29 Mayıs 2014 06:00

Somalılar huzursuz

Soma’nın bütün dükkanları maden işçilerinin ve yakınlarının acısını paylaşan yazılarla dolu. Hiçbir mağaza, lokanta veya kahvehaneden müzik sesi gelmiyor. Neredeyse bütün esnaf ya eski madenci ya da bir madenci yakını var.

Somalılar huzursuz
Paylaş

Birkan BULUT
Soma


Soma’nın bütün dükkanları maden işçilerinin ve yakınlarının acısını paylaşan yazılarla dolu. Hiçbir mağaza, lokanta veya kahvehaneden müzik sesi gelmiyor. Neredeyse bütün esnaf ya eski madenci ya da bir madenci yakını var.

Büfeci Erol Sevcan, yaklaşık 40 yıl önce Soma’ya gelmiş. Madenlerdeki iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu belirten Sevcan, işletme müdüründen, belediye başkanına sendikacılara kadar birçok kişinin bu faciada suçlu olduğunu düşünüyor. Özelleştirmeden önce durumu en iyi olanın madenciler olduğunu dile getiren Sevcan, “O dönem madenci olmayana kız bile vermezlerdi” dedi. Bugün ise işçilerin kuru soğana muhtaç edildiğini ifade eden Sevcan, alt işverenin ise hiç çalışmadan çok para kazandığını söyledi. Birçok ailenin düğünlerini iptal ettiğini belirten Sevcan, “Çalışmak içimizden gelmiyor, biz de huzursuzuz” dedi.

Facia sonrasında yapılan eylemler “Dışarıdan provokatörler gelecek. Esnafın dükkanını kırıp, dökecek” dedikodularına da değinen Sevcan, eylemlerde esnafa zarar gelmediğini dile getirdi.

‘5 DAKİKA GEÇ GELSE KORKUYORUM’

Filiz Ormancı ise eşinin Soma Madeninde çalıştığını, babasının ve dedesinin de madenden emekli olduğunu söyledi. Faciadan sağ kurtulan işçilerin de, ölen işçilerin geride bıraktıklarının da mağdur olduklarını belirten Ormancı, 6-7 bin madenci için iş imkanlarının olmadığını ifade etti.
Babasının özelleştirmeden önceki koşulları anlattığını aktaran Ormancı, “o dönem bu kadar olay yaşanmıyormuş. Devlette daha sıkı denetim yapılıyormuş. Eşim şirkette denetim yapılırken denetimden önce madende hazırlık yapıldığını söylüyor. Eşim eve 5 dakika geç kalsa korkuyorum” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ‘HADİ HADİ’

Askere gitmeden önce madende çalıştığını söyleyen Ferhat Tolunay ise hâlâ işçi olsaydı ailesiyle birlikte madenin önünde oturma eylemi yapıyor olacağını söyledi. “Bu olay doğuda yaşansaydı 7’den 77’ye sokağa çıkardı. Çünkü haklarını arıyorlar” diye konuşan Tolunay, işçilerin birçoğunun çevre köylerden veya Zonguldak, Kütahya gibi illerden geldiğini belirtti. Güvenlik önlemleri alındıktan sonra madenlerin açılması gerektiğini belirten Tolunay, “Madendeki en büyük sorun hadi hadi. Yani çok kömür çıksın diye baskı yapılıyor. Kamuda çalışınca bu yok” diye konuştu. Soma’da elektrik kurumu dışında devlete bağlı bir işletme kalmadığını ifade eden Tolunay, yakında onun da satılabileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Ülke yasta patron işten atma telaşında

SONRAKİ HABER

Soma madenlerinde bir iş kazası daha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa