30 Mayıs 2014 13:24

Barselona Can Vies direnişi büyüyor

İspanya’nın Katalunya özerk bölgesi Barselona kentinin tarihi Sants semtinde, semt sakinleri için tarihi sembollerden biri olan Can Vies sosyal etkinlik merkezinin geçen pazartesi günü polis tarafından boşaltılmasıyla başlayan protesto gösterileri giderek büyüyor.

Barselona Can Vies direnişi büyüyor
Paylaş

Barselona’nın tarihi ve eski emekçi semti Sants’da bir kaç gündür sular durulmuyor

İspanya’nın Katalunya özerk bölgesi Barselona kentinin tarihi Sants semtinde, semt sakinleri için tarihi sembollerden biri olan Can Vies sosyal etkinlik merkezinin geçen pazartesi günü polis tarafından boşaltılmasıyla başlayan protesto gösterileri giderek büyüyor.

Can Vies, 1879 yılında metro çalışmalarında malzeme deposu olarak kullanılmak üzere yapılmış mülkiyeti Barselona Kent Ulaşım’a (TMB) ait bir kamu binası. Bina 1997 yılında (17 yıl önce) Sants semti sakinlerince işgal edildikten sonra politik tartışmaları, tiyatro, dans, müzik çalışmaları, kitap tanıtımı, festival düzenlenmesi, film gösterimi, semt toplantıları gibi bir takım etkinliklerin yapıldığı bir sosyal etkinlik merkezine dönüştürülmüş.

TMB şimdiye kadar birçok dava açmış; ancak binayı boşaltmayı başaramamıştı. Bu hakkı elde ettikten sonra geçen Pazartesi polis binayı tahliye etti. Ancak protestolar gecikmeden geldi. Önce barışçıl planda yüzlerle başlayan eylemler yerini daha şiddetli ve binlerle gerçekleşen protesto gösterilerine bıraktı. Şu ana kadar yapılan ve en çok “yoksulluk eken öfke biçer”, “ Can Vies düşerse Katalunya Yanar” sloganlarının atıldığı gösterilerde 30 kişi gözaltına alındı. 2’si çocuk 3 kişi serbest bırakıldı. 10’u polis 4’ü gösterici olmak üzere 14 kişi yaralandı. 50 adet çöp bidonu, TV3’ün yayın arabası ateşe verildi.

Can Vies Sosyal Etkinlik Merkezi Platformu sözcüsü  Pau Guerra gazetecilere verdiği demeçte, merkezin boşaltılmasının “tamamen politik”  olduğunu ve Can Vies’in bir elitin politik ve ekonomik çıkarı için mahallelinin elinden alındığını bildirdi.

Can Vies’in bulunduğu Sants, eski bir emekçi semti olup, Barselona’nın, havaalanına oldukça yakın , Katalunya’nın ana tren istasyonu ve İspanya’nın ikinci büyük tren istasyonu olan Barselona-Sants’ın bulunduğu önemli semtlerinden biridir. Semtin ana arteri ünlü Sants caddesidir. Bu cadde dünyada pek eşi benzeri bulunmayan ve üzerinde 300 mağazanın bulunduğu Avrupa’nın en büyük alışveriş caddesidir.

Madrid merkez hükümeti içişleri bakanlığı Barselona’ya devlete ait binaları korumak üzere 300 çevik kuvvet gönderdi. Katalunya Bölge hükümetine (Generalitat) bunları gerek duyduğunda kullanabileceğini bildirdi. Ancak Generalitat kendi  polisinin yeterli olduğunu açıkladı.

Yalnızca Barselona’da 50 farklı yerde Sants semti sakinlerine destek eylemleri gerçekleştirildi. Eylemler Katalunya’nın dört  büyük  kentine genişledi. Ayrıca Ocak ayında yeraltı otoparkı yapımına karşı ayağa kalkan Burgos kentinin Gamonal semtinde, Valenciya, Balear Adalarında ve İspanya’nın birçok bölgesinde Sants halkıyla dayanışma eylemleri yapılıyor. Eylemler genişleyerek sürüyor. (Gijon/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ağaca yapıştı bırakmıyor...

SONRAKİ HABER

Hükümeti istifaya çağırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa