28 Mayıs 2014 16:59

İzmir bir depreme hazır değildir

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir’in dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer aldığını ifade ederek, yaşanacak bir olası bir depreme İzmir’in hazır olmadığını söyledi.

İzmir bir depreme  hazır değildir
Paylaş

Jeoloji  Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir’in dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer aldığını ifade ederek, yaşanacak bir olası bir depreme İzmir’in hazır olmadığını söyledi.

JMO İzmir Şubesi, yaşanan artçı depremlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. JMO İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir’in dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer aldığını ifade ederek, İzmir’de can ve mal kaybına neden olan, olacak birincil afet türü deprem olarak belirlendiğini söyledi. Kentin, deprem üretme potansiyeline sahip 13 aktif fayla çevrelendiğinin bilgisini paylaşan Murathan, kentin deprem afet risklerini belirlemek amacıyla 1998 ve 1999 yıllarını kapsayan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “İzmir Deprem Master Planı” hazırlandığını hatırlattı.

İzmir Deprem Master Planı, deprem tehlikesi karşısında kentlerde alınması gereken çok yönlü önlemleri eşgüdüm altına almayı hedefleyen, ana program iskeleti çevresinde kurgulamaya çalışan bir yol haritası. Hazırlanmasının üzerinden 14 yıl geçmesine karşın Master Planı’nın öngördüğü birçok önlemin alınmadığını ve önerilen projeler gerçekleştirilmediğini vurgulayan Murathan, “İzmir, bir depreme hazır değildir. Kentin yönetiminden sorumlu olan başta İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na önemli sorumluluklar düşmektedir. Görülmektedir ki kurumsal olarak üzerine düşen sorumlulukları bugüne kadar etkin bir şekilde yerine getirmemiştir” dedi.

Depremleri önlemenin mümkün olmadığı, ancak afete dönüşmesini engellemenin mümkün olduğun altını çizen Murathan, toplumsal ve yönetsel düzeyde tüm kaynakları zarar azaltma hedefine yönlendirecek çalışmaların en kısa süre içinde tamamlanması gerektiğini kaydetti. Doğa olaylarının afete dönüşmesi “kader” olmadığını söyleyen Murathan, toplumsal acıların tekrar yaşanmamasının kendi ellerinde olduğunu ifade itti. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB Genel Kurulu başlıyor

SONRAKİ HABER

Maya Angelou yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa