29 Mayıs 2014 06:00

Sanatçılardan Gezi çağrısı: 31 Mayıs’ta meydandayız

Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin birinci yıl dönümü olan 31 Mayıs’ta meydanlarda olacaklarını açıkladı. Sanatçılar da Taksim Dayanışmasının bu çağrısına destek verdi.

Sanatçılardan Gezi çağrısı: 31 Mayıs’ta meydandayız
Paylaş

Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin birinci yıl dönümü olan 31 Mayıs’ta meydanlarda olacaklarını açıkladı. Sanatçılar da Taksim Dayanışmasının bu çağrısına destek verdi.
Taksim Dayanışması “31 Mayıs’ta meydandayız” isimli bir video yayımladı. Sosyal medyada paylaşılan videoda Gezi direnişinden görüntüler eşliğinde Tarık Akan, Edip Akbayram, Genco Erkal, Şebnem Sönmez ve Ezel Akay’ın da aralarında bulunduğu isimler konuşuyor.

Videoda Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin isimlerini de tek tek sayan sanatçılar, “ 31 Mayıs’ta meydandayız” ifadesini kullanıyor.
 

KIVILCIMI ANLAMAK KARANLIKLA YÜZLEŞMEYİ GEREKTİRİR

Genco Erkal: Ateş bir kez tutştuğunda onu anlamak, yorumlamak da kolaydır. Çünkü ateşei zaten ateşin aydınlığında eritebiliriz. Oysa asıl zor olan kıvılcımı anlamaktır. Kıvılcımı anlamak, karanlıkla yüzleşmeyi, her devrimi önceleyen kıpırtılarla bağ kurmayı gerektirir. 

Nejat Yavaşoğulları: Sonra... Sonra bir şey oldu; birileri bir ağaca sarıldılar, başkaları onlara eklendi. Yan yana durdular, onlar da ağaçlara sarılmaya başladılar. Bir ağaca sarılmakla başlamıştı işte her şey.

Edip Akbayram: Sonra büyük bir gaz bulutu çöktü üzerimize günlerce bu gaz bulutunun içinde kaldık. Ama anladık ki o an nefes almaya başlamışız. Gözlerimiz yandı günlerce    ama yine anladık ki görmeye başlamışız ilk defa, ilk defa bakmışız birbirimize gerçekten.
Ne mi yaptık? Çadır kurduk ilk önce. Sonra duvarlara sloganlar, dizeler yazdık, resim yaptık. Yeri geldi hep birlikte durduk. Dans ettik, şarkılar sözyledik. Sloganlar attık hep birlikte. Çöp topladık, revir kurduk. Yemek yaptık. Ama aslında bir yaşam kurduk hep birlikte.

Şebnem Sönmez: Bundan tam bir yıl önceydi. Yaşam alanlarımızı işgal eden, hayatımızı kontrol altına almaya çalışan bir iktidarn karşısında boğucu bir iklimin içindeydik. Nefes alamıyor, yan yana gelemiyorduk. Sokaktaydık ama, yılmıyorduk. Direniyorduk. Yalnız olduğumuzu düşünsek de haklılığımızın verdiği güçle inadımızdan vazgeçmiyorduk.

Ezel Akay: Sonra ne mi oldu? Sonra biz her yere yayıldık. Mahallelere, parklara, forumlara, meydanlara... Ormanlarımıza, bostanlarımıza, bahçelerimize ekim yaptık. Yeni yaşam alanları kurduk kaybettiklerimizin yerine. Ve sömürüye karşı çıktık, emeğimize sahip çıktık. Bizim olana sahip çıkmak için hep meydanlardaydık. Yine meydanlarda olacağız. Nefes almaya başladık bir kere artık sesimiz kısılamaz!

Orhan Aydın: Görmeye başladık bir kere, artık bu yağma saklanamaz!

 

(İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Hemzemin yerine alt ve üst geçit

SONRAKİ HABER

Lice\'de direnişe müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...