02 Haziran 2014 06:00

'Köyümüz peşkeş çekilmek isteniyor'

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı tarihi çok eskilere dayanan Üçtepeler köyünde yaşayanlar, evlerinin yıkım tehlikesi altında olduğunu söylüyor.

'Köyümüz peşkeş çekilmek isteniyor'
Paylaş

Cem GÜL/Okan BAŞAL
Kocaeli


Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı tarihi çok eskilere dayanan Üçtepeler köyünde yaşayanlar, evlerinin yıkım tehlikesi altında olduğunu söylüyor. Köyün 100 yıllık bir tarihe sahip olduğunu anlatan köylüler, doğal bir güzelliğe sahip olan köylerinin bu güzelliğinin bozulmasını istemiyor. Köyün temiz havası ve sakin yaşantısını sevdiklerini belirten köylüler, bu aralar sakin  yaşamlarını bozan projelerle karşı karşıya. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yerel seçimlerden hemen sonra açıkladığı “şuurlandırma” projesine köylüler tepkili. Bu projeyle imara açılacak köyde ortaya konulan projenin şaşkınlığını yaşıyor.

İlk açıklanan 1/5000’lik imar planında bulunan 20 metre genişliğindeki yol köylülerin tarlalarının üzerinden geçerken, 1/1000’lik planda ise tek sıra halinde bulunan evlerin üzerinden geçecek şekilde taşınmış durumda. Bu değişikliğin nedenini ‘eğim’e bağlayan yetkililere köylüler inanmıyor ve eski plandaki yerin eğimi ile yeni plandaki yerin eğiminin aynı olduğunu belirtiyorlar.

'MASA BAŞINDA ÇİZİLMİŞ BİR PROJE'

Belediyenin bugüne kadar kendilerine hiçbir soun çıkarmadığını ifade eden Emre Yılmaz, masa başında çizildiğini düşündüğü projeyle köyün gündeminin tamamen bu sorun olduğunu belirtiyor. Kendilerine bu konuda haber verilmemesini eleştiren Yılmaz “Bu projeyi gazeteden öğrenenler oldu.Belediyeden bu konu hakkında randevu almaya çalışıyoruz ama ulaşamıyoruz. Bariz peşkeş çekilecek bu köy. Köyde bir sağlık ocağı, okul, çocuk parkı bile yok. Umuttepe yerleşkesine üniversite yapılmasa burada yol bile yoktu. Üniversite geldi de köyün farkına varmaya başladılar. Ama daha sonradan böyle olacağını bilmiyorduk. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

İLK İCRAAT YIKIM MI OLACAK?        

İstanbul’dan şehir hayatından kaçarak, huzurlu bir yaşam istediği için köye yerleştiğini anlatan Zeki Özdemir, 15 yıldır köyde yaşıyor. Belediyenin ilk icraaatının evlerini başlarına yıkmak olcağını söyleyen Özdemir “1/5000’lik normal planlarda yol aşağıdaydı biz buna itiraz etmedik. Hizmettir dedik. Daha sonra 1/1000’lik plan yaparak geçecek yolu bizim köyün üstünden geçirmeye çalıştılar. Bizim evlerimizi yıkacaklar ama bize yeni ev yapacaklar mı?​” diye soruyor. Belediyeye konuya ilişkin verdikleri dilekçelerin ‘eğim bahanesiyle’ reddedildiğini anlatan Özdemir  “Evlerimizin yanında ahırlarımızda gidecek. Bizim  istediğimiz evlerimizin yıkılmamasıdır.”

KÜLTÜRÜMÜZE KARIŞAMAZLAR

Emekli ikramisiyle köyüne ev yaptığını söyleyen Kemal Bayar, kimsenin yaşamlarına kültürlerine müdahale etme hakkı olmadığını belirtti. Kendilerine 2-3 katlı dubleks ev verileceği sözlerinin dolaştığını anlatan Bayr  “Hayvancılık yapamadıktan, tarım yapamadıktan sonra ne anlamı kalır? Acaba aynı durumda onların aileleri olsa bu duruma isterler mi? Bu resmen bizim emeğimizle, yaptığımız mallarımıza el koymaktır. Bunun dinde de yeri yoktur” diye konuştu.

BU İŞİN İÇİNDE RANT VAR

Köylerinin ‘şuurlandırma projesi’ adı altında birilerine peşkeş çekilmek istendiğini anlatan Yakup Özdemir, “Bir dürü yerken varken masa başındaki bir plan değişikliği ile köyümüzün içinden, evlerimizin üzerinden yol geçiyorlar. Dertleri bizi buradan kaldırmaksa söylesinler” dedi. Belediye başkanının oy istemeye geldiğinde kendilerine “Buralar düzelecek”  dediğini anlatan Özdemir “Seçimlerden sonra kendisine ulaşmak mümkün değil. Benim şahsi fikrim bizi buradan rant uğruna göndermek istiyorlar. İsteğimiz ise evlerimizin elimizden alınmaması.”

SEÇİMDEN SONRA MUHATAP BULAMADIK

Doğma büyüme bu köyde yaşadığını dile getiren Mehmet Ömür, projenin ortada olduğunu ve eğim diye bir bahaneye kimsenin kanmayacağını söyleyerek “Bu yolu yaparlarsa ne ev kalır ne ahır kalır. Yol sonrası gelenek haline gelmiş gibi konut dikecekler galiba. Bizi de dere kenarındaki heyelan bölgesine göndereceklermiş. Anlayacağınız bütün kültürümüzü yok etme girişimidir bu. Artık birilerinin gönlünü mü yapmak istiyorlar, ceplerini mi doldurmak istiyorlar bilmiyorum” diye konuştu. Seçimlerden sonra muhatap bulamadıklarından yakınan Ömür “Biz buradan sesimizi duyurmak istiyoruz. Talebimiz ise bu belediyecilik anlayışının ortadan kalkması ve evlerimizin bize geri bırakılmasıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da düşük katılım rejimin yüzüne tokat

SONRAKİ HABER

Polisten Soma işçisine tehdit telefonu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa