31 Mayıs 2014 15:10

İzmir'de insan hakları örgütleri Gezi'nin bilançosunu açıkladı

İzmir'de insan hakları örgütleri Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıl dönümünde o günden bu yana yaşanan şiddet olaylarının, ölümlerin ve gözaltıların bilançosunu açıkladı. Buna göre son bir aydaki protestolarla beraber 11 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 163 kişi de yaralandı.

İzmir\'de insan hakları örgütleri Gezi\'nin bilançosunu açıkladı
Paylaş

İzmir'de insan hakları örgütleri Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıl dönümünde o günden bu yana yaşanan şiddet olaylarının, ölümlerin ve gözaltıların bilançosunu açıkladı. Buna göre son bir aydaki protestolarla beraber 11 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 163 kişi de yaralandı.

İzmir Gezi direnişi sırasında İstanbul ve Ankara’dan sonra en şiddetli saldırılara sahne olan illerden birisi. Yaklaşık 20 gün devam eden protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bunlardan 65 kişi için, “Örgüt üyeliği ve örgüte yardım” ve “Örgüt adına suç işlemek”, “Mala zara vermek” gibi suçlarından davalar açılırken 50 kişi tutuklandı. Gezi Parkı direnişinin birinci yıl dönümünde İzmir’de bulunan insan hakları savunucuları, dernekler, kurum ve kuruluşlar basın toplantısı yaptı.

‘SORUMLU BAŞBAKANDIR!

Toplantıda konuşan TİHV İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci,  Gezi’nin birinci yılının geride bırakıldığını ancak insan hakları ihlallerinin hesabının sorulmadığını, sorumlular için bir işlem yapılmadığını söyledi. Üsterci, “Yargı önüne götürülenler olsa da onların cezalandırılmaları maalesef gerçekleşmedi” dedi.

Bu süreçte binlerce insanın yaralandığını ve daha sonra 11 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Üsterci, yaşananların sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu söyledi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner de polis saldırıları esnasında kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığı açısından sıkıntılarını anlattı ve bu durumun hukuk ilkelerine uygun olmadığını belirtti. Kaptaner, “Bu tür, eylemlerde insanların sağlığı tehlikeye düşürecek, hatta hayatı tehlikeye sokacak bir yaklaşım sergilenmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” dedi.

‘GÖREVDEN ALINAN POLİS OLMADI’

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Üyesi Dinçer Çalım ise gözaltıların yanı sıra çok sayıda eve polis baskını gerçekleştiğini söyledi. Gezi protestoları sırasında sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlardan dolayı 29 kişi hakkında da “Halkı isyana teşvik, toplantı ve gösteri yasasına muhalefet” suçlamasıyla dava açıldığını ve davaların halen devam ettiğini söyledi. Yine protestolara katıldıkları gerekçesi ile 30 çocuk hakkında dava açıldığını hatırlatan Çalım, “Bu kişiler arasında Mustafa Ali Tombul var. İstanbul’da Gezi eylemlerinde polisin attığı gaz fişeği nedeniyle kafası parçalanmıştı ve önemli bir kısmında ezilme olmuştu, günlerce yoğun bakımda kalmıştı” dedi.

Yaşanan olaylar arasında şu ana kadar sadece Alsancak Kordonu’nda genç bir kadının saçlarını çeken iki polis memur hakkında dava açıldığını hatırlatan Çalım, “Bunun dışında açığa alınan, görevden alınan ya da hakkında kamu davası açılan polis yok. Bu da tabii şunu gösteriyor, hükümetin polisin bu tavrının bir türlü arkasında olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs deyince

SONRAKİ HABER

E-bilet nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...