02 Haziran 2014 16:43

'Bu devlet onların devletiyse bizim neyimiz?'

Rize’nin İkizdere İlçesi'ne bağlı Şimşirli köyünde yapılması planlanan HES tepki göstererek köylülere jandarma saldırısı protesto edildi. Köylüler kendilerine sert müdahalede bulunan jandarmaya tepki gösterdi. Jandarmanın saldırısına uğrayan yaşlı kadın; "Bu devlet onların devletiyse, bizim neyimiz?" diye sordu.

\'Bu devlet onların devletiyse bizim neyimiz?\'
Paylaş

Rize’nin İkizdere İlçesi'ne bağlı Şimşirli köyünde yapılması planlanan HES tepki göstererek köylülere jandarma saldırısı protesto edildi. Köylüler kendilerine sert müdahalede bulunan jandarmaya tepki gösterdi. Jandarmanın saldırısına uğrayan yaşlı kadın; "Bu devlet onların devletiyse, bizim neyimiz?" diye sordu.

Olay 31 Mayıs Cumartesi günü meydana geldi. Şimşirli Köyü'nde özel bir şirket tarafından HES yapımı için ağaçların kesilmesine ve dinamit patlatılmasına tepki gösteren köy sakinleri, şantiye önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sürerken bölgeye gelen jandarma ekipleri, kalabalığa “dağılın” deyince köylüler eylemlerini sürdürünce, önce gerginlik, ardından da saldırı yaşandı. Jandarmanın oturma eylemi yapan kadınları kalkanlarla ittirmesi, olayları daha da büyüttü. Jandarmanın müdahalesi sonucu 5’i kadın 15 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Köylüler hastanede gerekli tedavileri yapılıp, taburcu edildi. Olay sonrası gözaltına alınan 6 kişi ise alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

ORANTISIZ GÜÇ KULLANDILAR


HES inşaatının sürdüğü alanda meydana gelen olayda aldığı darbeyle gözü moraran Şimşirli Köyü eski muhtarı 50 yaşındaki Ali İhsan Uzun, jandarmanın orantısız güç kullandığını belirterek, şunları söyledi:

"Biz burada enerjiye, yatırıma karşı değiliz. 'Kaş yaparken göz çıkarmak' diye bir tabir vardır. Burada bizim boğazımızı sıkıyorlar, canımızı çıkarıyorlar. Buradaki insan suya susamış. İki fili soksanız, suyu içse inan doymazlar. Burada yapılan patlatmalar ÇED raporuna aykırıdır. Biz oturma eylemi yaptık, patlatmanın yapılmamasını istedik. Ama kolluk kuvvetleri, Kaymakamlığın aldığı kararla  bizi oradan uzaklaştırmak istedi. Orada patlatma yapılırken de bir arkadaşımız yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. 100’e yakın jandarma, oturma eylemi yapan 20 kadına, 'Buradan kalkacaksınız' dedi. Bize copla, tekmeyle ve yumrukla saldırdılar. 70 yaşında kadına saldırdılar. Biz de olaya müdahale etmek istedik, 'Yapmayın, etmeyin, 70 yaşındaki kadına 3 jandarma saldırmaz' dedik. Orantısız güç kullandılar. Beni yere yatırdılar, tekmeyle yumrukla vurdular."

'BİZ BU SALDIRIYI HAK ETMEDİK'

Olayda cop darbesiyle yaralanan Havva Bir ise jandarma askerlerin başında bulunan bir rütbeli askerin komutuyla askerlerin saldırdığını belirterek şunları anlattı:

"Biz otururken bir komutan, 'Saldırın' deyince askerler saldırdı. Bizi kalkanlarıyla ittiler, copladılar. Biz bir müdahalede bulunmadık. Suyumuza sahip çıktık. Başka bir amacımız yoktu. Birçok kadını yaraladılar. Bundan sonra ne jandarmaya güvenirim, ne de polise. 'Yapmayın' dediğimiz halde onlar copluyor. Yere düşen bir kadının kafasına vuruyorlar. Biz hiçbir şey yapmadık, bunu hak etmedik. Yolu kapattılar, 'Medyanın haberi olmasın' dediler. Kadınları orada copladılar. Bu devlet onların devletiyse, bizim neyimiz?" (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Öğretmene yapılan saldırı kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...