23 Haziran 2011 10:59

Türk-İş'in duyarsızlığı ihanet boyutunda!

Yaklaşık 250 bin işçi adına devam eden kamu toplusözleşme görüşmelerinde hâlâ bir ilerleme sağlanamaması işçilerin tepkilerini yükseltiyor. Türk-İş’in duyarsızlığının ihanet boyutuna geldiğini dile getiren işçiler, Türk-İş’in hükümet ipoteğinden kurtulması gerektiğini ifade etti.Tez

Türk-İş'in duyarsızlığı ihanet boyutunda!
Paylaş

Tez Koop-İş Sendikası bugün Çapa Tıp Fakültesi’nde kamu toplusözleşmeleriyle ilgili yaptığı eylemde Türk-İş’in anlaşma girişimlerinde bulunmamasına tepki gösterdi. “Türk-İş uyuma sözleşmeye sahip çık”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak direnişçi işçiler adına Burger King işçisi İsmail Yıldız bir açıklama yaptı. Burger King Çağrı Merkezi’nde yaşadıkları ağır çalışma koşullarını aktaran Yıldız, bu koşullara karşı sendikalaştıklarını söyledi. Yıldız, bundan sonra da yine direnişte olan Ontex, PTT ve diğer işçilerle birlikte mücadelelerini birleştireceklerini kaydetti.

Kamu sözleşmelerinin bir bütün olarak yürütülemediğini söyleyen Tez Koop-İş İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, sözleşmelerin idari maddelerinin sendikalar ile işverenler arasında, ücret maddelerinin ise Türk-İş ile hükümet arasında sürdürüldüğünü dile getirdi. Bu durumun toplusözleşmeleri pazifize ettiğini belirten Özkaraca, işverenlerin toplusözleşmeye yeni maddeler konmasını uygulama birliği bahanesi ile reddettiğini, esnek çalışma modellerini dayattığını dile getirdi.  

Toplusözleşmelerin Türk-İş ile Hükümeti ilgilendiren boyutunun duyarsızlık ve ihanet boyutuna geldiğini söyleyen Özkaraca, “Geçen dönemde işçilerin basıncı sonucunda eylem kararı almak zorunda kalan Türk-İş, daha eylemlerin birinci gününde yangından mal kaçırırcasına sözleşmeleri imzalamıştır. Bu yıl ise Türk-İş içinde sendikalardan oluşturulan koordinasyon ile toplantı bile yapılmamıştır” diye konuştu.

Seçim sürecinde sendika yöneticilerinin başlarını kuma gömdüklerini kaydeden Özkaraca, tabanda gelen tepkiler üzerine çala kalem bir açıklama yaptıklarını, seçim sürecinde AKP’yi üzmemek için sözleşmelerin üstünün örtüldüğünü söyledi.

AKP’nin bu suskunluğu iyi değerlendirdiğini ve seçimlerden istediği sonucu aldığını belirten Özkaraca, önümüzdeki süreçte işçi ve emekçilerin haklarını geriye götürecek yeni saldırı paketleri ile karşılarına çıkacağını ifade etti.

“Konfederasyonumuz Türk-İş tüm bu olanları sadece seyretmekte ve yüzünü işçilere değil, inatla iktidara dönmektedir. İşçileri harekete geçirerek mücadeleyi örgütlemek yerine, hükümetten rica minnet hak dilenciliği yapmak sendikacılık değildir” diyen Özkaraca, Türk-İş’in içinde yer olan bazın sendikalarında durumu değiştirmek için harekete geçmek zorunda olduklarını kaydetti. Özkaraca, “En azından bu durumdan rahatsız olduğunu söyleyen sendika merkezleri attığı somut adımlarla işçilerin önüne geçmeli ve sendikal mücadelemizi Türk-İş ve hükümetin ipoteğinden kurtarmalıdır” dedi.  Kamu toplusözleşmelerinin yanı sıra işyerlerinde de sorunlar yaşadıklarını belirten Özkaraca, hem kamu sözleşmeleri hemde işyerlerinde sorunların çözümü için birlikte mücadeleyi örgütleyeceklerini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler ve emekçiler kazansın, savaş sona ersin

SONRAKİ HABER

Fethiye Davası 15 Temmuz’a ertelendi, kadınlar yine adliye önünde olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...