01 Haziran 2014 17:29

Kendine güven!

Peki bu ülkede diğer işçilere ne olacak? Bankaya borcu olduğu için dişini tırnağına katarak çalışan, patronun ağız kokusunu çeken, hasta olduğu halde maaşından kesilmesin diye işe giden...işçilere ne olacak? Onların da ölmesi mi beklenecek

Kendine güven!
Paylaş

Özge Akgül
Oğuz Canpolat Anadolu Lisesi
İstanbul/Eyüp

Nasıl başlanılır, nasıl cümleler bir araya getirilir içinde bulunduğumuz durumu anlatmaya bilmiyorum.
Soma bir facia, kader değil katliamdır. Yerin altına inip ekmek parası için alın teri döken yüzlerce emekçi... Çocuğunu, eşini, kendisini daha iyi yaşatabilmek adına dökülen onca alın teri.
Ne kadar çok çalışırsan o kadar para kazanırsın diye bir durum yok. Ne kadar çok çalışır ve susarsan patronun cebine o kadar para girer. Bu kapitalist bir düzendir, sömürgeci bir düzendir. Bunun içindir canını kurtaran adamın; ‘Çalışmam lazım, bankaya borcum var.’ demesi.
Unutmamak lazım, bankalar Soma’da hayatını kaybeden işçilerin banka borçlarını silecekmiş. Peki bu ülkede diğer işçilere ne olacak? Bankaya borcu olduğu için dişini tırnağına katarak çalışan, patronun ağız kokusunu çeken, hasta olduğu halde maaşından kesilmesin diye işe giden... işçilere ne olacak? Onların da ölmesi mi beklenecek. Biz böyleyiz işte, ölmeden harekete geçmeyiz. Harekete geçsek de bir tarafta bölünü-yoruz.

BİZ BİR YERDEN BAŞLADIK


İşte şimdi birleşme zamanı. Birleşmezsen olmaz. Otoriteye karşı gelmek zorundasın, düşüncenin ortasında değil; savunduğun düşüncenin arkasında olmak, harekete geçmek zorundasın. Türkiye burası her an her şey olabilir. Uyuduğumuz zaman birileri yapacaklarını yapıyor. Sesini çıkarttığın an susturulursun. Üste çıktığın an ezilirsin. Her şeye rağmen kendine güvenip otoriteye karşı gelmek zorundasın.
Liseler değişik faaliyetlerde bulunuyor. Oturma eylemi yaptığımız zaman sadece facebook, twitter uzerinden resim paylaşmış oluyoruz. Bizim için daha ses getirecek şeyler lazım. Biz lise olarak başladık. İlk olarak Perşembe günü bahçede bir oturma eylemi gerçekleştirdik. Müdür yardımcıları ve öğretmenler tarafından engellenmeye çalışıldı, biz kararlı bir şekilde devam ettik ve daha sonra saygı duruşuyla birlikte son verdik. Okul içerisinde devam ettik.

ŞİMDİ BİRLEŞME ZAMANI

Daha sonra okulun rehberlik servisi beni ve bir arkadaşımı yanına çağırdı. Bizden fikirler aldı. Okulda sandıklar kurup Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla Soma’ya gönderilmek üzere bağış toplayacağız. Sınıf sınıf gezdik, konuştuk, her şeyi anlattık. Ve okulda duygu ve düşüncelerimizi yansıtabileceğimiz bir pano bize ayrıldı.
Alevi, Sünni, devrimci, ülkücü, solcu, sağcı şuan birlikteyiz, hep birlikte hareket ediyoruz. Bunun sadece bizim okulumuzda değil her okulda olması lazım, liseliler birleşmeli. Bu kadar okulda eylemler yapılıyorsa, kendi okullarımızda birleştiğimiz zaman kim bilir neler yaparız?
Sorun şu ki, birleşmiyoruz. Eziliriz diye korkan, susan birçok öğrenci var. Bu zamana kadar sustuğumuz için olmadı mı bu kadar şey. Artık susmanın değil harekete geçmenin zamanı geldi. Bu ka-pitalist düzeni birleşmeden yıkamayız. Kendine güven, otoriteye karşı gel.

 

ÖNCEKİ HABER

Ethem\'in annesi: Bir evlat verdim bin evlat aldım

SONRAKİ HABER

Bir öğrenci topluluğundan öte: IMPR Okul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...