27 Mayıs 2014 07:35

Krakow halkı Olimpiyat’ı istemedi

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Avrupa Parlamentosu seçimlerinin düzenlendiği Pazar günü Polonya’da bir seçim daha vardı.

Krakow halkı Olimpiyat’ı istemedi
Paylaş

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Avrupa Parlamentosu seçimlerinin düzenlendiği Pazar günü Polonya’da bir seçim daha vardı. Ülkenin en büyük ikinci kenti Krakow’da sandık başına giden yurttaşlar,  şehrin 2022 Kış Olimpik ve Paralimpik Oyunları’na aday olup olmayacağını belirleyecek referandumda oy kullandı. Tıpkı AP seçimlerinde olduğu gibi bu referanduma da katılım düşüktü. Ancak referandumun geçerli olmasını sağlayacak yüzde 30’luk katılım şartı, yüzde 35.96 ile aşılmıştı. Katılımcıların yüzde 70’e yakınının “Hayır” oyu vermesi ise düşük katılımı önemsizleştirecek kadar çarpıcıydı.

Krakow Belediye Başkanı Jacek Majchrowski, sonuçtan Olimpiyat Düzenleme Komitesi’ni sorumlu tuttu. Komitenin Başkanı Jagna Marxzulajtis-Walczak geçtiğimiz ay eşinin gazetecilere Krakow’un adaylığına ilişkin olumlu makaleler kaleme almaları karşılığı rüşvet teklif etmekle suçlanmıştı.

Belediye Başkanı Majchrowski, sonuçtan dolayı üzgün olduğunu belirtirken Olimpiyat projesinin tüm bölgenin kalkınması için önemli bir fırsat olduğunu öne sürdü. Krakow oyunları düzenlemek için bir Slovak kentiyle iş birliği yapmayı planlıyordu. Referandumda çıkan sonuç sonrası bu ortaklığın da suya düşmesi bekleniyor.

Daha önce Almanya’nın Münih, İsviçre’nin St. Moritz ve Davos kenti halkları da 2022 Kış Olimpiyatları için düzenlenen referandumlarda “Hayır” oyu kullanmıştı. Norveç’in Oslo kentinde ise “Evet” oyu yüzde 55 destekle alınabilmişti ancak Oslo’nun adaylığı henüz netleşmedi. İsveç’te Stockholm’ün adaylığı “yetersiz siyasi destek” gerekçesiyle geri çekilmişti. 2022’nin diğer aday kentleri Ukrayna’nın Lviv, Kazakistan’ın Almatı, Çin’in Pekin kentleri. (SPOR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Heat finale çok yakın

SONRAKİ HABER

Çorum\'da sel: Rögara düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...