03 Haziran 2014 06:00

Kupa'ya Doğru C: Falcao’lu ya da Falcao’suz...

1998’den sonra ilk kez Dünya Kupası’nda boy gösterme şansı yakalayan üstelik 90’ların Kolombiya’sının aksine hücumcu oyunuyla dikkat çeken Jose Pekerman’ın öğrencileri Yunanistan, Fildişi Sahili ve Japonya’nın bulunduğu, son derece dengeli ve bir dünya devinden yoksun C Grubu’nda gruptan çıkmak için önemli bir şansa sahip.

Kupa\'ya Doğru C: Falcao’lu ya da Falcao’suz...
Paylaş

KUPAYA DOĞRU: C GRUBU’NDA ŞANSLAR EŞİT

Mithat Fabian SÖZMEN

29 yaşındaki amatör futbolcu Soner Ertek, bir gün Dünya Kupası gündeminde adının bu kadar sık anılacağını hiç tahmin etmezdi.
22 Ocak günü takımı AS Chasselay’la Monaco’yu ağırlayan Ertek, 40. dakikada ceza saha içerisine kıvrılan 60 milyon Avro’luk santrfor Radamel Falco’ya “amatörce” bir müdahalede bulundu. Falcao acı içerisinde kıvranırken, hakem “devam” dese de pozisyon penaltıydı. Maçı izleyenlerin içine ilk endişe tekrarı izleyince düştü. Falcao’nun sol dizi fena esnemişti ve bir diz sakatlığı usta golcünün Dünya Kupası’nı kaçırması anlamına gelebilirdi.
Nitekim maç sonrası Falcao’nun ön çapraz bağlarından ameliyat olması gerektiği, sezonu kapattığı ve Dünya Kupası’nda da oynayamayacağı açıklandı.
4.5 sezon boyunca Avrupa’da 153 gol atan, çağımızın nadir “saf” golcülerinden Falcao, ilk ciddi sakatlığını geçiriyordu ve şanssızlık bu ya, o sakatlık Dünya Kupası sezonuna denk gelmişti.
Kolombiya’da bir anda öfke okları Soner Ertek’in üzerine yöneldi. Ertek’in ölüm tehditleri aldığı açıklanınca Falcao da amatör futbolcuya bir destek mesajı gönderdi. Olan olmuştu.
Falcao’dan birkaç hafta sonra iyi haber geldi. Dünya Kupası’nda oynama ihtimali vardı.
Şu spor aleminde canımı en çok sıkan şeylerden biridir, sakatlık. Hele ki bu sakatlıklar oyuncuların Dünya Kupası, Olimpiyatlar gibi hayatları boyunca hazırlandıkları turnuvaları kaçırmalarına sebebiyet verirse buna daha fazla üzülürüm.
Falcao Dünya Kupası kadrosunda yer alıyor. Antrenmanlara da çıkıyor ancak aylardır bir resmi maça çıkmadı. Bu yüzden neler yapabileceğini kestirmek güç.
1998’den sonra ilk kez Dünya Kupası’nda boy gösterme şansı yakalayan üstelik 90’ların Kolombiya’sının aksine hücumcu oyunuyla dikkat çeken Jose Pekerman’ın öğrencileri Yunanistan, Fildişi Sahili ve Japonya’nın bulunduğu, son derece dengeli ve bir dünya devinden yoksun C Grubu’nda gruptan çıkmak için önemli bir şansa sahip. Ancak bu şansı biraz da Falcao’nun durumu belirleyecek. Umarız Falcao oynar, umarız Soner daha fazla küfür yemez!


KOLOMBİYA: PEKERMAN DOKUNUŞU

Falcao’dan bolca bahsettik ve elbette onun form durumu çok önemli. Ancak 30 yıl aradan sonra teknik direktörlük koltuğunu bir yabancıya teslim eden Kolombiya’da Jose Pekerman’ın hücumcu takımının Falcao dışında da çok önemli gol silahları var. Teofilo Gutierrez(River Plate), Jackson Martinez(Porto), Carlos Bacca(Sevilla) gibi yıldızlar Latin Amerika ekibini grubunda bir adım öne çıkarıyor. Orta sahada da Inter’li Freddy Guarin önemli bir silah. Carlos Valderrama’nın “Kolombiya’ya kimliğini yeniden kazandırdı” sözleriyle övdüğü Pekerman, takımı 1990’dan sonra ilk kez gruplardan çıkartabilecek gibi duruyor.


YUNANİSTAN: YUNAN EKOLÜ KENDİ YOLUNDA İLERLİYOR

Beğenin ya da beğenmeyin 2004’teki Avrupa şampiyonluğundan bu yana kendi ekolünü oluşturma yolunda çok önemli adımlar attı Yunanistan. Evet, defansif bir futbol oynuyorlar ama Mourinho’nun dediği gibi en azından savunmayı çok iyi yapıp, hücumda da gerekli sonucu alabilecek beceriyi gösteriyorlar. Kimse de onları başarılı oldukları için suçlayamaz. Avrupa Kupası elemeleri boyunca yalnızca 4 gol yediler. Otto Rehhagel sonrası Portekizli Teknik Direktör Fernando Santos’la doğru yolda ilerlemeyi sürdüren Komşu, 2010’da Güney Afrika’da ilk Dünya Kupası galibiyetini almayı başarmıştı. Bu kez de ilk kez gruptan çıkmak istiyorlar. Bu yolda, Olympiakos’ta muhteşem bir ilk yarı geçirdikten sonra Fulham’da hayal kırıklığı yaratan santrfor Kostas Mitroglou’nun hücum hattında yapacakları belirleyici olabilir.


FİLDİŞİ SAHİLİ: YAYA TOURE NELER YAPACAK?

Altın Jenerasyon kendisinden beklenen başarıları kazanamasa da halen Afrika’nın en iyi takımlarından biri. 2014 Brezilya, bir mucize olmazsa o jenerasyonun en parlak yıldızı Didier Drogba’nın son turnuvası olacak. Drogba’nın form açısından da pek umut verdiği söylenemez. Ancak dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri, Yaya Toure, turunculu formayı giyiyor ve takımına ilham verecek liderliği gösterebilirse Sabri Lamouchi’nin öğrencileri bir sürprize imza atabilir.


JAPONYA: MÜCADELECİ VE YARATICI

2002’den bu yana daha yakından takip etme şansı bulduğumuz uzakdoğu ülkelerinin dünyanın geri kalanından daha farklı bir futbol oynadığı aşikar. Japonya’sından Güney Kore’sine ve hatta Güney Afrika’da seyrettiğimiz Kuzey Kore’sine kadar geçerli olan bu “farklılığın” alamet-i farikası dayanışma ve hızlı oyunda kendisini gösteriyor. Alberto Zaccheroni’nin koçluğunda turnuvaya gelen Japonya, Keisuke Honda, Shinji Kagawa, Shinji Okazaki gibi hücum hattında sıralanan, yaratıcı yıldızlarıyla dikkat çekiyor. Herkesin her şeyi yapabileceği bu grupta herkes kadar onların da şansı var.


GRUBUN FİKSTÜRÜ
14 Haziran: Kolombiya-Yunanistan
15 Haziran: Fildişi Sahili-Japonya
19 Haziran: Kolombiya-Fildişi Sahili
19 Haziran: Japonya-Yunanistan
24 Haziran: Japonya-Kolombiya
24 Haziran: Yunanistan-Fildişi Sahili

ÖNCEKİ HABER

Binlerce Ali İsmail türettiler

SONRAKİ HABER

Rojava’nın Ozanı Xero Abbas bugün İstanbul\'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...