26 Mayıs 2014 15:49

Soma Holding'in diğer madeni süresiz kapatıldı

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan gelen müfettişlerin bugün Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Ata Bacası Maden Ocağı'nda yaptığı inceleme sonucunda burasını süresiz kapattığını açıkladı.

Soma Holding\'in diğer madeni süresiz kapatıldı
Paylaş

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Ata Bacası Maden Ocağı'nda işçi sağlığına aykırılıklar buldukları için şartlar düzeltinceye kadar faaliyeti süresiz durdurduklarını bildirdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan işçilere Kaymakamlık binası önünde seslenen Kaymakam Atçı, "Özellikle dün cep telefonlarına gelen mesajlardan sonra kafalarda soru işaretleri oluştu. Ancak bugün yaptığım görüşmeler sonucunda her şey netleşti. İlçe olarak biz büyük bir felaket yaşadık. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. İnsanca koşullarda çalışmamız gerekiyor. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan müfettişler gelip madenleri incelemeye başladılar. İlk olarak Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Ata Bacası Ocağı'nda işçi sağlığına aykırılıklar buldukları için şartlar düzeltinceye kadar faaliyeti süresiz durdurdular. Yarın aynı firmaya ait Işıklar Ocağı'nda denetimlerde bulunacaklar. Yine başka bir firmaya ait İmbat AŞ. Ocağı'nda da denetimlerde bulunacaklar. Bu madenlerden bir tek İmbat AŞ'ye ait iki galeriden sadece birisinde faaliyet yürütülüyor. Yüzde 40'lık bir çalışma yapılıyor burada. Ben o madenin yetkilileriyle görüştüm. O tek galeride de çalışma yapmalarının nedeni metan gazının açığa çıkması olasılığı gerekçesiyle çalışmanın yürütüldüğü bilgisini bana verdiler. Ancak o galeri içinde müfettişler incelemede bulunacak ve son kararı da müfettişler verecek. Soma'daki bütün madenler tek tek incelenecek. İşçi sağlığına aykırılık bulunanlara asla göz yumulmayacak ve bu madenlerde çalışan işçiler maaşlarını almaya devam edecekler. Madenci arkadaşlarımızın güvenliklerini ve tüm haklarını almaları için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Ama şu da unutulmamalı. Soma bir maden şehri. Bu madenlere sahip çıkmalıyız. Denetimler en iyi yapılıp onaylar verildikten sonra çalışılmalı." dedi.

İş müfettişleri tarafından faaliyeti durdurulan madenlerde çalışan işçilerin maaşlarının yatmaya devam edeceğini aktaran Atçı, “Şimdi iş müfettişlerimizin faaliyetini durdurduğu ocaklarda çalışan arkadaşlarımızın maaşları çalışmaya devam edecek. Ancak Ata Bacası’ndaki ocak Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce durdurulduğu için orada öyle bir durum olmuyormuş. Ben müfettişlerden rica ettim, siz gidin bakın eğer orada olumsuz şartlar tespit edilmiş siz durdurursanız orada çalışmalar devam eder. Müfettişlerimiz oraya da girecek. Aynı eksiklikleri görecekleri için orayı da durduracaklar. Bu sayede sizin maaşlarınız yatmaya devam edecek. Bizim önümüzdeki acil bekleyen sizin çalışmanız durumuydu. Müfettişler rapor verene kadar çalışmayacaksınız.” şeklinde kaydetti.

İşçilerin kendisine sorduğu soruları da yanıtlayan Atçı, bilgisi dahilinde olduğu bütün sorulara yanıt verdiğini söyledi. Atçı, TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu Üyesi milletvekilleri Soma'ya geldiği zaman işçilerin bütün sorunlarını komisyon üyelerine iletmeye çağırdı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

‘Yandaş medya hedef saptırıyor’

SONRAKİ HABER

Af Örgütü Okmeydanı için için bağımsız soruşturma istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa