29 Mayıs 2014 18:24

‘Talana ve iş cinayetlerine karşı birlik’

TMMOB 43. Olağan Genel Kurulu Ankara’da başladı. Genel kurulun açılış konuşmalarında sendika, oda ve siyasi parti temsilcileri Soma’nın bir kez daha ortak mücadelenin ve birlikte hareket etmenin önemini ortaya koyduğunu belirterek, iş cinayetlerinin son bulması için mücadele çağrısı yaptılar.

‘Talana ve iş cinayetlerine karşı birlik’
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara


TMMOB 43. Olağan Genel Kurulu Ankara’da başladı. Genel kurulun açılış konuşmalarında sendika, oda ve siyasi parti temsilcileri Soma’nın bir kez daha ortak mücadelenin ve birlikte hareket etmenin önemini ortaya koyduğunu belirterek, iş cinayetlerinin son bulması için mücadele çağrısı yaptılar.

TMMOB 43. Olağan Genel Kurulu için Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda mimar, mühendis ve şehir plancısı Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Soma’da yaşanan işçi katliamına dikkat çekmek için kültür merkezinin önüne baretler dizildi. Genel Kurulun açılışına KESK Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, TKP  Merkez Komite üyesi Erhan Nalçacı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da katıldı.

‘EN ACI KATLİAM’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı açılış konuşmasında, AKP’nin baskıcı politikalarından TMMOB’un da nasibini aldığını ifade etti. Neoliberalizmin yönlendiriciliğinde kamu hizmetlerinin sermayeye devredildiğini belirten Soğancı, kentsel dönüşüm adı altında ormanların, parkların, tarım arazilerinin ranta tahvil edildiğini söyledi. Soğancı, yolsuzluk, rüşvet ve her türlü pisliğin meydana çıktığı, zorbalığın ve baskının tavan yaptığı dönemden geçildiğini dile getirdi. Soma’da yaşanan işçi katliamının sorumlusunun, yapılan uyarılara kulak vermeyen hükümet olduğunu ifade eden Soğancı, Soma’nın ülke tarihinde yaşanılan en acı katliam olduğunu söyledi.

Gezi direnişinin ardından AKP’nin hedef tahtası olan TMMOB’un tüm baskı ve kısıtlamalara rağmen mücadeleye devam edeceğini belirten Soğancı, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, adaletin ve insandan yana olan her fikrin ve fiilin içinde olacaklarının altını çizdi.  

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB ve TMMOB ile birlikte yürüttükleri mücadele nedeniyle hem fiilen hem de yasal olarak baskı cenderesi içinde tutulduklarını söyledi. Özgen “Gece yarısı yapılan operasyonları, TMMOB’u mali ve idari denetim altına alma hükümetin baskı politikalarından biridir. Elbette bunlara biat etmeyeceğiz. TMMOB’un varlığı ve önemi ortaya çıkmıştır ve biz KESK olarak TMMOB’la birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘TAŞERONLAŞMA DURDURULSUN’

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Soma’da yaşanan katliamın özelleştirme ve taşeronlaştırmanın sonuçlarını açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti. AKP hükümetinin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarına karşı mücadele birliğinin gerektiğini ifade etti.
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Soma katliamının sebebinin neoliberal zihniyet olduğunu belirterek, “Önümüzde Gezi’nin açtığı bir yol var ve bizler yan yana değil iç içe bir muhalefet olmalıyız” dedi.

TKP MK Üyesi Erhan Nalçacı da artık kapitalizmin sahte de olsa insanlığa umut veremediğini ifade etti. Nalçacı, “Soma katliamı  bir madenci katliamı olmaktan çok, bu pis düzenin dışa vurumuydu” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek Hızlı Tren istasyonunda göçük: 6 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

\'Yüreğinde çocuk sevgisi olsa Berkin’in anasını yuhalatmazdın!\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...