23 Haziran 2011 12:22

Bu kirliliğe ortak olmayın

UŞAK Eşme Kilim Festivaline TÜPRAG altın şirketinin sponsor olması çevrecileri harekete geçirdi. Yıllardır Eşme-Ulubey arasındaki Kışladağ da ‘dünyanın en vahşi yöntemi’ olarak nitelenen siyanür yığın liçi ile altın işletmeciliği yapan şirketin adını geleneksel Eşme Kilim Festivalinde gören çevreciler, il&c

Bu kirliliğe ortak olmayın
Paylaş

UŞAK Eşme Kilim Festivaline TÜPRAG altın şirketinin sponsor olması çevrecileri harekete geçirdi. Yıllardır Eşme-Ulubey arasındaki Kışladağ da ‘dünyanın en vahşi yöntemi’ olarak nitelenen siyanür yığın liçi ile altın işletmeciliği yapan şirketin adını geleneksel Eşme Kilim Festivalinde gören çevreciler, ilçe belediyesine büyük tepki gösterdiler.

Belediyenin TÜPRAG’ın sponsorluğunu reddetmesini isteyen çevreciler, festivale konuk olacak sanatçılara da “Bu kirliliğe ortak olmayın. Siyanürcü şirketin sponsorluğundaki festivale katılmayın” çağrısı yaptılar. TÜPRAG geçtiğimiz yıl da festivale sponsor olmak istemiş, gelen yoğun tepkiler üzerine TÜPRAG sponsorlar arasından çıkarılmıştı.
Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka imzasıyla yapılan yazılı açıklamada Eşme’ de yıllardır, Eşme Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği “Eşme Uluslararası Turistik Kilim ve Sanat Festivali”nin birkaç yıldır ‘kirletildiği’ belirtildi.

Kışladağ ve civarını 2006 yılından beri kirleten, toprakları ağır metallerle zehirleyen TÜPRAG şirketinin bu festivalin sponsorları arasında olduğunu kaydeden Barka, Livaneli’ye ulaşılıp yöredeki durum ve altıncı şirket hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra  sanatçının Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım’a :  ”Ben doğayı ve insanımızı kirleten bir şirketin sponsorluk yaptığı etkinliğe katılamam” dediğini hatırlattı.

SIRA BEHRAMOĞLU’NDA

Livaneli’nin bu tavrının ardından TÜPRAG’ın sponsorluktan çıkarıldığını anımsatan Barka, bu yılkı festival konusunda ise şunları dile getirdi; “Bu yıl düzenlenen festivale ise Ataol Behramoğlu, Haluk Çetin, Züleyha (Livaneli şarkılarıyla) ve Zara gibi suya, toprağa, havaya ve yaşama duyarlı olduğunu bildiğimiz insanların katıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Kilim Festivalini adını ısrarla kirletmek isteyen düzenleyiciler, yaşam alanlarımızı zehirleyenlere meşruiyet kazandırdıklarının farkındalar mıdır bilemeyiz ama, TÜPRAG şirketinin bu gibi sponsorluk faaliyetleriyle “Memleketin kalkınmasına çok katkı sağladıklarını” söyleyip durduklarını bilmekteyiz. Şimdi o güzel şiirlerine ve kitaplarına kıymama sırası Ataol Behramoğlu’ndadır. Gitar nağmelerine kirlilik bulaştırmama sırası Haluk Çetin’dedir. Kışladağ’ı viran edenlerin, halkımızı zehirlenme endişesiyle yaşamaya gark edenlerin parasıyla kirlenmeme sırası davetli sanatçılardadır. Kışladağ’da ağıt yakılıyor, “Kışladağ viran oldu başka dağlar olmasın” diye feryat ediliyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sancar: Boykot meşru, hükümet adım atmalı

SONRAKİ HABER

Hem kadın, hem Kürt, hem sosyalist üstüne bir de vekil olmak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...