nin Terminal Mahallesi Ömer Nasuhi Bilmen Caddesi'nde Dönmez Apartmanı C Blok'ta meydana geldi. İşçiler, duvarı borudan sızan suyu çeken 5 katlı apartmanın zeminine ısı yalıtım çalışması yapmak için bir metre genişliğinde 2 metre derinliğinde kazı yaptı. Su sızıntısını bulmak için üzerine toprak attıkları bölümün altını oymaya çalışan 3 işçinin üzerine çıkardıkları toprak kaydı. İşçilerden ikisi kendi çabaları ile kurtulurken, toprak altında kalan Zekeriya Güngör'ün kurtarılması için çevreden yardım istendi. 112 Acil servise haber verilirken, karşıdaki inşaatta çalışan işçiler de göçük altında kalan Güngör'ün yardımına koştu. Kazma kürekli yapılan kazı sırasında Zekeriya Güngör'ün önce başı dışarı çıkarılarak nefes alması sağlandı. Olay yerine gelen 112 Acil Servis oksijen maskesi taktı ve Afet ve Acil Durum (AFAD) ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Polisin binanın etrafını güvenlik çemberine almasının ardından arkadaşlarının öldüğü sanan diğer 2 işçi, çemberi yararak göçük bölgesine girmeye çalıştı. Ancak bir işçinin "Göçük alanına yaklaşmayın. Sakin olun. İşçi yaşıyor" demesi üzerine arkadaşları sakinleşti. Zekeriya Güngör, 30 dakika kadar süren özenli bir çalışma sonunda toprak altından çıkarıldı. Kurtarılan Zekeriya Güngör ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Göçük olayına uzaktan tanık olan ve ilk kurtarmayı yapan bitişik inşaatta çalışan işçiler, Zekeriya Güngör'ün başını kısa sürede bularak nefes almasını sağladıklarını bildirdi. İşçilerden biri, "Gittiğimizde başına taş düşmüştü. Kulağı ve başından kan geliyordu. Hemen başını çıkararak nefes almasını sağladık. Bize ayaklarını hissetmediğini söyledi" dedi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı, \'riskli alan\' ilan edildi

SONRAKİ HABER

Av malzemeleri fabrikasında patlama: 6 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...