27 Mayıs 2014 06:00

Kürtçe öğrenen Türk öğretmenin başına gelmeyen kalmadı!

Erzurum’un Karaçoban ilçesine bağlı Binpınar köyünde sınıf öğretmenliği yapan ve öğrencileriyle anlaşabilmek için Kürtçe öğrenerek çocuklarla Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle sürgün edilen Mustafa Engin hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü suç duyurusunda bulundu, savcılık da kamu davası açtı.

Kürtçe öğrenen Türk öğretmenin başına gelmeyen kalmadı!
Paylaş

Selman KELEŞ
Erzurum


Erzurum’un Karaçoban ilçesine bağlı Binpınar köyünde sınıf öğretmenliği yapan Mustafa Engin’in, öğrencileriyle anlaşabilmek için Kürtçe öğrendiği ve çocuklarla Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle sürgün edildiğini duyurduğumuz haberin yankıları sürüyor. Olay şimdi yargıya taşındı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kürtçe konuştuğu için sürülen öğretmen hakkında bu kez de suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunu işleme koyan savcılık da kamu davası açtı. Açılan davanın ilk duruşması bugün Erzurum’un Hınıs ilçesinde görülecek. Yargıya taşınan sürgün olayının mağduru Mustafa Engin, dava öncesi gazetemize konuştu. Engin, “Baskı altındayım, ifademi değiştirmem için tehdit ediliyorum” dedi.

KAMU DAVASI AÇILDI!

Haberimizin ardından HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan konuyu Meclis gündemine taşımış ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü de konuyla ilgili soruşturma başlattı. Valilik de konuya ilişkin yaptığı açıklamada gazetemize yansıyan iddiaların incelendiğini ve Engin’in bu beyanlarını geri aldığını açıkladı. Daha sonra gazetemize tekrar konuşan Engin, ifadesini baskı altında geri çektiğini dile getirdi. Açılan ikinci soruşturmanın sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Engin hakkında suç duyurusunda bulundu. Yaşananlarla ilgili açılan kamu davasının bugün Hınıs Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek ilk duruşmasına İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın, Binpınar İlköğretim Okulu Müdürü Kemal Akdu ve okul öğretmenlerinden Derya Ergöz müşteki sıfatıyla ifade vermeye çağrıldı. Mustafa Engin ise daha önce savcılığa çağrılarak şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

ENGİN: TEHDİT EDİLİYORUM

Dava öncesi Evrensel'e konuşan Öğretmen Mustafa Engin, üzerinde ciddi bir baskı olduğunu ve ifadelerini geri çekmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın, Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Çiçek ve Binpınar İlköğretim Okulu Müdürü Kemal Akdu tarafından tehdit edildiğini söyledi. “Evrensel gazetesinin haber yapmasından sonra olay medyada ses getirdi. Bunun üzerine baskı ve tehditler arttı” diyen Mustafa Engin, “İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ve Binpınar İlköğretim Okulu Müdürü beni ‘Başımıza bir şey gelirse senin de başın ağrır’ şeklinde tehdit ettiler” dedi. “Karaçoban’da İlçe ‘Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın akrabası, ağabeyi de müsteşar, kendilerine bir şey olmayacağını ama verdiğim ifadeleri geri çekmezsem benim meslekten atılacağım söylentisi yaydılar” diyen Engin, “Beni psikolojik baskı altında tutuyorlar” şeklinde konuştu. Şube Müdürü Murat Çiçek tarafından bizzat tehdit edildiğini söyleyen Engin, “Bir defasında gelip bana ‘İfadeni geri çekmezsen ilçede barınamazsın. Senin karın var araban var. Gel bu ifadelerinden vazgeç. Hiç bir şey olmamış gibi yapalım. Eğer birimizin başına bir şey gelirse, ifadeni geri çekmezsen burada barınamazsın’ diye tehdit etti” dedi.


HABERİ YAPAN MUHABİRİMİZİN AİLESİNE DE BASKI YAPILDI

Evrensel'in gündeme getirdiği ‘Kürtçe konuşan öğretmene sürgün’ haberini yapan muhabirimiz Selman Keleş de baskılardan nasibini aldı. Haberin yayınlanmasından sonra muhabirimizin babasını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden olduğunu söyleyen kişiler aradı. Muhabirimizin babasına “Selman, haberin kaynağı Mustafa Engin adlı öğretmen beni yanlış bilgilendirmiş deyip, haberi geri çeksin” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ: İDDİALAR ASILSIZ

Tehdit iddialarına ilişkin aradığımız Binpınar İlköğretim Okulu Müdürü Kemal Akdu, “Bu iddiaların aslı astarı yoktur. Bu iftiradır. Başka söyleyecek bir şeyim yok” dedi.
 İddiaları sormak için aradığımız Karaçoban Milli Eğitim Müdürlüğünde görüştüğümüz Asım isimli memur, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Aydın, Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Çiçek’in binada olmadıklarını söyledi. Bunun üzerine Murat Çiçek’in cep telefonu numarasını alarak, defalarca aramamıza rağmen ulaşmamız mümkün olmadı.

ÖNCEKİ HABER

HDP, \'yeniden yapılanma\' için Ankara\'da toplandı

SONRAKİ HABER

Soma’da açığa çıkan gerçekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...