29 Mayıs 2014 14:37

HDP, Maden Kanun'da değişiklik için kanun teklifi verdi

HDP'li İdris Baluken, Maden Kanun'unda değişiklik yapılması için Meclis'e kanun teklifi verdi. Baluken, 'İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve tüm denetim yetkisinin emek ve meslek örgütlerine verilmesini de kapsayan teferruatlı bir değişim yapılması acil bir zaruriyet arz etmektedir' dedi.

HDP, Maden Kanun\'da değişiklik için kanun teklifi verdi
Paylaş

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Maden Kanun'unda değişiklik yapılması için Meclis'e kanun teklifi verdi. Baluken, verdiği kanun teklifinin gerekçesinde ise, 13 Mayıs tarihinde Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Maden ocaklarında çalışan işçilerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği sorunu bu kaza sonrası yeniden tartışmaya açılmış ve alınacak tedbirler enine boyuna tartışılmıştır" diye belirtti.

Baluken, Türkiye'de en fazla iş kazasının yaşandığı alanlardan biri madenler sektörü olduğunu kaydederek, "Ağır ve tehlikeli işlerin başında gelen madenlerde iş kanununda belirtilen işçi sağlığı ve iş güvenliğine ek olarak tedbirlerin maden kanununda da bulunması ve bu konuda madenler ile doğrudan sorumlu bakanlık olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da sorumlu olması elzemdir. Maden kanunlarında işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin ayrıca hükümlerin bulunması Avrupa ülke örneklerinde karşılaşılan bir durumdur" dedi.

'MADENLERDE İŞ KAZALARI ARTTI'
Verdiği kanun teklifi önerisinde "Özelleştirme politikaları, rödovans sistemi ve güvencesizleştirme politikalarının yarattığı en büyük zafiyet daha fazla kar için 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği'nin tali plana atılmasıdır" diyen Baluken "Gelinen aşama itibariyle özel sektörün bu alandaki yatırımları devletin yaptığı yatımların çok gerisinde kalmaktadır. Kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarındaki artış çok dikkat çekmektedir. TMMOB'un verilerine göre, 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bu artışın başlıca nedenleri arasında öne çıkan faktörler ise şu şekilde sıralanmaktadır. Özelleştirme, taşeronlaştırma, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanması, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılması gibi faktörler sıralanmaktadır" diye kaydetti.

Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yerini aldığını kaydeden Baluken, şu hususlara değindi: "Bunun için iş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılarak, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmesini de kapsayan teferruatlı bir değişim ve dönüşümün yapılması acil bir zaruriyet arz etmektedir." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AA, Kürtçe ajanslara alternatifmiş!

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Gül tarafsızlığını yitirdi, adayımız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...