29 Mayıs 2014 07:44

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren yurdun büyük bölümünün yağışlı havanın etkisi altına gireceğini belirtti ve vatandaşları, ani sel, su baskını yıldırım ve çatı uçmasına karşı uyardı.

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı...
Paylaş

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren yurdun büyük bölümünün yağışlı havanın etkisi altına gireceğini belirtti ve vatandaşları, ani sel, su baskını yıldırım ve çatı uçmasına karşı uyardı.

Meteoroloji'den yapılan açıklamalar şöyle:

"Ankara Radarından alınan son görüntülere göre Ankara'nın Güney kesimlerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlara sebep olan bulut kütlesinin gelişerek, Ankara'nın güney ve doğu İlçelerinde önümüzdeki 2 saat içerisinde Kuvvetli Gökgürültülü Sağanak Yağışa sebep olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Güney ve güneybatı yönlerden esmekte olan rüzgarın, Perşembe günü öğle saatlerinden sonra Orta ve Kuzey Ege'de kuvvetini artırarak 6 ila 8 (60-75 km/s)kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi tahmin edilmektedir. Fırtına'nın kuvvetini akşam (21:00) saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Yurdumuz geçtiğimiz hafta sonundan bu yana özellikle Trakya ile iç ve doğu bölgelerinde mevsime uygun olarak gök gürültülü sağanak şeklindeki karasızlık yağışlarının etkisinde bulunmaktadır. Mayıs ayı içerisinde yurdumuzun büyük bölümünde ortalamalarının üzerinde yağış meydana gelmiştir.

Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre gök gürültülü sağanak yağışlar yarın (29.05.2014 Perşembe) yağışlı sistemin doğuya hareket ederek; Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda etkili olduktan sonra ülkemizi terk edeceği tahmin ediliyor.

Ancak aynı gün akşam saatlerinden itibaren ülkemizin kuzeybatı kesimlerinden başlayarak yeni bir yağışlı sistemin etkisine gireceği, Marmara’nın güney ve batısı, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Gök gürültülü sağanak yağışların 30 Mayıs Cuma günü yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuvvetini artırarak hafta sonunda da ülkemizin kuzey, iç ve batı bölgelerinde etkili olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Gök gürültülü sağanak yağışların Marmara Bölge geneli ve İstanbul’da Cuma gününden itibaren bir hafta boyunca aralıklarla etkili olacağı tahmin edilmektedir.

Bu mevsimde meydana gelen yağışların yerel olarak etkili olduğu ve kısa sürede fazla miktar bırakabildiği, dolu yağışı ile birlikte yıldırım, ani sel ve su baskınları ve kısa süreli fırtınalara sebep olabileceği için gök gürültülü sağanak yağış tahmin edilen il ve ilçelerimizde dikkatli ve tedbirli olunması tavsiye edilmektedir.

Hava sıcaklığının yarın yurt genelinde, 30 Mayıs 2014 Cuma günü ise iç ve doğu bölgelerde artmaya devam edeceği, ancak Cuma günü Marmara ve Ege bölgesinde, hafta sonunda ise iç bölgelerimizde 4 ila 8 derece azalacağı tahmin ediliyor."

İZMİR VALİLİĞİ DE AÇIKLAMA YAPTI

İzmir Valiliği ise, ilin Perşembe'den itibaren sağanak yağış etkisine gireceğini belirtti. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre ilimiz, yarın kuzeybatı kesimlerden başlayarak yağışlı havanın etkisi altına girecek. Cuma günü il genelinde lokal olarak görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, cumartesi ve pazar günü il genelinde kuvvetli olması beklenmektedir. Yağışla beraber rüzgarın da şiddetini arttırıp kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Hava sıcaklığının ise il genelinde yarın 1 ile 3 derece arası artacağı, cuma gününden itibarense 4 ile 8 derece azalacağı tahmin edilmektedir. Mevsim itibarıyla meydana gelen yağışların yerel olarak etkili olabileceği, kısa sürede fazla miktar bırakabileceği ve dolu yağışıyla birlikte yıldırım, ani sel ve su baskınlarıyla kısa süreli fırtınalara sebep olabileceği dikkate alınarak, ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları tavsiye edilmektedir." (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Lice’de savaş manzaraları!

SONRAKİ HABER

3. köprü güzergahından \'hazine\' çıktı ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...