27 Mayıs 2014 06:53

TÜSİAD başkanının fabrikası SÜTAŞ'ta sendika düşmanlığı

Türkiye’deki patron örgütlerinin en önde geleni olan TÜSİAD'ın Başkanı Muharrem Yılmaz, sendikalaşmaya olan düşmanlığıyla patronlara örnek oluyor.

TÜSİAD başkanının fabrikası SÜTAŞ\'ta sendika düşmanlığı
Paylaş

Özgür TOSMAK
Ümit AKBAL
Bursa


Türkiye’deki patron örgütlerinin en önde geleni olan TÜSİAD'ın Başkanı Muharrem Yılmaz, sendikalaşmaya olan düşmanlığıyla patronlara örnek oluyor. Yılmaz’ın patronu olduğu SÜTAŞ’ta Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan 26 işçi kapı önüne kondu. Kalan işçilerin e-devlet şifreleri toplandı, üye olanlar istifa ettirildi, sendikasızlar üye olamasın diye şifreler değiştirildi. Anayasal haklarına saygı göstermeyen patron Yılmaz’a tepki gösteren işçiler, birlik çağrısında bulundular.

Direnişteki işçilerden Abdullah Can, 5 yıl çalıştığı Sütaş’ta patronun yaptığı haksızlıkların kendilerini sendikalaşmaya yönelttiğini ifade etti. Fabrikadan sendikaya üye olduğu için işten atıldığını dile getiren Can, güvenlik görevlileri marifetiyle fabrikadan çıkarıldığını ve arkadaşlarıyla vedalaşmalarına bile izin verilmediğini söyledi.

E-DEVLET ŞİFRELERİ TOPLANIYOR

İşyerinde yasal olmayan birçok uygulamanın olduğunu söyleyen Abdullah Can, işçilerin e-devlet şifrelerinin zorla toplandığını, sendika üyelerinin istifa ettirildikten sonra şifrelerinin değiştirildiğini ve bu şifrelerin sonrasında işçilere verilmediğini anlattı. Sendikaları Tek Gıda-İş’in suç duyurusunda bulunduğu bilgisini veren Can, birlik olmanın önemine dikkat çekerek bütün işçileri ve sendikaları birleşmeye çağırdı.

Sütaş soğuk hava deposunda çalışırken sendikaya üye olduğu için işten çıkarıldığını söyleyen bir başka işçi de, sendikalaşma nedenlerini şöyle anlattı: “Aldığımız ücretler o kadar düşük ki neredeyse asgari ücretin altına düşecek. Patronumuz Muharrem Yılmaz’ı televizyonlarda izliyoruz ve haktan hukuktan bahsediyor. Ancak kendi işçilerinin anayasal haklarını kullanmasına karşı çıkıyor. O bu fabrikaya sendikanın girmesini istemiyor. Ama biz sonuna kadar mücadele edip fabrikaya sendikayı sıkacağız.”

DİRENİŞ YERİNE PİS SU

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tek Gıda-İş Bursa Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, sendika üyelikleri başlar başlamaz patronun tüm işçilerin e-devlet şifrelerini istediğini ve üye olanları istifa ettirdiğini söyledi.

“Bundan sonra da e-devlet şifrelerini değiştirip işçilere geri vermedi. Resmi işiniz olursa insan kaynaklarına gelip halledin dediler. Sendika üyesi olmayanlardan da istediler ve vermeyenleri işten atmakla tehdit ettiler” dedi.

Halen süren bu yasa dışı uygulamayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Karlıkaya, patronun son uygulamasını şöyle anlattı: “İşveren insan ve hayvan pisliğinin olduğu foseptikten pis su çekip direnişteki işçilerin beklediği yere döktü.”


SENDİKALARDAN DESTEK SÖZÜ

Bu arada Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri SÜTAŞ’tan atılan işçileri ziyaret etti. “Sütaş işçileri yalnız değildir” sloganlarıyla fabrika önüne yürüyen sendika üyeleri, direnişteki işçiler tarafından “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla karşılandı.

Fabrika önünde konuşan Türk-İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, Soma’da yaşanan katliama değinerek “Sendikasız ve taşeron çalışmayı bizlere dayatanlar bu cinayetlerin sorumlusudurlar” diye konuştu. Faciayla birlikte taşeronlaştırmanın tamamen kaldırılması istenirken hükümetin torba yasa tuzağıyla taşeronluğu kalıcı hale getirmek istediğini hatırlatan Özdemir, “Biz sendikalar artık hangi iş kolunda hangi sendika örgütlenme çalışması yapıyorsa yapsın ayırım yapmadan dayanışma içinde olmalıyız başka türlü kazanma şansımız kalmadı” diye konuştu.

DİSK Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de SÜTAŞ patronu ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın demokrasi talep eden açıklamalarını hatırlatarak “O önce gitsin bu ülkenin Anayasa’sına saygı göstersin ve işçilerin haklarını tanısın ondan sonra konuşsun” dedi. Ekinci, işçilerle dayanışma içerisinde olacaklarını bildirdi.

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, dayanışma içinde olacaklarını ve üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. TMMOB temsilcisi ve Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart da “Mücadeleniz mücadelemizdir” diyerek başarılar diledi.

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçinin sebili bile ayrı

SONRAKİ HABER

Yeniköy’de madenciler günde 12 saat çalıştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa