28 Mayıs 2014 17:10

HDP, Erdoğan hakkındaki gensoruyu geri çekti

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan işçi cinayetindeki sorumluluğu nedeniyle Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoruyu geri çekti.

HDP, Erdoğan hakkındaki gensoruyu geri çekti
Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan işçi cinayetindeki sorumluluğu nedeniyle Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoruyu geri çekti. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gensoruyu geri çekme nedenlerini, “canlı yayın olmamasına ve bakanlar hakkındaki gensoruda olduğu gibi, Başbakan’ın da kendisini aklamasına fırsat vermemek” olarak açıkladı.

HDP’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Erdoğan hakkında, “Soma’da meydana gelen işçi cinayetindeki sorumlulukları” nedeniyle verdiği gensoru önergeleri, Meclis Başkanı tarafından ayrılmış, Başbakan Erdoğan hakkındaki gensorunun 30 Mayıs Cuma günü görüşülmesi kararlaştırılmıştı.

'VİCDANİ BİR DURUŞ YOK'

Ancak gensorunun görüşülmesine iki gün kala HDP, Başbakan Erdoğan hakkındaki gensoruyu geri çekti. Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gensoruyu verirken beklentilerinin, iki bakan hakkındaki gensoru ile birlikte görüşülmesi ve Soma konusunda AKP’de bir vicdan muhasebesinin yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ancak Meclis Başkanı’nın gensoruları ayırıp, Başbakan hakkındaki gensoruyu da 30 Mayıs Cuma gününe ertelediğini belirten Baluken, “Cuma günü Meclis TV’de canlı yayının olmaması, kamuoyunda Soma konusunda duyarlılık oluşturulması, tartışmaların halkımız tarafından takip edilmesi beklentimizi karşılamadı.

AĞRI FAKTÖRÜ

AKP’de Soma faciası nedeniyle vicdani bir duruşun olmadığını da gördük. İki bakan hakkındaki gensoru görüşmeleri sırasında, iki bakanın kendi sorumlulukları konusunda adeta Meclis’ten güvenoyu alma durumları yaratıldı. Aynı şeyin Başbakan için de yaratılmasını istemedik” diye konuştu.

Ayrıca Ağrı’da seçimlerin yenilenecek olması nedeniyle 20 gün öncesinden, 30 Mayıs’ta miting kararı aldıklarını ve birkaçı hariç tüm milletvekillerinin burada görevlendirildiğini de belirten Baluken, “Gensorunun miting tarihimize denk getirilmesi de manidardı” dedi.

'PAZARLIK İDDİASI DOĞRU DEĞİL'

Gensoru görüşmesinin halk nezdinde izlenmiyor olması, Başbakan için kalkan parmaklarla, Başbakan’ın “güvenoyu aldı” imajı yaratmaması için gensoruyu geri çektiklerini açıklayan Baluken, “Süreçle ilgisi var mı?​” sorumuza da şu yanıtı verdi: “Bazı yayın organlarında bu konuda çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Bu konuda AKP ile görüşmeler, pazarlık yapılıyor iddiaları doğru değil. Çünkü Soma faciası pazarlık konusu yapılmayacak kadar önemli ve vicdanları yaralayan bir faciadır.”
 

ÖNCEKİ HABER

Gezi’den sonra hak ve özgürlükler daraltıldı

SONRAKİ HABER

İşçinin öldüğü şantiyede protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...