01 Haziran 2014 17:34

Bir öğrenci topluluğundan öte: IMPR Okul

Kurulduğundan bu yana öğrenci merkezli ve sivil toplum odaklı çalışmalar yapan IMPR Okul en başta, gençlerin kariyer planlamalarına, akademik gelişmelerine ve toplumsal duyarlılık ve farkındalıklarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır

Bir öğrenci topluluğundan öte: IMPR Okul
Paylaş

Musa Ataç
Bolu


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde faaliyet gösteren IMPR (Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi) Okul Genel Koordinatörü Musa Umutcan Yüksel ile IMPR Okulu, IMPR Okul'un felsefesini, işleyişini, yaptıkları çalışmaları ve gelecekte yapmayı planladıklarını konuştuk.

BARIŞ FELSEFELİ BİR EKOL

Bize biraz IMPR Okulu anlatır mısınız? Nedir IMPR Okul?
IMPR Okul Haziran 2012'de kurumsal yapısını tamamlayan, Ankara merkezli Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi'ne bağlı olarak çalışan bir öğrenci topluluğudur. Kurulduğundan bu yana öğrenci merkezli ve sivil toplum odaklı çalışmalar yapan IMPR Okul en başta, gençlerin kariyer planlamalarına, akademik gelişmelerine ve toplumsal duyarlılık ve farkındalıklarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrencilere toplumsal, sosyal, kültürel destek sunmakta ve Ortadoğu ile Afrika üzerinde uzmanlaşmalarına katkı sağlamaktadır. IMPR Okulu diğer tüm okul veya öğrenci odaklı akademi gibi yapılardan ayıran temel özellik barış felsefesine sahip bir ekol olarak öne çıkmasıdır. Bu kapsamda konfe-ranslar, pa-neller ve atöl-yeler düzenliyoruz. IMPR Okul, başta ülkemiz olmak üzere tüm bölgede barış odaklı çalışmalara destek sunmaktadır.

ÜLKESEL UZMANLAŞMA

IMPR Okul olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
IMPR Okul teorik ve pratik çalışmaları ile öne çıkmaktadır. Halı hazırda 40'a yakın üniversitede IMPR Okul temsilcilikleriyle birlikte birçok çalışmalar gerçekleştirmiş ve yeni projeler için hazırlıklarını sürdürmektedir. Panel, konferans ve sempozyumların yanı sıra hazırladığı raporlar, bültenler, makaleler, analizler ve canlı yayınlarla kamuoyuna doğru, tarafsız ve objektif bilgi sağlamaktadır. Ayrıca IMPR Okul akademik çalışmalarında çözüm odaklı raporlar ve bilgiler sunmayı önemsemektedir.
IMPR Okul kurulduğu günden bu yana öncelikli olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan dış basın taki-bi ve haftalık ülke bültenleri hazırlamaktadır. Ülkelerin yerel kaynaklarından ve uluslararası basından derlenen haberler IMPR Okul ekibi tarafından çevrilmekte ve düzenli olarak haftalık yayına alınmaktadır. Böylelikle IMPR Okul kendi içinde uzmanlaşmayı tamamlayarak, Türkiye'de eksikliği duyulan ülke uzmanlarını yetiştirmede yol kat etmiş olacaktır.
IMPR Okul temel çalışma disiplinini ülkesel uzmanlaşmadan yola çıkarak belirlemiştir. Buna göre ülkeler ile ilgili bülten çalışmaları yapılmakta, siyasi ve düşünsel aktörler incelenmekte, ülke profilleri çıkarılmakta ve ülkelerle ilgili çeşitli makale, analiz, inografi, rapor ve haberler hazırlamaktadır. Diğer yandan bölgedeki önemli gelişmeleri de anlık ve doğru bilgi kaynaklarından takip ediyor ve bu bilgileri toplum ile tüm kanallar aracılığıyla paylaşmaktadır.

BÖLGE HALKININ TALEP VE BEKLENTİLERİNİ ANLAMAK

Yakın bir tarihte 'Orta Doğu'da Toplum, Siyaset ve Barış' adlı bir kongre düzenlendiniz? Neden böyle bir kongre düzenlediniz?
2011 yılının ilk haftalarından günümüze dek devam eden ve Arap Baharı olarak isimlendirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki halk hareketlerinden sonra bölgenin tüm derinlikleriyle yeniden okunması, anlaşılması ve inşası oldukça önem kazanmaya başlamıştı. Nitekim, bölgenin bilinmezliği ve tanınmaması, son 3 yıldır başta Suriye, Mısır ve Libya olmak üzere bölge konusunda yayınlar ve demeçler veren önemli bazı düşünce merkezlerinin tüm tezlerinin yanlışlanmasıyla da toplum nezdinde açığa çıkmış bulunmaktadır. IMPR Merkez ve IMPR Okul ortaklığında 8-9 Mayıs'ta düzenlenen kongre ile bölgenin toplumsal, siyasal ve ekonomik kodları yeniden içeriden bir bakış açısıyla okunmaya ve bölgesel dinamikler anlaşılmaya çalışılmıştır. Bunun da ötesinde Kongre ile bölgenin yeniden inşasında bölge halkının temel talep ve beklentileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. IMPR Okul bir yandan bölgeyi derinlemesine analiz ederken diğer yandan 'barış' temasıyla da çözüm önerilerini ve modellerini geliştirmeyi amaçlamıştır.

TOPLUM, SİYASET VE BARIŞ

Düzenlendiğiniz kongre neye cevap oldu?

Ortadoğu'da Toplum, Siyaset ve Barış Kongresi her şeyden önce 'toplum', 'siyaset' ve 'barış' temalarının birlikte var olabildiğini ortaya koyarak çözüme giden yol konusunda önemli bir mesaj vermiştir. Diğer bir deyişle siyasetçilere toplumsal realiteler üzerinden barışın inşasının mümkün olabileceğine dönük bir vizyon ortaya konmuştur. Birbiriyle çatışan siyasi tarafların toplumsal, tarihsel dinamikleri daha iyi anlayabilmeleri için önemli bir veri sunulmuştur. Son olarak 'çözüm önerileri' oturumunda tüm dinleyici ve katılımcılardan görüşler alınmış ve birçok farklı perspektif ortaya konarak alternatif bakış açıları konusunda derinlemesine bir çalışma yapılmıştır. Nitekim, önümüzdeki günlerde çıkacak ve kongrede yer alan tüm sunuşların dökümünü içerecek kitapçıkla da kamuoyuna önemli ölçüde bir katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

OKUL SAYISI ARTACAK

Bundan sonraki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz, neler yapmayı düşünüyorsunuz?
IMPR Okul, barış temelli bir öğrenci ekolü ve okulu olma yönünde hızla ilerleyen bir felsefe ortaya koymaktadır. Barışa en fazla ihtiyaç duyulan bir bölgede barış çalışmaları üzerine odaklanmak oldukça önemlidir. Önümüzdeki dönemde okullaşma yönünde daha ciddi adımlar atılacaktır. Üniversitelerde temsilciliklerin sayısı daha da artırılarak gelecek eğitim öğretim yılının başında tüm üniversitelerde öğrenci yapılarını tamamlamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, okullaşma yönünde 2014 döneminde 3 ay boyunca sürecek yaz eğitimi programımız olacaktır. Ankara'da düzenleyeceğimiz yaz okulu eğitim programına katılımda öncelik IMPR Okul öğrencilerine olacaktır.
Nisan 2014'de Ankara'dan sonra Bolu'da da ofisini açtığımız IMPR Okul, çeşitli eğitim ve staj programlarını sürekli hale getirerek, kısa sürede Türkiye'ye bölgeyi anlayan ve barış perspektifine sahip bilim insanları katacaktır. Nitekim IMPR Okul'un hedeflerine uygun olarak da 21, 22, 23 Haziran'da Mardin'de yapılacak 'Anadolu ve Mezopotamya Halklarının Geleceği: Toplum, Siyaset ve Birlikte Yaşam' çalıştayı IMPR ve IMPR Okul'un yakın dönemdeki çalışmalarından bir tanesi olacaktır.
Teşekkür ederiz, bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar dileriz.
IMPR Okul ailesi olarak biz de teşekkür ederiz. Yayın hayatınızda başarılar dileriz.


40'A YAKIN ÜNİVERSİTE BİNLERİ AŞAN GÖNÜLLÜ

IMPR Okul'un yapılanmasından, kurumsal işleyişinden biraz bahseder misiniz?
IMPR Okul öğrenci ve sivil odaklı IMPR'nin bir alt-kuruluşu olduğu için kurumsal yapısına yön veren temel ilkeyi de insan, çevre ve toplum odaklı çalışmalar oluşturmaktadır. IMPR merkezinin yönlendirmesi ve desteğiyle çalışmalarını derinleştiren IMPR Okul, Yönetim Kurulu, Gönüllüler ve Temsilciler olmak üzere üç ana yapıdan oluşmaktadır. Yönetim Kurulu da kendi içerisinde Ar-Ge, Basın-İletişim-Medya, Proje Birimi, İnsan Kaynakları, Bölgesel Araştırmalar Merkezi, Organizasyon ve İnsani Yardım olmak üzere 7 alt birimden oluşmaktadır. IMPR Okul'un bu kurumsal yapıyı oluşturmasının temel amacı iş bölümünün ve inisi-yatif alma odağının geliştirilmesini sağlamak olmuştur. Gönüllü ve Temsilciler kurumsal yapı içerisinde doğrudan İnsan Kaynakları birimi ile iletişim halinde çalışırlar. Okul'un şu anda 40'a yakın üniversitede temsilcileri ve onlarla birlikte çalışan binleri aşan gönüllüsü bulunmaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Kendine güven!

SONRAKİ HABER

Kuşulular yine sandığa gitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...